Niklas Åberg | Hongkong, September 2013

Som passionerad skogscyklare så var det självklart för mig att ta med min mountainbike när vi flyttade till Hongkong för ungefär ett halvår sedan. Hongkong har bra förutsättningarna för mountainbiking och både frivilliga intressegrupper och myndigheter jobbar aktivt med att utveckla sporten i regionen. Ett exempel på lyckad lobbying är att det sedan några år är tillåtet att ta med cykeln på i tunnelbanan, vilket gör det enkelt att komma ut i Hongkongs fantastiska naturområden. 

I den här artikeln vill jag ge en introduktion till mountainbiking i Hongkong och ge kanske inspiration till de svenskar som funderat, men inte ännu kommit ut på Hongkongs mountainbike-leder.

Mountainbike är en term som innefattar flera olika områden som t.ex. downhill, stigcykling, cross country, eller att bara kunna ta sig ut på vägar som inte är bekväma för racercyklar. I en generell jämförelse av skillnaderna mot Sveriges natur så är cyklingslederna i Hong Kong, i och med höjdskillnaderna,  intensivare och innehåller en del nya utmaningar som kan kräva både lite mod och övning. Av naturliga skäl så dominerar downhill- och stigcykling, och runt Tai Lam i New Territories finns mountainbike-åkarnas favoritleder.

Här samlas 100-tals färgglada entusiaster av många olika nationaliteter på helgerna och stämningen är mycket hög och vänskaplig. Tai Lam-leden startar från toppen av Route Twisk som ligger nära Tsuen Wan i New Territories. Det går att cykla de cirka 400 höjdmetrarna upp till leden från Tsuen Wans MTR-station, men det går också att åka taxi, eller dela en skåpbil med andra åkare. Från toppen av Route Twisk väntar cirka 40 minuters omväxlande och delvis utmanande cykling genom djungeln ned till Ho Pui, och därifrån är det bara ett par kilometers cykling till Kam Sheung Road MTR för dom som är nöjda.  Alternativt cyklar man vidare på Ho Pui trail, via Tai Lam-reservoaren, hela vägen ner till guldkusten i Tuen Mun.

En annan populär samlingsplats är Chi Ma Wan på Lantau som lockar många lokala cyklister till exempel från Discovery Bay, Tung Chung, Mui Wo och Pui O Wan. Terrängen är utmanande, men dom lokala åkarna delar gärna med sig av hur den ska hanteras. Att köra på kammar och bergssidor kan kännas lite obekvämt i början, framförallt vid bäckpassager där det saknas vegetation på sidorna. En för de flesta svenskar också lite ovan terräng är trappor, som är ganska vanliga på Hong Kongs leder, och som förutom lite mod kräver mer luft i däcken för att undvika punktering.

Vissa grundläggande justeringar i cykel och annan utrustning kan väsentligt förenkla hanteringen av branter, trappor och andra hinder, och om utmaningarna ibland känns för svåra så är det fullt accepterat att ta sig förbi dom gående. Vanligaste utrustningsjusteringen är nog att byta till justerbar sadelstolpe, för att kunna sänka sadeln under cyklingen, och därmed kunna manövrera enklare i trappor och branter. Byte till en framgaffeln med mer dämpning är också populärt för att kunna åka snabbare i nedfarterna. Utöver justering på cykeln så rekommenderas även lite mer personligt skydd än vad vi normalt använder i Sverige.

Project X, min favoritled på Lamma, har mycket som liknar svenska förhållanden, men också med en lagom portion utmaningar för typiska svenska mountainbike-åkare.

Dit tar jag besökande cykelkompisar som är vana vid svenska förhållanden och som vill pröva mountainbike i Hong Kong. Eftersom Lamma bara ligger 20 minuters båtfärd från central så är det dessutom bekvämt för oss som bor på Hong Kong–ön. Från Mid-Levels, där vi bor, så är det först irkaa 10 minuter downhill ner till färjeterminalen, där båtarna på morgonen går ungefär varje halvtimma till Yung Shue Wan. I början kändes stadstrafiken mer spännande än någon annan cykling här, men nu har jag vant mig och färden ner har blivit en del av upplevelsen. Om man inte vill utmana taxi och andra fordon så kan det också vara trevligt att leda cykeln ner genom de trånga gränderna och studera förberedelserna inför dagens gatuhandel. Att ta med sig cykeln på färjan är mycket smidigt. Man betalar en liten extra fraktavgift för cykeln i en särskild biljettlucka, och rullar sedan ned cykeln till färjan via lastbryggan, istället för genom persontrafikspärrarna.

Väl på Lamma så gäller det att hitta stigen. Mitt bästa tips för att hitta till Project X är att använda någon populär GPS-baserad webbtjänst, där cykel- och löp-entusiaster laddat upp träningsrundor på Lamma. Jag använder Garmin Connect och där kan man hitta spår som jag har lagt upp.  Lamma har allt för en bra mountainbike-upplevelse. Det finns flytande slingrande stigpartier, tekniska klättringar med skarpa switchbacks och en downhillsektion med små drops för dom som vill ha det.

Project X är en slinga på några kilometer, så beroende på ambition och kondition så tar man ett varv extra om man känner för det, och man kan avbryta när man vill utan att behöva transportera sig långa sträckor tillbaka till båten. Efter några varv på Project X så kan man ta sikte mot Hung Shing Ye beach, där det finns enklare caféer och restauranger. Jag brukar ta mig till stranden via Snake trail, som med fin utsikt slingrar sig längs en bergskam söderut. Efter bad och dusch i Hung Shing Ye cyklar man lugnt tillbaka till Yung Shue Wan där man också kan äta och ta en öl på någon av seaside-restaurangerna. Just nu i juli, då detta skrivs, så är det dock lite för varmt för mig att cykla på Lamma, som till stor del ligger öppen för solen. Jag ser fram emot lite ”kyligare” dagar.

Några ord om säkerhet. Jag bedömer mig själv som medelgod åkare, men här i Hongkong har jag ibland känt mig lite klumpig och har dragit på mig några onödiga småskador, som skulle kunnat undvikas med lite mer skydd. Terrängen är inte alltid svårare här jämfört med normala Sverigeförhållanden, men den är annorlunda och det kan ta lite tid att vänja sig vid den.

Det jag upplever som största skillnaden är mindre sidoutrymme, vilket ger mindre marginaler att reparera misstag, till exempel vid nedfart i trappor eller över vattendrag längs bergssidor. Med justerbar sadelhöjd så blir åkningen både säkrare och roligare.

Just under dessa varma dagar i juli så föredrar jag att köra konditionspass från där vi bor i Mid-Levels upp till Victoria Peak, och runt på vägsystemen där uppe. Jag börjar hemifrån på Conduit Road och efter några hundra meters ganska brant ”klättring” via Chatham path så kommer jag upp på Barker road som leder vidare upp mot toppen. Väl uppe på Barker road är det väsentligt svalare och jag kan ta i lite mer. Cyklingen går vidare med fantastisk utsikt upp längs Barker Road—Severn Road—Garden Road, och sedan ett varv runt Mt Kellet innan jag tar den sista klättringen på Mount Austin Road upp till Victoria Peak.

På vägen upp blir det ofta flera spontana och glada tillrop från andra cyklister och gående, vilket bidrar till lite mer tryck i åkningen. En av många positiva erfarenheter från Hongkong är just den glada spontanitet som man möter ute på cyklings- och vandringsleder, och det är något jag ska försöka ta med hem till Sverige.

Mountainbike-cykling i Hong Kong erbjuder många fina upplevelser. Förutom bra cykling så får man storslagen natur, spännande kultur, och även lite äventyr. Jag hoppas därför att denna artikel har inspirerat några att komma igång med mountainbike i Hongkong. Mer information hittar ni enklast på HK Mountainbike Association’s hemsida. Där finns tips på leder, nödvändiga tillstånd, lista över cykelaffärer, länkar, och annan användbar information.

Ni kan också höra av er med frågor till mig, så ska jag försöka svara. Jag träffar på många olika nationaliteter på mountainbike-lederna, men än så länge ingen svensk. Ni som redan cyklar eller vill cykla i Hong Kong får gärna höra av er till mig så kan vi dela erfarenheter och kanske ta en gemensam tur. Landsvägscyklare är också välkomna.

.

Denna artikel trycktes ursprungligen i Bulletinen, September 2013; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com