Maria Samuelsson | Hongkong, April 2014

När vi letade bostad i Central kommer jag ihåg hur mäklaren ofta nämnde Bowen Road, och jag hade ingen aning om vad det var som var så speciellt och varför hon nämnde den så ofta. Nu känner jag till denna gata och den har en kär plats i mitt hjärta. Det är en karaktäristisk, platt och ganska bilfri gata mitt i Hongkong, med en magnifik utsikt. Där infinner sig lugnet och de gående härskar över bilisterna.

Bowen Road har fått sitt namn från George Ferguson Bowen, den nionde guvernören i Hongkong (1883-1885). I vardagligt tal kallades den för ”Third Road” eftersom den var den tredje öst-västliga vägen från havet sett på den tiden. I dag står den omnämnd som ”Bowen Road Fitness Trail” på kartan. Du tar dig dit antingen via Magazine Gap Road eller så börjar du din tur på Bowen Road vid Wong Nai Chung Gap Road. Jag beskriver den från Magazine Gap Road.

Vad är det nu för speciellt med denna gata? Personligen har jag fått många mil i benen på Bowen Road. Den är älskad av löpare, vandrare, barnfamiljer, flanörer och hundägare. Bara du tar dig dit upp så är det en platt och mer eller mindre fordonsfri oas mitt i staden; Här är det vi som står med fötterna på jorden som dominerar gatan och inte bilisterna, så som det är överallt annars i Hongkong. Låt dig inte avskräckas av att den första biten från Magzine Gap Road är en bilväg, för efter några hundra meter övergår den till en nästan bilfri plats.

När vädret är varmt och fuktigt finns det många träd som ger skugga på vägen. En badmintonplan finns också längs Bowen Road, samt lite roliga saker för barnen att leka med.

Det finns en startpunkt och en slutpunkt på Bowen Road och där emellan är det fyra kilometer. Det finns markeringar vid varje en-kilometer och ibland även något oftare. När man nått två kilometer finns en vacker park samt en riktigt brant backe som tar dig upp till polismuseet; Därifrån kan du också fortsätta att haka på andra vackra hajker, exempelvis vid Park View. Men för att hålla dig på Bowen Road fortsätter du bara rakt fram.

Strax efter 2500 meter har du också ett litet tempel som är ganska välbesökt på helgerna. Då brukar det sitta en gammal man där och sköta om det hela. Det är en av sakerna som är så charmigt med Bowen Road, att du ofta känner igen personerna du möter och att den används till så många olika saker. Det ger en sådan karaktär till vägen. Folk matar fåglar, sjunger en sång, utövar thai chi, springer, stretchar, promenerar, cyklar och så vidare. En dag när jag var ute och sprang kom det en kinesiska springande mot mig och höll ett paraply över huvudet, observera då att det varken regnade eller var soligt. Det är första gången jag sett detta, en löpare med paraply!

Det tråkiga med Bowen Road är att det i många år har varnats för hundgift som någon galning lägger ut, en djurseriemördare som man ännu har man inte fått tag på. Så har du hunden med dig är det bra att ha den under uppsikt och se till att den inte tuggar i sig något.

Men bortsett från viss fara för hundar är det en gata med en otrolig charm och karaktär skapat av alla människor som passerar där dagligen. Och du kan förstås njuta av en fantastisk utsikt under din löptur eller promenad på älskade Bowen Road.

.

Denna artikel trycktes i Bulletinen, April 2014; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com