segel1
Koncentration och balans i båten. Foto: Lena Löfling.

Myndigheten LCSD gör en drös insatser för att främja ett rikt kulturellt och aktivitetsbaserat liv i Hongkong. På de flesta stränder runt om i Hongkong finns de representerade i form av badvakter men även uthyrning av vattensportsaktiviter såsom vindsurfing, segling och kajak. För att få hyra något av dessa vattenleksaker måste man via LCSD ta olika typer av certifikat. Kursverksamheten för dessa certifikat är noggrant organiserad och det är en liten procedur att ta sig igenom anmälan för en kurs. Men till skillnad från mycket annat i Hongkong är det billigt, 70 HKD för hela kursen. Jag prövade på första delen av två för att få ett certifikat till att hyra små laserjollar (Pico). En 2-dagarskurs på Stanley Main Beach.

Lena Löfling | Hongkong, december 2015

Första dagen
Kursen hölls vid vatttensportcentret på Stanley Main Beach. Vi var många som hovrade omkring runt ingången på morgonen, trötta men lite spända i den varma morgonvinden. Prick nio lyste en tv-skärm upp ovanför centrets informationstavla som började rulla upp vilka dagens kurser var och vilken lärare och rum respektive kurs hade. Jag skulle till klassrum A och där väntade Mr Wong som skrev in mig och gav mig en nyckel till ett skåp i omklädningsrummet.

Undervisning på Kantonesiska
Morgonen började med ett kortare teoripass om vindar, när man ska slå, och lite om knopar. All undervisning hölls på Kantonesiska vilket innebar att tre minuters utläggning på Kantonesiska resulterade i en mening på engelska riktad till mig. Dock ritade Mr Wong mest små illustrationer på tavlan så det var rätt enkelt att hänga med ändå. Svårt att hänga med i de små skämten dock som Mr Wong levererade lite titt som tätt.

Rigga båten
En del av kursen är att helt enkelt lära sig rigga båten. Mast, bom, centerbord och roder ska på och tampar ska dras in i trissor. Dessutom ska ju faktiskt båten ner till vattnet, vilket visade vara det svåraste i hela kursen. De var oväntat tunga att dra ner. Men vi tillämpade teamwork som om vi var på företagskonferens och fick i våra båtar.

Säkerheten först
Den första övningen vi gjorde var att segla ut till en boj, vända upp mot vind för att sedan medelst stort säkerhetstänk lossa seglet och vända in mot land igen. Övningen gjordes tillsammans med Mr Wong, och även om jag först tyckte det kändes tråkigt att inte få försöka själv så var det rätt skönt att ha lite hjälp första turen.

Mycket kapsejsande
När vi då till sist fick langa i varsin båt och på egen hand pröva på våra inlärda kunskaper uppstod någon form av kaos. Flera av oss hade svårt att ens få ut båten från stranden. Jag som klarat av första provet så bra fick mig en ordentlig törn i självförtroendet när Mr Wong var tvungen att bogsera ut mig en bit. Ett självförtroende som dock blev lite bättre när jag såg mina kurskamrater. I stort sett ingen kom ut från stranden, dessutom kapsejsade de i parti och minut. Mr Wong åkte skytteltrafik mellan kapsejsade båtar medan jag lite stolt seglade fram och tillbaka över viken. Ända tills jag skulle ta mig in till stranden vid slutet av dagen. Då var det min tur att slå runt. Där fick jag! Men det är relativt enkelt att dra runt båten igen genom att hänga sig över centerbordet.

Alla klarar kursen
Under dag två hölls faktiskt någon form av teoriprov. Vi skulle visa att vi kunde ett antal knopar samt båtens delar. Dock fick vi, om vi ville, titta i kursmaterialet för att lösa uppgiften. Ute på vattnet andra dagen var det också någon form av övningar som skulle visa att man kunde hantera och balansera båten. Men kursen går mer ut på att få pröva på än att verkligen visa att man behärskar båten till fullo. Dagen avslutades med ett litet minirace. Och här skulle jag vilja skryta med att jag vann, vilket jag gjorde. Men då måste jag kanske tillägga att det bara var två båtar till som ens kom fram till starten. Och att jag som genom ett mirakel råkade ligga rätt för att ta första märket utan att slå. För att ytterligare spä på ödmjukheten ska också tilläggas att jag lyckade kapsejsa strax efter målgång samt få bommen i huvudet (hade hjälm tack och lov).

Roliga dagar
Två dagars kurs var till ända. Förutom att det ibland var lite svårt att hänga med i språket (eller lite svårt, det var omöjligt) så hade jag väldigt kul. Och jag lärde mig en hel del på bara två dagars kurs. Att det dessutom bara kostar 70 dollar gör ju att helhetsintrycket får ett högt betyg. Jag är sugen på mer. Nästa steg i segling är en femdagars kurs och efter det så får man hyra båt själv. Men det finns ju också kajak- och vindsurfingkurs. Det blir vårens utmaningar.

Hur anmäler man sig?

  • Gå in på lcsd.gov.hk/en/watersport där finns en bokningssida för onlinebokning
  • Du kan även besöka någon av alla Water Sport Centers och anmäla på plats.
  • Tänk på att framförhållningen är lång. Bokning görs minst 2 månader i förväg.
  • Dock kan man få tag i restplatser. De släpps runt den 22:a varje månad. Då öppnas en onlinebokning som nås från ovan webbplats.

Bra att tänka på

  • Du blir blöt, ha på kläder som du skulle bada i. Långärmad simtröja och långa shorts eller tunna våtdräktsbyxor är ett tips.
  • Även badskor är ett måste, ska täcka tå och häl
  • Första dagen är det en del vänta, passa på att fota.