Lars Lidman. Foto: Ingela Wiese
Lars Lidman. Foto: Ingela Wiese
Varje gång vi landar i Hongkong möts vi av uppmaningar att ta av oss våra huvudbonader. Inte så att man här har något generellt emot att vi täcker huvudet, men det stör apparaturen som kollar vår temperatur. Vissa av flygplatspersonalen har även en handhållen värmemätare. Feber är inte välkommet i Hongkong!

Ingela Wiese | Hongkong, September 2015

Lars Lidman lägger en två dagar gammal South China Post framför mig. Det stora fotot på första sidan är en bild där FLIRs företagsnamn syns tydligt. Även om han är stolt över att företaget syns blandas det av den oro som både han och alla vi andra känner för MERS. Han berättar om hur det var här i Hongkong under SARS-tiden. Det var rena mardrömmen. Folk vågade inte gå ut. Alla hade ansiktsmask. Barnen fick inte träffa varandra. Det går faktiskt inte riktigt att beskriva hur rädslan kändes, säger han, och jag inser att det är otroligt svårt att förstå detta om man inte var här i Hongkong under den perioden.

Jag befinner mig på FLIR Systems kontor i Shatin. FLIR står för Forward-looking infrared imaging systems. Lars är chef här i Asien och de länder som ingår i hans team är förutom Hongkong, ASEAN (Singapore, Thailand, Indonesien, Malaysia, Vietnam, Filipinerna) Kina, Japan, Australien, Korea, Indien och Taiwan.

På bordet i det ljusa konferensrummet har han ställt fram två olika kameror, den allra första bärbara som upptar en stor del av bordets yta jämte den allra senaste som man lätt håller med en hand. Innan jag börjar ställa mina frågor om hur det kommer sig att denne svenske man bor och jobbar i Hongkong vill ha ge mig en historisk presentation av företaget. Känns nästan lite högtidligt, en av de anställda kommer in med en kopp rykande kaffe till mig och därefter börjar det. Ja, det börjar faktiskt redan på slutet av 50-talet. En svensk stridsvagn får ett nytt nattsikte tillverkat av AGA. Det blir bra, så bra att man börjar fundera på andra användningsområden. AGA kontaktar Vattenfall som visar sig ha stor nytta av en värmekamera för inspektion av kraftledningar.

De allra första värmekamerorna var både tunga, stora och dyra. Med tiden har de blivit allt mindre och billigare samtidigt som användningsområdena blivit allt fler. El-, bygg-, tillverkningsindustri har nytta av denna teknik och i sökandet efter försvunna kan man flyga över stora områden och ”se” människor genom den värme de utstrålar. Så har vi ju det där med att kolla temperaturen på oss inresande till Hongkong och nu även i Sydkorea.

AGAs division med värmekameror säljs och företaget AGEMA bildades och 1988 får Lars anställning. När företaget 1997 går upp i FLIR flyttar han med sin familj till Sydkorea för att etablera verksamheten i Asien. Efter tre år med ett hemmakontor i Seuol är det åter dags för flytt. Denna gång till Hongkong och Sai Kung. Det låter på Lars som han flyttade hem då. Familjen bor kvar i samma hus och är nu inne på sitt 16:e år. Att han trivs här går inte att ta miste på.

Jag undrar hur det är möjligt att vara så hängiven samma företag, samma produkt under så många år. Vad är det som driver honom?

 • Jag tycker att det är genuint kul att göra affärer och jag trivs så fantastisk bra med mitt asiatiska team, säger han och ler stort.

Att teamet är viktigt återkommer han till flera gånger under intervjun och han låter mig även förstå att de flesta i detta asiatiska gäng har varit med länge, mycket länge och har med tiden blivit både kollegor och vänner. Varje kvartal samlas landrepresentanterna och presenterar med- och motgångar. Dessa möten verkar vara både vara peppande och utmanande. Kraven från den amerikanske ledningen att hela tiden öka vinsten sporrar Lars team att försöka överträffa varandra men genom dessa möten får de möjlighet att lära av såväl varandras misstag som framgångar. Från amerikanskt håll får Lars ofta frågor om hur det fungerar i Asien. Han himlar med ögonen när han säger det. Asien är inte en kultur. Det som kan vara framgångsrikt i Korea är rena katastrofen i Kina och vice versa. Ju längre tid han varit här ju mer inser han att han inte förstår exakt hur det fungerar.

 • Jag har lärt mig att lita på mina medarbetare. Jag vet och de vet att de kan sin kultur så otroligt mycket bättre.

När Lars skulle ta ansvar för Asien sa hans chef:

 • Se det här som ditt företag i företaget. Du har den här budgeten, du har det här uppdraget, det är din uppgift att ro detta i land.

Det förtroendet gjorde att Lars växte och de orden bär han med sig i sitt eget ledarskap.

Det är strax dags för en telefonkonferens med USA men jag hinner med en sista fråga innan jag går.

 • Om 10 år, hittar jag dig här då?

Han tänker efter en liten stund innan han säger:

 • Ja, gärna 10 år till i Hongkong och gärna 10 år till på FLIR.

Snabba frågor:

 • Favoritställe i Hong Kong? Hebe Haven Yacht Club, Saikung
 • Favoritställe i Sverige? Burgsvik, Gotland
 • Fritidssysselsättning? Springa och vandra i Saikung Country Park
 • Familj? Gift med Christ ifrån Belgien, vi har tre barn Nathalie 24 år, Christoph 22 år och Maxine 13 år.
 • Favoritfilm? Forrest Gump
 • Favoritbok? Good To Great, Jim Collins
 • Favoritmusik? Hammerfall
 • Favoritmat? Sushi och Korean Barbeque