brollop
Bröllopsfotografering i Stanley. Text: Ingrid Reinli, Bild: Ingela Wiese

ChloeNgEftersom vi så ofta ser brudpar bli fotograferade runt om i Hongkong ville vi ta reda på lite mer om hur traditionerna ser ut. Vi har stämt möte med Chloe Ng, en 30-årig kinesiska från Hongkong med massor av vänner som är i bröllopstagen. Det visar sig också att hon som 17-åring var utbytesstudent i Sverige och gick på gymnasiet i Skellefteå, men bodde i Lövånger.

Moderna människor i Hongkong idag bestämmer själva med vem och när man vill gifta sig. Att brudgummen ändå besöker brudens föräldrar och ber om hennes hand finns kvar mer som en artighetsgest. Brudgummen ger bruden en förlovningsring, ofta med en diamant i, och paret byter släta ringar under vigseln.

Datumet är viktigt

Det första paret gör när de bestämt sig för att gifta sig är att kontakta en Feng Shui Master. Denne man, ibland även kvinnor numera, väljer ett lämpligt datum för giftermålet. Det finns en bok med bra datum som ges ut en gång om året. Där kan man få veta vilka datum som passar en själv och ens partner beroende på vilka födelsedatum och år man själv har enligt den kinesiska zodiaken. Vissa föräldrar kan också insistera på att få bestämma datum.

Det är mycket dyrt att ha en bröllopsbankett på ett omtyckt ställe en populär dag. Om man inte har oerhört mycket pengar att spendera får man vara flexibel. Tidigare hölls ofta bröllopsbanketten på en kinesisk restaurang, men numera vill de flesta vara på något stort internationellt hotell där det erbjuds en tjusigare atmosfär, snygg inredning, ståtliga rum och kanske en fin utomhusträdgård för fotografering. I enstaka fall händer det att kineser konverterar till den kristna religionen för att kunna gifta sig i en kyrka, som man uppfattar som tjusig och stämningsförhöjande.

Pre wedding photo shoots

Från beslut till själva bröllopet tar det oftast 1–2 år. Innan dess är det vanligt att man, beroende på hur rik man är, åker runt i världen och fotograferar sig i bröllopsutstyrsel för att få fina bilder till fotoalbumet som visas upp på bröllopet. Tydligen är Sydkorea ett väldigt populärt resmål, de sägs ha bra make-up artister och bra studios som tom kan skapa rätt omgivningar om man nu inte har tid och råd att åka till Paris. Oftast anlitas ett bröllopsföretag som arrangerar allt från att hyra klänningar och kläder till fotograf och stylister.

Bröllopsdagen börjar tidigt

Det är vanligt att bruden har sex brudtärnor, naturligtvis klädda i likadana klänningar. Brudgummen har även han sex vänner som är speciellt utvalda. Denna kärna av nära vänner/syskon är med redan tidigt på bröllopsdagens morgon då man samlas i brudens föräldrahem och leker lekar. Även brudens föräldrar och nära släktingar finns på plats.
Lekarna kan gå ut på att brudgummen och hans vänner ska äta något äckligt, bli sminkade av brudens tärnor, tävla i armhävningar eller göra tokiga uppdrag. Man spelar in lekarna på film som sedan visas upp under bröllopsbanketten. Syftet med lekarna är ren underhållning. Bruden är inte med och leker, hon gömmer i ett annat rum. Bruden och brudgummen ska inte se varandra förrän den rätta tidpunkten infallit. En tidpunkt som bestämts av Feng Shui Master. Då avslutas lekarna abrupt för att tidpunkten inte ska missas. Under morgonens lekar är brudparet klädda i traditionell kinesisk klädsel, bruden i röd klänning.

Feng Shui är viktigt

När lekarna är klara, serverar brudparet traditionsenligt te åt brudens föräldrar. Killarna har med sig kakor och sötsaker som Feng Shui Master har bestämt i förväg. Brudparet lämnar sedan brudens hem enligt riktlinjer från Feng Shui Master för att få ”lycka på färden”. Det betyder att det tex är viktigt att de lämnar huset genom norra dörren och att de sedan svänger åt väster i det första gathörnet.

Brudparet och hela följet brukar sedan gå eller åka hem till brudgummens föräldrar för välkomstlunch.

Själva registeringen av vigseln sker på Registry Office i Central. Man kan också arrangera att registreringen av namnteckningarna sker på bröllopsbanketten då brudparet signerar vigselattesten i närvaro av alla gäster.

Bröllopspresenter

Alla gäster förväntas ge ”pengapresenter” i röda kuvert, man ger minst 800HKD/person som bidrag till själva bröllopsbanketten. Står man brudparet nära eller är rik förväntas man ge mer.

Nära släktingar ger också bruden smycken i guld. Oftast inte smycken som bruden förväntas bära utan mer som en buffert för sämre tider. Det kan vara armband i guld och om bruden får hela armen täckt med armband i guld så är hon lyckligt lottad. Ibland kan det faktiskt vara så att bruden vet att vissa släktingar inte har råd att ge dyra guldsmycken. Då hyr man smycken som sedan lämnas tillbaka, på så sätt kan man rädda ansiktet på mindre förmögna släktingar.

Maten på bröllopsbanketten

Chloe suckar och säger att maten på bröllopsbanketter är tråkig, det är alltid samma mat; kyckling, helstekt gris, fisk, grönsaker, hajfenssoppa (men eftersom detta är känsligt numera så serveras ofta något substitut). Gästerna brukar erbjudas vin, öl, champagne, cognac, läsk. Ibland har man också en bröllopstårta i västerländsk stil, mest för att man tycker den är tjusig. De nedersta lagren av tårtan är helt enkelt ”fake” och ingen förväntas ändå äta av den. Man vill bara kunna fotografera sig framför den när brudparet skär upp första biten tillsammans.

Bröllopsinbjudan

En bröllopsinbjudan i Hongkong överlämnas helst över personligen. Om gästerna bor långt bort så får de givetvis inbjudan i posten. Det är dock artigt att fråga tilltänkta gäster i förväg om de avser att komma innan man lämnar inbjudan så att gäster som inte anser att de har råd har en möjlighet att tacka nej. Har man fått en bröllopsinbjudan så förväntas man bidra med sin “pengapresent” i ett rött kuvert, som heter Lai See på kantonesiska. Även om man får förhinder att närvara på banketten personligen så är det god ton att ge sin present.

Nya trender

Chloe menar att många är lite trötta på den ”show off” och de pengar som läggs på bröllop i Hongkong. Gifter man sig med en utlänning har man i princip möjlighet att undslippa traditionerna och göra något helt annat. Det börjar även bli mer populärt med utomhusbröllop eller bröllop utomlands endast för nära vänner och sen middag för de närmaste släktingarna när man har återvänt till Hongkong. Man skickar inte ut några tackkort i efterhand som vi gör i Sverige.

vwe16-logo

Den 12–14 februari är det Bröllopsmässa i Hong Kong Convention and Exhibition Centre. Läs mer om det här >>