Alexandra Hoegberg | Hongkong, Juni 2014

En långhelg i Singapore öppnar dörren för äventyr som passar alla smaker, och erbjuder lite svängrum på gator och torg som man som Hongkongbo för länge sedan vant sig av med. Alexandra Hoegberg delar med sig av sina restips till “Lejonstaden”.

Genom årens lopp har jag skapat mig en väldig negativ bild av Singapore. Anledningen har varit främst tre faktorer: den drakoniska lagstiftningen, strikt mediacensur och hutlös rikedom i kombination med hutlös fattigdom.

Stadsstatens brutal lagstiftning utdelar långa fängelsestraff med dåligt skydd av fångars rättigheter och dödsstraff för en rad brott (inklusive nästan alla narkotikabrott och förräderi gentemot presidenten, till exempel). När det kommer till ekonomi rankar Singapore i världens toppskikt i flera kategorier; Bland annat när det kommer till hög BNP per capita, hög andel miljonärer (räknat i USD) i befolkningen, och höga välfärdsklyftor.

Därför kom det som något av en överraskning när jag redan under morgontimmarna min första dag där drabbades av starka misstankar om att Singapore är en stad som jag verkligen gillar!

Det första jag märkte var att det helt enkelt finns mycket mer utrymme, jämfört med Hongkong. Gatorna är bredare, husen är lägre, och på något sätt känns det lättare att röra sig. För mig, som inte har satt en fot utanför Kinaregionen på tre år, var det fantastiskt att inte ens i rusningstrafik behöva klämma sig igenom folkmassorna (detta trots att Singapore också är en utav världens mest tätbefolkade länder).

Därtill är Singapore på sina ställen en väldigt vacker stad. De gamla koloniala butikshusen i tre våningar står fortfarande raddade i omväxlande pastellfärger längst med vissa gator. Över lag tycks det som om kolonialarkitekturen är välbevarad, vilket skapar intressanta kontraster mellan gammalt och nytt, och ger en känsla både av stadens historia och dess utveckling.

Singapore är också berömt för sin mat, som influeras av Kina, Malaysia, Indonesien, Indien och den multikulturella potpurri som kännetecknar stadsstaten. Oavsett om man äter roti prata vid ett skrangligt plastbord på ett torg eller chilikrabba på ett finare etablissemang lever det singaporianska köket upp till sitt rykte.

Singapore (ett ord som ursprungligen kommer från sanskrit och betyder ”lejonstaden”) är bara 716 kvm stort till ytan men har otaliga attraktioner att erbjuda. Här är några utav mina restips.

Raffles: The Long Bar
The Long Bar i berömda Raffles Hotel är födelseorten för drinken Singapore Sling, som i dagsläget går av för 27 SDG (ca. 166 HKD). Baren är fortfarande inredd i sin gamla kolonialstil och då Raffles Hotel är en av Singapores främsta ikoner är det väl värt ett besök.

Notera att ingången till baren ligger vid sidan av, då huvudentrén är reserverad för hotellgäster. Det kan dock vara värt att vandra runt lite i hotellkomplexet, som har flera ingångar och består av flera innergårdar och passager (där finns även en souvenirshop) och ta sig en närmare titt på arkitekturen och inredningen.

Sentosa
Ön Sentosa, belägen längst med Singapores sydkust, började utvecklas till ett nöjesområde och turistort under 70-talet. I dagsläget finns här stränder, golfbanor, femstjärniga hotell, samt nöjesparker och utställningar.

För den som vill göra en dagsutflykt är Universal Studios nöjespark väl värt ett besök, där de mest avancerade åkattraktionerna jag någonsin upplevt finns. Granne med Universal hittar man även S.E.A. Aquarium, där besöket påbörjas med en välplanerad utställning om Asiatisk sjöfart genom tiderna innan man kommer in till själva akvariet. De har även en ”klapp-och-kram hörna” där besökare får sticka händerna i ett grunt akvarium och klappa på vänligt sinnade vattenvarelser, så som sjöstjärnor och sjögurkor.

Clarke Quay
Som så mycket annat i Singapore växte bar- och restaurangområdet kring Clarke Quay inte fram av sig självt, utan utvecklades i enlighet med noggranna planer om att skapa ett nöjesstråk i stan där Singapores historia bevarats. Områdets gamla industrilokaler och hus – och till och med djonker – restaurerades eller byggdes om, och huserar idag Clarke Quays barer och restauranger.

Här kan man äta eller ta sig en drink på uteserveringarna som löper längsmed kajkanten. Från Clarke Quay kan man också hoppa på vattentaxis och båtturer och ta sig en svängom på Singaporefloden, som under Singapores tidiga dagar var stadens kommersiella pulsåder.

China Town
Singapore är också känt för sin shopping och för den som inte bara vill vistas inomhus i stora gallerior är marknaden i China Towns myllrande gränder ett bra alternativ, och ett utmärkt ställe att köpa souvenirer.

Mycket av det som säljs i China Town kan man lika gärna köpa i Hongkong på Temple Streets marknad, men här finns även varor som influerats mer av Sydostasien än Kina. Framför allt de hantverk som man kan hitta här skiljer sig mycket från vad vi är vana att se från Kinaregionen. Det finns även ett stråk med små restauranger, kiosker och barer i mitten av China Town, så vill man sätta sig ned och vila en stund behöver man inte gå långt.

.

Följ författaren på Twitter: @AlexHoegberg

Denna artikel trycktes i Bulletinen, juni 2014; läs hela numret här. Om du vill kontakta författaren till denna artikel, skriv till oss på redaktionen så vidarebefordrar vi din förfrågan: bulletinenhk@yahoo.com