väskan
Katarinas bästa pryl är väskan. Foto: Ingela Wiese.

Skylten BORIS visar mig vägen. Upp för några smala trappor, jag ringer på och där står hon, Katarina Ivarsson, den ena halvan av detta industridesignföretag som drivs av två svenska kvinnor och deras medarbetare i ett hus i hjärtat av Kowloon City.

Ingela Wiese | Hongkong, december 2015

Varför BORIS? Jag förväntar mig en förklaring som kanske kan härledas till en mix av grundarnas namn, men Katarina och Anna, så kan det väl ändå inte vara?

Ryssland, det ligger mittemellan. Med huvudkontoret i Hongkong och flera kunder i Sverige och Europa kanske de kunde ta ett ryskt namn. Det fick bli Boris, namnet Borislav härstammar från de slaviska delarna borti ”kamp” och ”slava “ära som blev sloganen ”We do the battle you get the fame” – bättre än så kan det väl inte bli för en designbyrå? Att heta Boris och vara två kvinnor som grundare skapar ofta förväntningar som grundarna själva gillar att utmana.

För 10 år sedan kom Katarina hit till Hongkong. Med en industridesignutbildning från Lund ville hon bygga på med ytterligare och läste Master of Design in Advanced Practices vid Polytechnic University. När hon ändå var på plats ville hon passa på att få lite asiatisk yrkeserfarenhet och började efter utbildningen att arbeta för ett Taiwanesiskt företag som sysslade med barnvagnar. Så värst mycket Hongkong blev det dock inte för hennes del. Mesta tiden tillbringade hon på fabriker i Kina och Taiwan. Ett tufft, men otroligt lärorikt år.

Nästa arbetsplats blev den svenska designstudion SweDes i Hongkong där hon fick möjlighet att arbeta ihop med Anna Karlsson. När finanskrisen kom 2008 packade många svenskar ihop och for iväg. Inte Katarina och Anna. Tvärt om startade istället ett företag tillsammans. Deras första stora projekt var ett individanpassat saneringssystem som består av tält som kan monteras på plats på endast 38 sekunder och som kan användas vid kemiska olyckor.

Nu har designscoopet utvecklas ännu mer och BORIS står på tre ben:

 • Produkt- och förpackningsdesign
 • Identitet och digitaldesign
 • Design- och trendforskning

Exempel på kunder de jobbar med är Kerry Logistics, ett av Asiens största logistikföretag. Boris är deras designpartner och jobbar med varumärket. Combi, japanskt storföretag inom barnprodukter här handlar det om deras produktutveckling. Doro, stort svenskt mobiltelefonföretag där Boris svarar för design och framtagning av produkter.

Från att ha varit två personer är de nu sju och har dessutom två masterstudenter från Polytechnic University. Idag har de kontor i Hongkong och kommer i januari att starta upp på Bondegatan i Stockholm. När jag frågar var de är om fem år skrattar hon lite och tänker plötsligt tillbaka. Fem år tidigare var det bara hon och Anna i en liten skrubb, vad kan då hända om man istället vänder blicken fem år framåt. Huvudkontoret är kvar i Hongkong och har vuxit till det dubbla, ett kontor i Stockholm med 8 – 10 medarbetare och ett i Kina med kanske något färre. Så tror jag vi har det då, säger hon samtidigt som hon sträcker på sig.

Många av de produkter jag ser i lokalerna är sprungna ur egna idéer. Katarina springer iväg och hämtar vad som ser ut som en grå bit filttyg. Med några enkla handgrepp forma hon den till en lampskärm. Hipsterlampan har just vunnit Design for Asia Award för sina design kvaliteter. Skärmen är tillverkad i ett filtmaterial som är enkelt att arbeta med, det behövs inga kantbehandlingar, är lätt att vika ihop och tar nästan ingen plats vid frakt. Alla dessa delar är viktiga för Katarina och Anna som inte vill använda mer resurser än nödvändigt vare sig av material eller fraktutrymme. Att materialet i skärmen dessutom är ljuddämpande gör att den är populär att köpa in till kontor.

Vid kanten av soffan hänger ytterligare en designad lampa med sladden dold av träkulor som slingrar sig över soffkarmen. Det hela liknar ett radband vilket är meningen. Den är nämligen skapad med inspiration från religiösa artefakter. I april 2013 vann den pris i HK Lighting Competition.

Vad ska man vara bra på för att vara framgångsrik här i Hongkong? Katarina funderar en stund innan hon säger att det handlar att ta hand om kunderna. Att hålla en öppen dialog, lära sig vad det är de vill och behöver och sedan ge dem det. Viktigt att låta dem förstå var någonstans i designprocessen de är. Vissa kunder vill ha hela jobbet gjort från idé till produkt andra vill bara ha en skiss. I Sverige är det ofta så att företag håller hårt i sin designpartner och inte gärna ser att andra använder sig av samma byrå. Där finns en rädsla att någon ska ta efter stilen. Här i Hongkong är det precis tvärt om. Är kunden nöjd säger hen till alla andra; jobba med Boris vi är jättenöjda!

Hur går det då om man inte kan språket? Katarina har lärt sig lite mandarin och kan räkneorden och färgerna. Det är tråkigt att inte kunna språket, men ibland kan det vara en fördel, säger hon och fortsätter, eftersom jag inte kan förklara mina idéer för en överordnad som sedan ska gå vidare med detta till produktionen får jag istället prata direkt med sömmerskan eller fabriksarbetaren m a o de som kommer att göra jobbet. Med en skiss, en prototyp, en bit material får vi visa, vika, vända och illustrera vad det är menar. Ibland får vi reaktioner på att vi kanske tänkt tokigt. Sömmerskan kan visa ett enklare sätt att vika och det innebär att fabrikspersonalen blir mer involverade och engagerade.

Hur kan en vanlig dag se ut för Katarina?

 • 6:30-7 Vakna
 • 8-9:30 Svara på mail
 • 9:30 morgonmöte med personalen
 • 11 ofta möten på stan med t ex en kund eller med handelskammaren
 • 14 försöker få in ett yogapass
 • 16 tillbaka på kontoret och dags för Skype-möte med Anna i Sverige
 • 18 sammanfatta lite med personalen hur projekten går innan de går hem
 • 18:30-19 kolla mail
 • 19-19:30 arbetsdagen slutar

Snabba frågor:

 • Favoritställe i Hongkong – Trädgården på den egna takterrassen
 • Fritidssysselsättning – gå på hike, yoga, laga mat och läsa böcker, har ofta minst tre på gång samtidigt
 • Familj – Anders Hellberg
 • Favoritpryl – Väskan! Hon visar den. Här kan hon ha med allt hon behöver under en dag, dator, visitkort, octopuskort, yogakläder, paraply… Facken är många och hon kan lätt gömma undan yogakläderna