Alexandra Hoegberg | Hongkong, December 2013

I Chef’s Express, en liten butik belägen bakom City Gate Outlets i Tung Chung på Lantau Island, står en man bakom disken. På väggen bakom honom hänger handskrivna svarta tavlor med listade varor, och genom kylskåpsdörrarnas glas ser man färska köttprodukter och ost upplagda i städade staplar.

Att varorna valts med omsorg blir snabbt tydligt när man börjar tala med Sami Verho, som ursprungligen kommer från Åbo och äger Chef’s Express tillsammans med sin affärspartner. Han vet allt om varje vara han säljer, från dess exakta ursprung till bästa sättet att tillaga den.

Verho, som själv arbetat inom restaurangvärlden sedan tonåren och varit manager för en rad verksamheter, säger att Hongkong har många fina restauranger att erbjuda, men för den som vill laga mat hemma är det svårt att hitta bra råvaror i matvarubutikerna. ”Vi tröttnade på kvalitén på köttet och hur mycket vi var tvungna att betala för det”, säger han för att förklara varför han och hans partner beslutade sig för att öppna Chef’s Express.

Deras butik beställer sina produkter från grosshandlare som vanligtvis säljer råvaror till femstjärniga hotell och restauranger. Det gör att de kan erbjuda charkuterier av bra kvalité för ett betydligt lägre pris än Hongkongs vanliga mataffärer. Särskilt nöjd är Verho över den färska laxen, som regelbundet flygs in från Nordnorge. ”Det går inte att få tag på färskare lax i Hongkong”, säger han.

”När vi först började var idén att lyssna till vad folk vill ha”, säger Verho, och berättar att när de öppnade i mars i år var tanken att de bara skulle leverera beställda varor i området kring Tung Chung och Discovery Bay. Den lilla butiken, var det menat, skulle bara fungera som ett kontor. Men det dröjde inte länge innan kunder började kika in, och snart var Verho tvungen att köpa in fler kylskåp för att kunna möta efterfrågan. I dagsläget säljer de drygt 100-120 varor, och tre kylskåp, en enorm kromad frys och en fjärde kyl som göms under disken trängs på butikens dryga tio kvadratmeter stora golvyta.

I butiken säljs också flera marinerade charkvaror. ”Vi vill inte bara sälja kött, utan också lägga till vår personliga prägel”, förklarar han. Recepten för marinaderna är deras egna och skickas till leverantören som förbereder och paketerar varorna. De marinerade produkterna ger en hemlagad känsla, samtidigt som det inte tar så lång tid att förbereda vid matlagning. ”Vi vill göra det så enkelt som möjligt för folk att laga mat hemma”, säger Verho.

Gentemot julen har Verho samma attityd – det ska göras så lätt som möjligt. Under december säljer han både färsk och tillagad kalkon och skinka (dock inte den traditionella svenska julskinkan), och även rökt lax. Den lilla butiken klarar dock inte av trycket av så mycket julmat, säger han, så kalkon och skinka kan man bara beställa – senast den 16 december – och sedan hämta upp i butiken, eller få levererat i området kring Tung Chung och Discovery Bay.

Omsorgen för kvalité, pris och kundernas matlagningsglädje har sitt ursprung i Verhos övertygelse om att bra service är det allra viktigaste för Chef’s Express affärsidé. ”Det handlar om att lära känna kunderna”, säger han. ”Om man ser till så att alla som går igenom dörren får vad de vill ha, då kommer de komma tillbaka.”

Chef’s Express har stängt på tisdagar och öppet alla andra dagar 9:30-18:30. Besök dem på Tat Tung Road Garden (bakom bussterminalen, bredvid linbanan) i Tung Chung, eller kontakta dem på info@chef-express.hk eller www.chef-express.hk.

.

Denna artikel trycktes ursprungligen i Bulletinen, December 2013; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com