bullen_architecture_I Hongkong finns fler skyskrapor än någon annanstans, ja till och med nästan dubbelt så många som i New York! Hongkongborna älskar smeknamn och gärna med lite humor, här är några av skyskraporna som fått några intressanta smeknamn!

Hong Kong Finger – IFC Two

Den näst högsta byggnaden i Hongkong, 415 meter hög och 55 våningar, var den högsta byggnaden när den färdigställdes 2003 men överträffades av ICC 2009. IFC har kontor och köpcenter och dessutom en stor offentlig takterass på fjärde våningen. Många tycker byggnaden står upp som ett finger därav smeknamnet “Hong Kong Finger”. Smeknamnet har ökat eftersom det är en smal struktur som rundar ut på toppen – precis som ett mänskligt digitalt finger.

De tre byggnadernas Feng Shui Fight

The Oil Rig – HSBC Building/Tower

Den står på 1 Queens Rd Central. HSBC har haft samma adress sen de öppnade sitt kontor i Hongkong 1865. Nuvarande byggnad som är HSBCs fjärde på denna adress, blev klar 1985. Byggnaden, som är 183 m hög med 52 våningar, kostade makalösa 5,2 miljar-der HKD att bygga och var då den dyraste byggnaden i världen. Med sitt aluminiumstål med master och kranar liknar den en oljerigg vid havet, därav smeknamnet “The Oil Rig”. För att undvika negativa energier så byggdes även två kanoner på toppen av byggnaden, dessa riktades mot Bank of China Tower, enligt gammal feng shui teknik. Byggnaden kallas ibland även för “The Cannon”. En annan aspekt som ger bra feng shui är att utsikten över Hongkongs hamn inte är skymd av andra byggnader.

One Knife – Bank of China Tower 

Finns på adressen 1 Garden Road. Byggnaden som är 315 m hög med 72 våningar, var den första byggnaden över 305 m i Asien när den byggdes 1989. Idag ligger den på fjärde plats i Hong Kong. Byggnaden har kritiserats för sina skarpa kanter och negativa symbolik med dess “X” former på utsidan vilket kan associeras med symbolen för död. Den liknar en vertikal kniv från vissa vinklar och därav smeknamnet “one knife/vertical knife”.

The Box – Cheung Kong Center

Denna byggnad hittar du på 2 Queen’s Rd Central. Den står där mittemellan byggnaderna “The Knife” och “The Cannon”. Med hjälp av feng shui-experter, för att undvika negativ energi från båda håll, beslutade man att göra denna byggnad helt fyrkantig. Med sina 62 våningar och en höjd på 282 m blev den Hongkongs tredje högsta byggnad när den var klar 1999. Byggnaden är huvudkontor för Cheung Kong Holdings och högst upp i byggnaden finns en privat bostad för ordförande, miljardären Li Ka-Shing. Byggnaden fick sitt smeknamn för sin tråkiga, boxliknande design.

The House of a Thousand A *** holes – Jardine House

Den här byggnaden hittar du på 1 Connaught Place, Central och den var den högsta byggnaden när den färdigställdes 1973. Den aluminiumklädda byggnaden med sina runda fönster har 52 våningar. Smeknamnet “The House of a thousand arseholes” kommer från de runda fönstren på byggnaden men syftade mer till den typ av individer som man trodde arbetade där.

Koala Tree – Lippo Center

I Admiralty på adressen 89 Queensway finns dessa tvillingtorn som från början ägdes av den australiska affärsmannen Alan Bond. Byggnaderna som färdigställdes 1988 är 172 respektive 186 meter höga. Den ovanliga designen liknar kolabjörnar som klättrar på en trädstam -därav smeknamnet.

The Amah’s tooth – Far East Finance Centre

Tvärs över vägen från Lippo Center hittar vi denna byggnad med en guldfärgad glas-fasad. Färgen gör att den sticker ut från de grå grannbyggnaderna som en guldtand i en gammal tants leende. Amah är namnet på en barnmorska i östra Asien och Indien. Guld är erkänt, särskilt bland kineserna, som rikedomens färg. När den byggdes fick designerna en enkel instruktion; skapa en enkel byggnad utan utsmyckning så länge den är i guld!

The Big Cigar – Hopewell Center

Detta 64-våningstorn i Wan Chai färdigställdes 1980. Det är huvudkontor för fastighets-bolaget Hopewell Holdings. Byggnaden som är Hongkongs första cirkulära skyskrapa har en platt cylinder på toppen som ger likheten till en jättecigarr. Det går ett band med gula ljus runt toppen som förstärker effekten av liknelsen.

The Cat Scratch eller The Big Syringe – Central Plaza

På 18 Harbour Rd i Wan Chai hittar du Hongkongs tredje högsta byggnad, Central Plaza. Den färdigställdes 1992 och med sina 78 våningar och 374 m var den Hongkongs högsta byggnad fram till 1996. Central Plaza sägs vara Hongkongs svar på Empire State Building. På kvällen tänds den av vertikala neonlinjer som liknar rivmärken från en katt på en vägg, därav smeknamnet “The Cat Scratch”. Den kallas även “ The Big Syringe” för sin karakteristiska pyramidformade topp och dess långa nålliknande spira. Byggnaden har mest kontor men på 75:e våningen finns Sky City Church som är världens högst belägna kyrka!

The Little Spray – Sino Plaza

Denna byggnad i Causeway Bay blev klar 1992 och har 38 våningar med en höjd på 185 m. Den kan inte alls matcha sig med Central plaza i sin storlek, men dess cylindriska form omges på sidorna av två kolumner med horisontella gula ränder och en spetsig nål på toppen som ger den en slående likhet med en spruta.

The Chopsticks – The Summit and High-cliff

Dessa två byggnader tillhör de högsta bostadshusen i Hongkong och står bredvid varandra i Happy Valley. High-cliff har med sina 70 våningar utnämnt sig själv till den högsta bostads skyskrapan i världen. Den var också först i världen med att installera ett vindspjäll på toppen som hjälp vid alla sensommarens tyfoner i Hongkong. Byggnaderna är höga och smala och liknar två pinnar, därav smeknamnet “The Chopsticks”.

Text:Pernilla Bergqvist Bild: Sandra Isaksson