Vad som finns i väskan. Foto: Helén von Zweibergk
Vad som finns i väskan. Foto: Helén von Zweibergk

Ända sedan universitetstiden har jag varit lite av en Skalman och velat packa med mig diverse praktiska saker i mitt bärbara skal, d v s min väska. Här i Hongkong där man ständigt utsätts för olika situationer har nog väskan blivit lite extra välpackad. Ett bekymmer kan dock vara att jag ibland släpar omkring på lite för mycket saker. Samtidigt kan det vara svårt att sålla, man vet ju aldrig vad man kan behöva? Jag tycker också att det händer ganska ofta att jag har packat ur något eller glömt packa i något och sedan när man är ute så saknas just DEN grejen! Därför blir det hellre att jag går omkring med för mycket saker än att behöva sakna något!

Helén von Zweigbergk |  Hongkong, november 2015

En annan världslig sak är att saker lätt ”försvinner” i väskan när man nu envisas med att packa i så mycket. Detta kan man förstås lösa genom att antingen ha en handväska som har många bra fack eller genom att ha flera mindre väskor i väskan och på så sätt dela upp alla saker.

Vad har jag då i min HK-väska?
För att göra det lite överskådligt har jag nedan delat in de olika sakerna i olika kategorier.

Transport:

 • Inplastad karta över HK – Mobilappar i all ära, men ibland vill de inte fungera (p g a dålig mobiltäckning) och då är en vanlig hederlig karta perfekt!
 • Bildlexikon – Perfekt att kunna visa fram en bild på det man söker, så detta har jag mer med mig när jag åker över den kinesiska gränsen.
 • Uppslagsbok i asiatiska grönsaker och frukter – Bra att ha när man går och handlar på Wetmarkets. Jag hade även nytta av den då jag deltog i en vietnamesisk matlagningskurs och läraren pratade om en grönsak som var okänd för mig!
 • Octopuscard  – Detta kort inte bara som betalning i tunnelbanan/MTR utan även i affärer och restauranger. På vissa ställen får man t o m rabatt om man betalar med sitt O-card.
 • Mobilen – Är inte bara för samtal/SMS och sociala medier, utan laddad med diverse användbara appar, (såsom Taxi HK, Google Maps, Google Translate etc) och e-böcker.
 • Checkblock – Kan vara behändigt om man inte har kontanter och check är godtagbar betalningsmedel.
 • Zip-bag med diverse kuponger – Visst kulle dessa kunna läggas i plånboken också, men där trängs oftast redan sedlar och diverse kvitton så jag finner det enklare att ha kupongerna separata.
 • Extra kortalbum – För alla försäkringskort o diverse medlemskort.

Mat:

 • Våtservetter/handsprit – Behöver kanske ingen närmare förklaring.
 • Matsax – Att dela maten med på de ställen där kniv och gaffel saknas och/eller personalen kanske vägrar dela maten åt en (haha, det har faktiskt hänt!).
 • Ätpinnar för nybörjare – Som jag nämnt förut, jag är ingen höjdare på att äta med pinnar och blev glad när jag fann nybörjarpinnar även för vuxna!
 • Servetter – Antingen får man får få servetter när man beställer sin mat eller så saknas pappersservetter över huvudtaget. Sedan kan jag tycka det känns fräschare att kunna torka av ätpinnar eller bestick innan jag äter. Och att äta med barn kan också kräver sin mängd i servetter.
 • Sugrör – Ibland om man beställer vatten/dricka som man tänker att t ex barnen ska dela på så möts man av moststånd att även få ett extra glas, då är sugrör räddningen.
 • Sockerfritt tuggumi – Vet inte om reklamen stämmer, men det känns rätt fräscht för tänder och andedräkt att tugga lite tuggummi efter maten.

Övrigt:

 • Solglasögon – I Hongkong skiner ofta solen och det kan vara ansträngande att inte skydda ögonen.
 • Borste – Med den höga luftfuktigheten och ibland blåsten så får frisyren ett lätt vilt utseende och kan behövas borstas till.
 • Sjal – ett ganska nytt tillskott i väskan. Varenda gång jag gått på kafé, bio eller teater sitter man och fryser, men nu har jag äntligen lärt mig att packa ner en sjal!
 • Extra kasse – För att slippa fula plastkassar som man dessutom måste betala för.
 • Paraply i plastpåse – Vädret kan vara väldigt opålitligt och väldigt lokalt, trots att väderappen säger att det ska vara solsken så händer det att det regnar just där du är. Dessutom kan paraplyet även fungera som parasoll.  Plastpåsen kan ju skippas eftersom var och varannan butik erbjuder sk paraplyskydd, men eftersom jag har ett så litet paraply tycker jag det är krångligt att använda dessa. Dessutom om man står i taxikön så är det lättare att stoppa det i en medhavd plastpåse.
 • Sittunderlag – Kan tyckas vara överkurs, men jag tycker det både känns fräschare att ibland kunna lägga ett sittunderlag där jag ska sätta mig. Sedan isolerar det lite mot kyla samt blir lite mjukare att sitta på.
 • Första-hjälpen-kit – Speciellt när man har barn som får sår som ska tvättas och sättas på plåster i både tid och otid.
 • Kalender och penna – Denna kan förstås ersättas med mobilen, men jag gillar att kunna bläddra och skriva/rita lite för hand också.
 • Diskret nessesär med ”tjejgrejer” – Behöver kanske heller inte kommenteras något närmare.
 • Liten sax – Bra att ha, men kanske också lite överkurs.
 • Halstabletter – Händer mig ofta att jag helt plötsligt blir torr i halsen och börjar hosta så detta är ett måste för mig.
 • Väskhållare – Kanske också överkurs, men om det inte finns någon extrastol/plats att ställa väskan på så är en väskhållare ganska behändig.
 • Bärbar fläkt – Hongkongs värme är inte att leka med, då är det skönt att kunna få lite konstgjord fläkt.

Överkurs:

 • Munskydd – Finns både engångs- och tvättbara.
 • Minikylväska med kylklampar – Detta packar jag bara med mig när jag ska på utflykt där lättare lunch behöver tas med!
 • Ipad med tangentbord och hörlurar – Den tar jag bara med mig om jag vet att jag ska sätta mig någonstans och skriva.

Avslutningsvis kanske jag ska nämna att jag bara går omkring med en sådan väska på dagtid. När jag ska bort på kvällen får det naturligtvis bli en lite nättare variant!

Vad har du i din väska? Tycker du att jag missat något? Hör gärna av dig och berätta! Om man skulle fråga min äldste son så skulle han svara: ”En bärbar stol”. En sådan har jag faktiskt köpt till honom och som han bär med sig i sin väska, när jag tvingar med honom att shoppa =)!