Per Tegelöf med familj. Foto: privat
Per Tegelöf med familj. Foto: privat

Per Tegelöf är en entreprenör ut i fingerspetsarna, han har aldrig varit anställd, åtminstone inte som vuxen. Han har bott i flera länder och alltid hittat minst en affärsidé att livnära sig på. En mångsysslare med ett grundmurat intresse för att ”göra business”.

Ingrid Reinli | Hongkong, November 2015

Varför just Hongkong undrar jag?
Per besökte staden redan som liten, pappa jobbade på SAS. Han kände redan då att det var något speciellt med detta ställe så hit skulle han tillbaka senare i livet. Det blev också flera besök här innan han ganska nyligen flyttade hit för gott. Kontrasterna, möjligheterna, folks mentalitet i denna centrala punkt i Asien fascinerar, säger Per.
Resan började väl egentligen år 1988 då Per lärde känna en Hongkong-kines i Thailand samtidigt som han försökte sig på att producera studentmössor i Hong Kong. Per jobbade hårt för att hitta rätt affärside – och han ville ut i världen.
Med öppna ögon och siktet inställt på möjligheter träffade Per en italienska från Rom, de gifte sig och flyttade till Milano och där blev de kvar i 10 år. Den första satsningen var att sälja reklamvykort. De startade sedan ett antal tidningar innan de hittade sitt ”guldkorn”; en modetidning som de gav namnet Rodeo – en gratistidning på bättre tidningspapperskvalitet. Kan det verkligen fungera, undrade italienarna? Pers styrka tycks vara att hitta rätt personer med rätt kunskap – och vid rätt tidpunkt – personer som han jobbar bra ihop med så att satsningen blir framgångsrik. En nog så svår utmaning.
Sedan följde en period i Kina, tanken var att ta Rodeo till Kina och jobba utifrån Shanghai. Redan efter 1 år gick tidningen break-even. Per lyckades locka över rätt medarbetare bland sina kontakter inom modebranschen i Europa och sen fick man anpassa utbudet till de kinesiska konsumenterna. Per spenderade 5 år i Kina totalt.

Vad gör man då som svensk entreprenör, halvtid i livet, med ny fru Ada från Hongkong, och lite mätt på ståhej och galenskap i Kina? Jo om man är Per så övertalar man frun att flytta med honom till hans rötter i trakterna runt Åre. Sagt och gjort, en enkelbiljett till Östersund fick det bli samt köp av stort, gammalt hus i Mörsil.
Hur försörjer man sig som entreprenör i Mörsil är min nästa fråga? Ja vad Per gjorde var bl a att ordna jaktresor för amerikaner, jakt på fågel och älg är ju big business och har man sedan tidigare förmågan att ”tussa ihop” rätt personer med varandra så blir det helt enkelt affärer av det också. Per och Adas son Felix föddes under perioden i Mörsil. Efter 3 år i Mörsil ville familjen dock tillbaka till värme, trängsel och högt tempo. Nästa enkelbiljett införskaffades, denna gång till Hongkong och Discovery Bay. Lille Felix har hunnit bli 5 år gammal och hans svenska ordförråd blir gradvis undanträngt av engelskan och kantonesiskan.

Vad skulle Per och Ada nu försörja sig på? Pers anteckningsblock med olika idéer kommer fram lite då och då. Vad finns i Sverige som är bra och som samtidigt är mindre bra i Hong Kong? Jo välling t ex.
I Hongkong är det få som vet någonting om Sverige. I bästa fall förknippar de vårt land med ord som många av oss själva skulle använda såsom renlighet, kvalitet, pålitlighet. När det gäller välling så är det redan nu många Hong Kong-familjer som medvetet väljer Europeiska fabrikat. Nestlé är stora och välkända. Pers produkt och företag heter Alvita-plus och logon man har valt är en älg ”skogens kung” som är döpt efter sonen Felix. Alvita-plus välling är en egen sammansättning men med tillverkning på samma fabrik i Bjuv där Nestlé tillverkar sin välling.
Utöver vällingen har Per ytterligare ett företagsengagemang och det är med fokus på manligt mode. Instagramkontot #Style Is What som startades i mars i år har redan 1.2 miljoner följare och här agerar man ”skyltfönster” åt olika klädmärken som sedan säljer sina kläder online via sina egna respektive hemsidor och detta ger en kick-back till Per och hans kompanjoner.

Snabba frågor

  • Favoritställen i Hongkong: Cheung Chau och The Upper House, det fantastiska i att dessa två kontrasterande platser ligger i samma stad, så nära varandra.
  • Favoritställe i Sverige: Årefjällen (på sommaren)
  • Favoritbok: East and West: China, Power, and the Future of Asia, av Chris Patten
  • Favoritmusik: Moby
  • Favoritfilm: The Talented Mr Ripley
  • Favoritmat: Kinesiskt och italienskt
  • Favoritsysselsättning: Umgås med familj och vänner, båtliv, BBQ, fisketurer, hiking

Familj: Fru Ada och sonen Felix 5 år samt sönerna Oliver 19 år och Christopher 17 år från tidigare äktenskap.