0M4A9622

En vecka varje år i november har utnämnts till Elefant-veckan i Hongkong. Två organisationer samarbetade i år för att dra uppmärksamhet till problemet med tjuvjakt på elefanter i Afrika.  The Elephant Society, tillsammans med African Wildlife Fund, har bjudit in gäster från Kenya för att undervisa i Hongkongs skolor om vad tjuvjakten och den illegala handeln i elfenben betyder i Afrika och här i Asien. 

En av gästerna är viltvårdare i ett reservat där han arbetar hårt för att skydda deras utrotningshotade noshörningar. Bulletinen följde med gruppen på en promenad i Hongkong där det finns flera affärer som säljer delikat snidade föremål av elfenben och även mediciner som innehåller noshörningshorn. För en person som arbetar nära djuren är det sorgligt att se i en affär de imponerande stora elefantbetarna som har blivit detaljrikt formade på alla tänkbara sätt. Varje bete innebär en dödad elefant och ibland även en kalv som svälter ihjäl.

Förbud sedan 1989

All handel med elfenben förbjöds 1989 när beståndet av elefanter i Afrika hade drastiskt sjunkit från ca.1,3 miljoner 1970 till ca. 500 000. I några länder i Södra Afrika återhämtades populationen, och man kunde sälja elefantbetar igen under strikt reglerade former från och med 1997. En viss tillgång på elfenben uppstår av att elefanter dör naturligt och deras betar tas tillvara för att sedan säljas på auktion. I Kina såldes konstföremål och amuletter av elfenben med statlig lisens fram till 2016. 

Problem med smuggling

Problemet är att det är väldigt lätt att sälja illegalt importerad elfenben, taget genom tjuvskytte, samtidigt som man säljer vissa föremål med licens. Cirka 200 ton elefantbetar per år smugglades från Afrika till Kina. Samtidigt importerades bara cirka 5 ton lagligen. Kinas regering tog därför beslut om att förbjuda elfenbenshandeln helt och hållet 2016.

0M4A9648

Hongkongs kryphål

En stor del av smugglingen in i Kina har gått via Guangdong-provinsen som gränsar till Hongkong. Den täta båttrafiken med många hamnar i deltat, innebär att det är lätt att smuggla varor. De som handlade i konsthantverk av elfenben 1989, då Hongkong fortfarande var en brittisk koloni, bad om att få sälja ut sina lager som tillverkats av betar köpta innan förbudet inträdde. Kryphålet i lagstiftningen har inte stängts ännu. 

The Elephant Society

Colin Dawson startade The Elephant Society i Hongkong därför att han är väldigt besviken över att regeringen inte har förbjudit handeln så som Kina har gjort. Hans syfte är att sprida kunskap om de allvarliga konsekvenser som handeln i elfenbensföremål innebär. Under Elephant Week besökte Colin, tillsammans med James och Daniel från Kenya, 17 olika skolor i Hongkong. Colin berättar att sju av tio människor i Hongkong inte är medvetna om hur elefanten dödas för att få hela beten. ”När ungdomar förstår detta så vill de inte ha något att göra med elfenben. Man måste göra det socialt oacceptabelt att äga elfenben”, säger Colin.

Förbud i Kina ökade handeln i Hongkong

Sedan Kina förbjöd all elfenbenshandel för två år sedan, har handeln i Hongkong troligen ökat. En indikation på det är att tull och polis har beslagtagit ovanligt stora laster av elefantbetar. Det kan också betyda att man lagrar elfenben med en förväntan om att ett förbud träder ikraft 2021 i Hongkong. Med ökad handel i Greater Bay Area ökar chanserna att smuggla elfenben. 

Känslig fråga

Enligt Colin Dawson är det hela en känslig fråga för Hongkongs regering. När han hade haft ett officiellt möte med några politiker blev han ombedd innan presskonferensen att tona ned budskapet om dödade djur och kriminell verksamhet i Afrika. Africa Wildlife Fund är baserat i Nairobi, Kenya, men håller nu på att öppna en filial i Hongkong. Deras representant, Lara Melvani, säger att hon har stött på problem med att registrera organisationen. 

Veckan avslutades med en stor galamiddag, som hjälper att sprida kunskap och samtidigt samla in pengar till den fortsatta kampanjen. Hongkongs regeringschef Carrie Lam och några ministrar har bjudits in till festen, men samtliga har tackat nej.   

Källor: International Elephant Foundation, 2018, Lucy Vigne and Esmond Martin, 2017, Save The Elephant

Text: Elisabet Helander Bild: Andrea Björsell