Alexandra Hoegberg | Hongkong, Juni 2014

I år delade Svenska Handelskammaren för första gången ut SwedCham Annual Award, som denna gång gavs till en entreprenör inom kreativa industrier/design eftersom att Sverige kommer vara värdland för Business of Design Week i December. Vinnarna var Katarina Ivarsson och Anna Karlsson, grundarna till Boris Design Studio.

Bulletinen kontaktade dem och pratade om vad de gör på Boris och hur det är att driva en designstudio i Hongkong.

.

Grattis! Hur kändes det att bli tilldelad SwedCham Annual Award?

ANNA: Vi blev jätteglada! Speciellt eftersom vi har så pass stor konkurrens! Det finns en hel del kreativa svenska företag här i Hongkong. Lika roligt är det med den fina respons och alla lyckönskningarna vi fått efter vi blev tilldelade priset!

Berätta, vad är Boris Design?

KATARINA: Jag och Anna grundade Boris 2009 här i Hongkong. Efter att ha jobbat med Boris i 5 år har vi nu tre tydliga ben som vi står på för vår konsultverksamhet: Produkt, Identitet & Research (Product, Identity & Research). Inom Produkt ligger fokus på produkt och förpackningsdesign och under Identitet ligger branding samt digital design vilket även inkluderar interaktiva tjänster som appar och weblösningar. Under research satsar vi på design-forskning, förutom samarbeten med olika forskningsinstitut som MobileLife utför vi t.ex. trendstudier direkt mot företag.

Vid sidan av vår konsultverksamhet ligger vårt eget varumärke Boris, där vi kan prova idéer och göra precis vad vi vill för att utmana, utveckla och få utlopp för vår kreativitet.

Vilka är Katarina och Anna?

KATARINA: Jag är född och uppvuxen i Lund. Där tog jag även min master i industridesign. Jag hade mitt första möte med Asien när jag bestämde mig för ta en Master i Design in Advanced Practices här i Hong Kong 2005. Efter examen jobbade jag för ett taiwanesiskt företag som tog mig på ett fantastiskt äventyr till Kina där jag arbetade och bodde på fabriken. Det var väldigt spännande och lärorikt! Efter det blev jag erbjuden ett jobb i Hongkong på ett svenskt företag, flyttade tillbaka hit och 2009 startade vi Boris.

ANNA: Jag född och uppvuxen i en liten by som heter Vindel-Ånäset utanför Umeå. En stor kontrast till Hongkong som varit mitt hem de senaste 6 åren men jag tror att det är just det som är tjusningen med det! Kontrasterna mellan total tystnad och storstadens puls, nånstans där i extremerna trivs jag bäst! Jag tog min magister i industridesign på Konstfack i Stockholm och under min tid där hann jag med ett utbytesår i Tokyo. Det var där jag fastnade för Asien. När jag var färdig med min magister flyttade jag hit till Hongkong för att jobba. Ett år senare startade jag och Katarina Boris Design Studio!

Varför valde ni att starta en designbyrå i Hongkong?

KATARINA: Vi jobbade tillsammans på en svensk byrå här i Hongkong innan vi startade Boris, redan då såg vi fördelarna med att vara på plats nära produktionen.

ANNA: Ja precis, närheten till produktionen är verkligen något som gör skillnad. Vi kan snabbt ta oss till Kina och fabrikerna och kan göra en överlämning på plats av en ny design och se till att saker blir rätt från början. Blir det ändå inte rätt så finns vi på plats för att lösa problemen senare, det gör att vi kan korta ner utvecklingsprocesser och spara in tid för våra kunder! Det är också väldigt inspirerande som designer att ha möjlighet att jobba nära produktion. Det är tillsammans med de som tillverkar produkterna man kan tänja på gränserna för vad som är möjligt och nå ett resultat som annars är svårt att uppnå!

Vad är det som särskiljer er design, jämfört med andra designbyråer här?

KATARINA: Vi är två kvinnliga industridesigners med ett skandinaviskt designarv till att börja med! Sedan har vi en strategi som skiljer sig lite från vad andra byråer erbjuder. Vi har ett starkt fäste inom Design Research och Trend Studies vilket gör att vi står ut. Det fina i det är att jobbet vi gör inom design research stärker våra andra fokus områden. Det är något som våra kunder uppskattar!

Vad tycker ni om Hongkongs designklimat? Finns det en stor aptit för ny, innovativ design här?

KATARINA: Nästan alla som vill ha något producerat eller utveckla en ny design något kommer på något sätt förbi Hongkong. Det som gör Hongkongs designklimat så spännande just nu är nog närheten till Kina och den utveckling man ser bland producenter. Istället för att som tidigare bara producera för den västerländska marknaden väljer många nu att använda sig den kunskap man byggt upp för att skapa nya egna varumärken med innovativa produkter. För att lyckas med det vänder sig många producenter sig nu till designbyråer i Hongkong för att få hjälp med både varumärkesuppbyggnad och produktutveckling.

Vad är det bästa med Hongkongs designscen? Och det värsta?

ANNA: Hong Kong satsar mycket på design och det finns möjlighet att synas då det är många som är intresserade av design. Initiativ som Police Married Quartes (PMQ) i Central tyder på att stödet för Hongkongs designscen är på gång.

Nackdelen med Hongkongs designscen är kanske att den fortfarande är relativt liten i förhållande till tex finansbranschen, men den börjar ta form och vara en del av det är väldigt spännande.

Slutligen, hur gör man om man vill anlita Boris Design?

KATARINA: Man slår oss en signal eller så skickar man ett mail om det känns bättre, sen är det bara att komma över till vår studio på en kopp kaffe! Notera att vi bjuder på klassiskt svenskt bryggkaffe.

.

Besök Boris Design Studio online: www.borisdesignstudio.com
Följ författaren på Twitter: @AlexHoegberg

Denna artikel trycktes i Bulletinen, juni 2014; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com