Gustav Johansson | Hongkong, December 2013

För den som har tid över är volontärjobb en utmärkt sysselsättning, och i Hongkong finns det flera alternativ som arbetar både lokalt och internationellt. Det kanske inte är ett jobb som genererar någon inkomst, men det är givande på många andra sätt, skriver Gustav Johansson, som själv arbetat ideellt för organisationen Crossroads.

Det är lätt att hitta ett intressant jobb i Hongkong om man kan tänka sig att göra det gratis. Det finns många olika välgörenhetsorganisationer inom alla tänkbara områden. Frågan är vad man är intresserad av och hur mycket tid och energi man vill lägga. Ju mer tid och energi man lägger, ju intressantare blir volontärjobbet. De värdefullaste volontärerna är de som tar sitt volontärjobb seriöst och lägger 2-3 dagar i veckan, varje vecka. Det är kring dessa människor organisationen kan bygga upp sin verksamhet.

Det bästa sättet att få reda på vad en organisation faktiskt gör är att prata med volontärer som jobbar för organisationen. Volontärer är i regel väldigt trevliga, annars skulle de inte vara volontärer.

Jag kom som medföljande till Hongkong i juni 2011. Ganska snart började jag leta efter ett passande volontärarbete. Jag letade online och genom ett forum på GeoExpat.com så kom jag i kontakt med Crossroads Foundation. Jag kollade in deras hemsida och gjorde en intresseanmälan om att vara volontär och redan samma vecka blev jag kallad till en introduktion för nyfikna och blivande volontärer.

Under en förmiddag fick vi en introduktion av Crossroads, dess 15 år långa historia och en rundvisning på området. Crossroads håller till på Gold Coast nära Tuen Mun, på ett ganska stort område som brittiska armén hade fram till 1997.

Crossroads började med två eldsjälar som skickade lådor med filtar och köksutrustning till jordbävningsdrabbade områden i Kina. När ryktet spreds att det fanns en organisation som tog emot saker och som skickade dem till behövande, började det strömma in kläder, möbler, datorer till Crossroads från privatpersoner, skolor, företag och hotell. Fina grejer som annars skulle hamna direkt på de redan överfulla soptipparna. Crossroads växte snabbt till att idag vara Hongkongs största välgörenhetsorganisation med hundratals volontärer på området varje vecka. Under 2012 registrerades 111.741 volontärtimmar hos Crossroads.

Crossroads Distribution

Den största avdelningen är Crossroads Distribution. Det var här allting började. Crossroads får in mer saker än de kan ta hand om, så de måste tacka nej till en hel del.  Sakerna kommer in till Incoming Department där den första sorteringen sker och sedan skickas lådorna vidare till de olika avdelningar där grejerna kontrolleras och paketeras, till exempel leksaksavdelningen, köksavdelningen, klädavdelningen och datoravdelningen.

50% av de användbara sakerna de får in går tillbaka till behövande i Hongkong  eller organisationer som kan ha nytta av till exempel möbler, datorer eller kläder, till exempel fritidsgårdar och kyrkor. Den andra hälften skickas till välgörenhetsorganisationer i bland annat Uganda, Kenya, Indien och Filippinerna.

Jag började mitt volontärarbete för Crossroads på möbelavdelningen. Just då behövde de fler som kunde lyfta möbler och åka med lastbilen och hämta grejer. Efter några veckor blev jag värvad till en annan avdelning på Crossroads. Jag fick ett kontorsjobb på Global Hand.

Global Hand

Global Hand är en online-plattform där privatpersoner, organisationer och företag från hela världen kan skänka varor och tjänster online. En Global Hand match kan vara ett sjukhus i England som vill bli av med tio sjukhussängar. De lägger ut en annons på Global Hand att de vill donera sängarna. En brittisk välgörenhetsorganisation som regelbundet skickar varor till Afrika svarar på annonsen att de kan skicka sängarna med deras nästa container till Uganda där deras partner får användning av dem. Egentligen är det samma koncept som Crossroads distibution fast varorna passerar aldrig Hongkong.

Global Handicrafts

På Crossroads område finns även Hongkongs största Rättvisemärkta butik och Hongkongs enda Rättvisemärkta café. Rättvisemärkningen är relativt okänd i Hongkong så Crossroads försöker sprida kunskap om märkningen. Butik och café kan man besöka tisdag-lördag kl10-17. Ta buss 962B från HK Island och kliv av vid Hong Kong Gold Coast, Castle Peak Road, Golden Beach.

Global Experience

Crossroads firade sitt 10års jubileum med att genomföra en 24h fattigdomssimulering för toppar inom Hongkongs näringsliv. Det blev en stor succé och fler simuleringar efterfrågades. Crossroads uppmuntrades av företag och skolor att göra fler och fler simuleringar på olika teman som fattigdom, utsatthet, handikapp och sjukdom. Under 2012 besökte  25,092 personer Crossroads för att delta i olika simuleringar.

Som volontär far man ibland vara med på simuleringarna, antingen som deltagare eller skådespelare. Den mest intensive simuleringen heter Refugee Run och den lämnar ingen oberörd. Du får en flyktings identitet och ska ta dig över gränsen till ett annat land för att söka skydd i ett flyktingläger. En otäck men mycket lärorik upplevelse.

Crossroads är fullt av spännande människor med intressanta livsöden. Det bjuds på lunch till volontärerna i matsalen och där kan man alltid hitta nya personer att prata med. Där har jag träffat flyktingar från Nordafrika, pensionerade teprovare, amerikanska ingenjörer, bara för att nämna några. Jag har fått flera vänner genom Crossroads som jag kommer ha fortsatt kontakt med nu när jag lämnar Hongkong till jul.

För mer information, besök Crossroads hemsida: www.crossroads.org

.

Denna artikel trycktes ursprungligen i Bulletinen, december 2013; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com