Nyårsdekorationer i mängder. Foto: Ingela Wiese
Nyårsdekorationer i mängder. Foto: Ingela Wiese
Ingela Wiese | Hongkong, Februari 2015

Det kinesiska nyårsfirandet står för dörren och är den längsta och viktigaste högtiden i den kinesiska kalendern. Helgen är rörlig och kan infalla mellan slutet av januari och slutet av februari eftersom tideräkningen följer den kinesiska månkalendern.

I år är nyårsafton den 18 februari och hela firandet avslutas med en ”lanternfestival”, femton dagar senare dvs den 5 mars. Hongkongfödda föredragshållaren Christine Chen berättade den 21 januari om detta och för att vi svenskar inte helt ska göra bort oss kommer här en resumé av de råd och tips hon gav oss.

Innan festligheterna inleds ska det göras upp med det gamla. Storstädning utan sällan skådat slag ska genomföras en sk ”Spring cleaning”, och alla onda andar ska putsas bort och otur sopas iväg. Nya kläder ska införskaffas, håret klippas och mat i mängder ska handlas. Det är mycket viktigt att ha tillräckligt med mat att bjuda på, det betyder stor otur om maten inte skulle räcka till för alla. Om ni inte vill trängas extra mycket på stan undvik att shoppa dagarna före nyåret. Vissa gör sina inköp i god tid, men väljer självmant att gå ner och trängas för att få uppleva den festliga stämningen som råder då.

På nyårsdagen bör allt man har på sig vara nytt, t o m underkläderna. Kläderna ska dessutom helst vara röda. Den röda färgen betyder god tur och skrämmer de onda andarna. Runt och på ytterdörren samt på väggarna sätts röda affischer, så kallade spring couplets, med poetiska verser som är noga utvalda för att stämma överens med vad man önskar inför det nya året. Exempel på texter kan vara; Med en önskan om fortsatt god hälsa, Må lyckans stjärnor, hälsans och det långa livets stjärna lysa på dig. Det är också populärt att ha symbolen för ”vår” och ”lycka” uppsatt på dörren, men tänk då på att symbolen ska hängas upp och ner för att visa att våren eller lyckan har anlänt till huset.

Blommande plantor symboliserar återfödelse och tillväxt, utan blommor blir det inte någon frukt, och därför bör ett traditionellt kinesiskt hem dekoreras med t ex mandarinplantor.

Städningen måste vara klar innan nyåret börjar för att kunna få tur och för att huset ska kunna fyllas av goda andar. Att städa under helgens första dagar betyder otur, eftersom du då kan riskera att sopa ut nya och goda andar och din även din kommande lycka. Alla räkningar och skulder måste även de vara betalda innan festligheterna börjar.

Nu är både du och ditt hem rent. Kläderna är nya, räkningarna betalda och vackra dekorationer och blommande mandarinplantor pryder ditt hem. Nu kommer vi till hur du ska bete dig.

På nyårsafton, den 18 februari är det dags för den stora familjemiddagen. Det är av yttersta vikt att närvara vid denna middag, inga ursäkter godtas. Ät massor av mat och är det äldre som bjuder på middagen förväntas man visa respekt genom att äta upp allt. Gärna fisk och kyckling tillagad med alla delar. Fiskens helhet representerar gemenskap och överflöd och kycklingen, med huvud och fötter, symboliserar fullständighet och står för välstånd. Dumplings spelar under denna högtid en speciell roll eftersom formen kan liknas vid en glad mun. Ibland göms ett mynt i en av dumplingarna och den som lyckas få myntet anses komma få lycka resten av året.

Det söta, godis och efterrätter, har också stor betydelse under högtiden. Det ger dig en söt start på det nya året. Speciella godisfat används som är uppdelade i fack, där åtta olika sorter får plats eftersom just siffran 8 anses vara ett lyckonummer. Det speciella nyårsgodiset som kallas ”red pocket candy”, är bra att ha med sig som back up att ge till barn om de röda kuverten tagit slut eller glömts.

Gällande språket är det viktigt att bara säga snälla saker. Använd ett vänligt språk och inga hårda ord. Negativ attityd under nyårshelgen för med sig otur. När du möter människor säg: Gong hay Fat Choy (kantonesiska) eller Gong Xi Fa Chai (mandarin) som betyder ”Gott nytt år!”.

Under kvällen på den andra dagen (20 februari) är det dags att skrämma bort de onda andarna. Detta i form av fyrverkerier, smällare och drak- samt lejondans, som ackompanjeras av trummor, cymbaler och gonggongs. Om du tycker att det är ljudligt i Hongkong i vanliga fall så kommer du uppleva denna helg väldigt skränande och högljudd.

Sist men inte minst bör du vara förberedd med en mängd röda kuvert (sk red pockets) fyllda med nya sedlar av olika valörer. Dessa ska nu ges till personer i din ålder eller yngre samt ensamstående. Underställd personal och personer i olika servicefunktioner såsom dörrvakt, trädgårdsmästare, frisör, chaufför m fl bör också få. Ge inte till gifta par såvida det inte rör sig om dina egna barn.

Summan kan variera, dock inte ojämn, och en lagom nivå är 20 – 40 HKD till securitypersonalen i ditt hus. För nära vänner kan 100 HKD vara en lämplig summa. Är du gift bör du ge två kuvert. Denna ritual sker en gång under någon av de femton dagar som högtiden pågår. Tänk på att innan du ger ett rött kuvert ska du helst tillönska mottagaren lycka, god hälsa eller god tur under det kommande året. Det är också viktigt att ge kuvertet med båda händerna.

Ett tips från Christine var att köpa kuvert med olika motiv och förbereda med skilda valörer så att man enkelt vet vilket kuvert som ska ges till vem.

Kärleken har sista ordet i det kinesiska nyårsfirandet och den 5 mars, den femtonde dagen på denna högtid fylls Hong Kong av färgglada lyktor. Denna dag brukar informellt kallas ”kinesiska Alla hjärtans dag”.

Bakgrunden till nyårsfirandet
Det kinesiska nyåret är en högtid som har en flera tusenårig tradition bakom sig. Sägnen säger att ett fruktansvärt odjur, kallad Nian, vaknade varje år vid nyår och ställde till stor förödelse och död för människor, boskap och grödor. En vis man kom dock på att smällare, lyckofärgen rött och att hänga upp lyktor skrämde bort det hemska monstret. Ur denna sägen har de traditioner som nu är en del av firandet av det kinesiska nyåret växt fram.

Getens År
Getens år är det åttonde året i den kinesiska kalenderns cykel om 12 djur. Det är ett fredens och harmonins år, en tid då konstruktiviteten kan få blomstra. Geten för med sig mycket positivt och mycket lycka, även då det gäller hälsa. Getter är riktiga hälsomänniskor som tycker om nyttig mat och motion. Getens år är således ett bra år för att börja träna!

År som var getens år: 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015.