Alexandra Hoegberg | Hongkong, November 2013

Sex miljoner exemplar av hans böcker har sålts på 27 språk, och sedan debutromanen utkom 1995 har han publicerat 23 titlar och vunnit Svenska Deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman tre gånger.  Åke Edwardson, vars tolfte deckarroman om Kriminalkommissarie Erik Winter utkom i mitten av oktober, tog som ende svensk över scenen på Hong Kong International Literary Festival den 2 november. Bulletinen ringde upp Edwardson innan festivalen, och pratade om hans intresse för Asien, förväntningarna inför det första besöket till Hongkong, och hans nya bok som utspelas runtom i regionen

Även om det har dröjt fram tills nu innan Edwardson hittade till Hongkong så är han väl bekantad med Sydostasien sedan länge. Första gången han besökte Asien var 1973; han var då runt 20 år gammal och spenderade ett år åt att ta sig landvägen från Sverige till Bali. ”Den första upplevelsen blir livsavgörande,” säger Edwardson och berättar att han sedan 70-talet har återvänt ofta, både för arbete och privat.

Om sin förkärlek för regionen säger han att det är Asiens kulturer, den fuktiga värmen, maten och hur länderna här handskas med det koloniala arvet han uppskattar mest. ”Jag har ett starkt matintresse, lagar alltid maten i min familj, och det kinesiska köket tillsammans med köken i Sydostasien är överlägsna allt annat — tillsammans med det svenska smörgårdsbordet,” säger han.

Inbjudan att delta som en utav sex skandinaviska författare under litteraturfestivalen här i Hongkong kom vid en utmärkt tidpunkt för Edwardson, som i början av oktober gav sig av från Sverige till Bangkok för att spendera fyra månader runtom i Sydostasien, i syfte att efterforska den nya roman han har påbörjat som utspelas här i krokarna.

Romanen, som Edwardson preliminärt kallar ”Bungalow”, handlar om en man som i sin ungdom reste i Asien och vars dotter många år senare följer i hans fotspår men försvinner i Bangkok. Mannen ger sig då ut för att söka efter henne, och finner sig själv än en gång på samma resa han gjorde i sina yngre dagar.

”Jag reser min egen roman,” säger Edwardson som förklaring till hans nuvarande resrutt, som sträcker sig kors och tvärs över regionen och hoppar mellan olika platser i Thailand, Burma, Vietnam, Singapore, Malaysia, Laos — och naturligtvis Hongkong!

Trots att Edwardson själv aldrig har varit här förut hindrar det inte att hans litterära huvudperson reser till Hongkong i sökandet efter sin försvunna dotter, och Edwardson planerar att inkorporera sina intryck av Hongkong i romanen.

När han innan besöket blir frågad om vad han hoppas på inför vistelsen, säger han: ”Jag tror att allting kommer att bli överväldigande. Jag förväntar mig att städer som Singapore och Kuala Lumpur kommer att kännas som Asiens Värnamo jämfört med Hongkong.”

 Att bli inbjuden att delta i Hong Kong International Literary Festival är ingen småsak för Edwardson, som behållit fötterna på jorden alla priser och internationell framgång han har rönt till trots.

Edwardson beskriver hur man som författare, när man börjar skriva, hoppas mest på att bli publicerad, och steget efter det är att bli översatt. Men det bästa, menar han, är att bli inbjuden att medverka i events och att folk inte bara vill läsa böckerna utan även träffa författaren. Inbjudan till Hongkongs litteraturfestival medförde samma wow-känsla som att vinna ett pris, säger Edwardson. ”Jag är överväldigad.

Åke Edwardsons nyutgivna roman Marconi Park finns tillgänglig som e-bok på Albert Bonniers Förlag. 

.

Denna artikel trycktes ursprungligen i Bulletinen, november 2013; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com