Anders är äldste sonen till Solveig och Daniel Nelsson, ett par som i slutet av 1940-talet flyttade till Changsha i Hunanprovinsen i Kina för att arbeta som missionärer. Tiden i Hunan blev inte långvarig utan Mao förpassade dem ut ur landet i slutet av 1949. Anders var då bara drygt 3 år gammal.

Familjen Nelsson, som då bestod av mor, far, Anders och lillebror Staffan, fick 48 timmar på sig att lämna Kina och tog sin tillflykt hem till Sverige för att sedan anlända i Hong Kong den 18 november 1950. Paret tjänstgjorde först på Nordiska kristna buddhistmissionen i Tao Fong Shan i Shatin och sedan på Lutherhjälpen. De fick ytterligare 3 barn i Hong Kong och övriga familjen flyttade vidare till Penang i Malaysia 1963 och sedan Singapore, Sydafrika och tillbaka till Sverige.  Anders däremot vägrade att flytta med till Penang och stannade kvar själv i Hong Kong med ordnat förmyndarskap. Under utlandsstationeringen åkte familjen hem vart 5:e år  – med båt – till Göteborg och Falköping och stannade i Sverige 1 år varje gång. Båtresan var ett äventyr i sig, den tog 6–7 veckor och passerade många exotiska platser, genom Suezkanalen och med slutdestination i Marseille eller Genua varifrån familjen tog tåget genom Europa till Sverige. Barnen fick plats i lokala skolor under året i Sverige.

Militärtjänst och folkparksturné
i Sverige

Anders började med musik i tidig ålder och startade flera band som hade låtar på 10-i-topp-listan i Hong Kong då han fortfarande gick i skolan. Ett av banden var The Kontinentals som dessutom gjorde två singlar. När Anders fyllde 18 år fick han från domkyrkan i Uppsala (där alla missionärer var registrerade på den tiden) via sina fastrar i Halland och pappa i Singapore, ett brev som sade att han skulle infinna sig för militärtjänst i Sverige. Konsuln var på semester och en lokal administratör sade – felaktigt – att han måste infinna sig för att få behålla sitt svenska pass. Sagt och gjort, Anders tog sig  till inskrivningskontoret i Norrtälje där man blev minst sagt överraskad över sin långväga rekryt, samt irriterad över hans dyra resekvitton.  Vad f-n tog du inte bussen för? undrade en ohyfsad inskrivningsadministratör och Anders som var missionärsbarn och aldrig hade hört någon svära på svenska blev helt chockad. Karriären som morsetelegrafist blev kortvarig. Klagomål om att han pratade konstiga språk i sömnen och att han var oduglig i att hantera k-pist resulterade i en frisedel efter 3 månader, vilket i 60-talets Flower Power-atmosfär var ganska åtråvärt. Nästa anhalt blev Arbetsförmedlingen i Stockholm där han lyckades få ett uppdrag som ersättningsbasist i bandet Cool Candys i Skara. Anders var uttryckligen förvånad över att så många som 14,000 människor dök upp till spelningarna på folkparksscenerna där ute i skogen. Även publikens engagemang för sånger som ”Gulligullan ko ko som en gök, ko ko”, förvånade honom. Det blev en hel säsong ute i folkparkerna med allt vad det innebar av enhetliga scenkläder, fulla människor och ”dansbandsmusik” – vilken kulturchock för en ung man som redan var etablerad popstjärna hemma i Hong Kong! Arvodet var dock generöst men när folkparksturnén var över så
åkte Anders direkt tillbaka hem till Hong Kong igen.

Blond popidol på 60-talet

Sedan dess har Anders varit Hong Kong trogen och livet har varit och är fortfarande fullt av musik och musikrelaterade engagemang. Anders är en stor kändis i Hong Kong och förutom Bruce Lees film har han medverkat i diverse TV-shower, bland de mest kända – och fortfarande populära med hög click rate – är HKTVBs reseprogram. En TV-serie med 3 program a 30 minuter då Anders är ciceron på rundresa i Sverige.

Snabba fakta om Anders

Namn: Anders Gustav Nelsson

Född: År 1946 i Berkeley, CA, USA där föräldrarna läste engelska och kinesiska som förberedelse för missionärstiden i Kina.

Bor: Yuen Long, kontor i Fo Tan.

Familj: Fru från Hong Kong, 3 syskon i Sverige och 1 syskon i England.

Instrument: Gitarr och bas.

Språk i kunskapsordning: Engelska, svenska, kantonesiska och mandarin.

Jobbat/jobbar som: Sångare, musiker, låtskrivare, skådespelare, TV-värd, musikkonsult, evenemangsarrangör, VD, DJ, författare samt konsertarrangör åt Elton John, Bob Dylan, B.B King m fl.

Spelat i följande band: The Kontinentals, Ming, Cool Candys, Gingerbread, Infinity, The Stray Katz.

Medverkat i följande filmer: Anders har spelat i ca 12 filmer där den mest spektakulära är Way of the Dragon 1972 med Bruce Lee. Han har även gjort musik till ca 23 filmer. Anders fick äran att spela Bruce Lees rektor Father Andrew i filmen Bruce Lee, My Brother, regisserad av lillebror Robert Lee. Den senaste filmen Anders medverkat i är aktuell på bio nu och heter Chasing the Dragon.

Kuriosa: Anders gick i samma klass som Martin Booth, författaren till boken Gweilo, på King George V School i Hong Kong och även i samma klass som Lisbeth Claesson på Nordhemskolan i Göteborg under ett av besöksåren i Sverige.