Joel Drevik | Yangshuo, Oktober 2013

Min kärlekshistoria med Kina tog sin början i Shanghai, där jag bodde och arbetade som praktikant under en period, som ett led i min turismutbildning. Det var mitt första besök i Mittens Rike och jag blev fullständigt hänförd av kulturen, maten, folket och inte minst av den överallt närvarande framtidstron. Jag bestämde mig där och då för att jag skulle återvända, gärna för att bo och arbeta en längre tid.

Efter ett par år arbetandes på hemmaplan, med avbrott för ett antal återresor, dök så en möjlighet upp: Jag blev erbjuden jobb som Marketing Manager på Snow Lion Riverside Resort i Yangshuo. Utan att tveka sade jag upp mig från min dåvarande tjänst, packade mina väskor och drog.

Så här är jag nu, omgiven av naturlig skönhet, vänliga människor och ett lugn som jag sällan förr har upplevt. Kärlekshistorien bara fortsätter, och som alla som någonsin varit förälskade vet är det näst intill omöjligt att hejda sig från att försöka upplysa omvärlden om hur fantastiskt objektet för ens kärlek verkligen är.

Yangshuo är en liten ort, med endast 30.000 invånare i tätorten (300.000 i häraden), belägen i nordöstra Guangxi-provinsen, i närheten av staden Guilin. Sin litenhet till trots är orten ett omåttligt populärt besöksmål, såväl bland kineser som utländska turister. Det som framförallt lockar människor hit är de spektakulära omgivningarna, med höga karstformationer, eller sockertoppsberg som de populärt kallas, som sticker rakt upp likt svampar ur ett annars relativt platt landskap.

Trakten genomkorsas också av inte mindre än tre vattendrag, varav Li-floden är det största, och landskapet mellan floderna och bergen domineras av jordbruksmark och små pittoreska byar där tiden tycks stå stilla. Den sammanhängande bilden stämmer väl överens med det som många västerlänningar, inklusive mig själv, ofta föreställer sig när de tänker på det traditionella Kina. Det är kanske inte så underligt heller, med tanke på att landskapet har avbildats otaliga gånger i kinesisk konst (exempelvis på baksidan av 20-Yuansedeln).

Med dess oändligt vackra landskap och lugna landsbygdstempo erbjuder Yangshuo en välkommen oas för alla som söker respit från en stressig storstadstillvaro. Att tyst och stilla glida nedför Yulong-floden på en traditionell bambuflotte (framdriven av en flottkarl) omgiven av naturlig skönhet är som balsam för själen.

Men även den som önskar en mer aktiv semester kan här få sitt lystmäte mätt: förutom utmärkta förutsättningar för cykling, vandring och kajaking erbjuder trakten också över 500 klättringsleder av varierande svårighetsgrad – samtliga i absoluta världsklass. Den som inte är rädd för att bli blöt bör även prova på River drifting – en fartfylld upplevelse som innefattar en delvis konstgjord fors och en gummiflotte.

Kvällstid är Impression: Sister Liu Sanjie den stora attraktionen i Yangshuo. Det är en storslagen ljud- och ljusshow som varje kväll utspelar sig på Li-floden, skapad av ingen mindre än den världsberömda regissören Zhang Yimou. Showen kretsar kring en klassisk kärlekshistoria och inkorporerar floden och de kringliggande bergstopparna som enda dekor. När omgivningarna lyses upp i skiftande färger, i harmoni med den vackra musiken, blir stämningen näst intill magisk!

Även gourmanden kan få utlopp för sitt intresse i Yangshuo, då orten besitter ett oproportionerligt stort utbud av restauranger, vilka serverar allt från inhemska delikatesser till västerländska klassiker. Likaså löper inte heller festprissen någon risk för besvikelse, då de många barerna och klubbarna längs med West Street har potential att tillfredsställa även den mest kräsne av nattsuddare.

Allting jag nämnt ovan är obestridliga beståndsdelar av allt det som gör Yangshuo fantastiskt, men avslutningsvis vill jag även peka ut ett par personliga favoriter, bland sådant som förgyller min tillvaro här:

  • Att cykla från Yangshuo till den lilla byn Liugong och sedan ta en motordriven bambuflotte längs Li-floden tillbaka till Yangshuo, med cykeln ombord. Det finns gott om underbara cyklingsleder kring Yangshuo, men det här är en av de mest lättillgängliga, liksom en av de allra finaste, enligt min mening.
  • Utforska Yangshuos utbud av ”street food”! Några av de bästa måltiderna jag har ätit här har avnjutits på mycket enkla gatuserveringar, sittandes på små plaststolar på gatan. Serveringarna intill sjukhuset erbjuder utsökt grillad fisk, och på kajkanten kan du avnjuta läckra grillspett medan du njuter av utsikten över Li-floden.
  • Att flanera och botanisera på någon av de lokala marknaderna. Här är ingenting konstlat, bara genuin landsbygdskultur – färgglatt, högljutt och generellt en fullständig kavalkad av sinnesintryck.

Förhoppningsvis har denna kärleksförklaring även fått er att få upp ögonen för denna lantliga kinesiska pärla, och om ni nu sitter och funderar på att besöka Yangshuo är ni förstås varmt välkomna att kontakta oss på Snow Lion Riverside Resort.

Vi är ett trestjärnigt hotell, beläget i byn Mushan (2,5 km utanför centrala Yangshuo) omgivna av Li-floden på en sida och odlingsmark och sockertoppsberg på de andra. Förutom rena och fräscha, luftkonditionerade rum, inklusive familjesviter, erbjuder vi också bokning av turer och aktiviteter i Yangshuo och närområdet, samt biljetter till mer långväga destinationer. Våra faciliteter inkluderar utomhuspool, trädgård, gratis Wifi i hela hotellet, bar, restaurang och gratis parkering.

.

Denna artikel trycktes ursprungligen i Bulletinen, Oktober 2013; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com