AprilFeature5

Caroline Ergetie kom till Hongkong redan 1983. Några år senare köpte hon House Hunters och har sedan dess varit en välkänd profil bland Hongkongs fastighetsmäklare och i synnerhet i svenskkolonin. Under åren har hon hjälpt hundratals svenskar att hitta boende i Hongkong.

Caroline är lite av en svensk pionjär och kom till Hongkong med en svensk pojkvän så tidigt som 1983. Året efter blev hon erbjuden jobb på Guardian Property Management. Hon kombinerade jobbet med studier i juridik och 1988 köpte hon House Hunters. De första åren var intensiva med jobb och studier som dessutom varvades med favorithobbyn sportdykning på helgerna. Norra Sai Kung och vattnen omkring Po Toi, de små öarna söder om Stanley, var underbara dykplatser, minns Caroline.

Språkval

Som ambitiös och hårt arbetande företagare med breda språkkunskaper i bagaget var det naturligt för Caroline att vilja lära sig kantonesiska. Det kunde väl inte vara så svårt för en person som redan pratade flera språk. Men som många andra med henne har konstaterat så är de många tonlägena i kantonesiskan en större utmaning än vad man kan tro. När Caroline istället övergick till att läsa mandarin blev hon positivt överraskad över hur mycket enklare det var att behärska men på den tiden, dvs innan överlämningen 1997, var det inte populärt att prata mandarin i Hongkong. Då ansågs det vara onödigt, och inget som Hongkongborna var speciellt intresserade av.

Vilka är House Hunters?

House Hunters, som grundades 1985, en sk Turnkey service-mäklare. Det innebär – från att en kund bestämmer sig att flytta hit och tills kunden flyttar härifrån – så bistår House Hunters med olika tjänster. Man erbjuder rena Relocation-tjänster som information om skolor och skolansökningar, skeppning av bohag (via samarbetspartners), immigrationsfrågor och visumansökan, förmedlar hus/lägenheter/servicelägenheter samt kontorslokaler. House Hunters erbjuder även Orientation packages, vilket innebär att kunden får en personlig introduktion till det vanliga livet i Hongkong t ex tips om hur man tar sig runt i Hongkong, hittar till olika aktiviteter, myndigheter, matbutiker eller skräddarsy specifika, individuella program beroende pa kundens intressen.  Särskild hjälp och uppmuntran kan behövas numera när en familj med två karriärspersoner ska flytta hit och endast en av dem är garanterad jobb. Den icke arbetande parten kan behöva stöd och uppmuntran med den sociala biten, att hitta andra saker att engagera sig i medan man är här på ett tidsbegränsat kontrakt. Här gör SWEA en fantastisk insats!

Många parametrar påverkar lägenhetspriser och hyror

Det är många parametrar som påverkar vad det kostar att köpa eller hyra en bostad.

Det kan vara område, utsikt, vilka faciliteter som finns i ett hus såsom gym och pool, om huset är äldre, nyrenoverat, nybyggt, om det finns balkong, lägenhet högt upp i huset eller på lägre våningsplan, egen parkeringsplats, nära MTR eller buss osv. Listan kan göras lång. Förr eller senare tvingas varje kund rangordna parametrarna för att kunna hitta ett lämpligt boende som motsvarar boendebudgeten.

Det är lätt att förstå att en kund som kommer ny till Hongkong, med vad som kan tänkas vara en generös boendebudget lätt kan tro att det borde räcka till ett stort hus vid stranden eller villa på Peaken. Man får snabbt lära sig att det är dyrt att bo i Hongkong och man får väldigt lite för pengarna jämfört med exempelvis Sverige.

Hur läser man lägenhetsannonserna?

Saleable area måste enligt lag finnas med i annonserna; ibland kallad net area, är allt innanför väggarna i en lägenhet, dvs faktisk boendeyta.

I gross area kan allt möjligt ingå såsom %-andel av hiss och lobby, innerväggar, fönsternischer.

Som tumregel kan man räkna bort 15–25% från gross area för få fram net area. I nya, moderna hus måste ibland en ännu större del räknas bort då fastighetsägarna gör allt de kan för att gross area ska bli så hög som möjlighet då försäljningspriserna baseras på gross area. Caroline ser en trend att detta håller på att ändras, då köpare numera tittar mer på begärt pris och jämför med nettoytan.

Kan man bo billigt i Hong Kong?

Generellt sett finns billigare boenden i följande områden; Längst bort på T-banelinjerna och där man får ta minst två transportmedel, dvs färja, buss, t-bana. Det är förstås också en stor prisspridning i dyrare områden om man kan tänka sig att bo omodernt, på de första våningsplanen, utan faciliteter i huset, utan parkering och balkong, eller trafikstört.

Det är alltid billigare längre ner i huset. Högre upp i ett hus har man ofta någorlunda utsikt, och det uppskattas av de allra flesta. Utsikten kan dock vara kortvarig. Det finns alltid en risk att ett äldre hus rivs och ett nytt, mycket högre byggs upp istället.

Hur kommer man då till slutsatsen om var man kan och vill bo?

Till slut blir det oftast så att är man en familj med barn i skolåldern så väljer man ett boende inom lämpligt avstånd från skolan eller längs skolbussens sträcka.

Är man ensamstående, eller ett par utan barn, får oftast jobbet styra så att resan till jobbet blir så smidig som möjligt. Det kan också vara intressen som man vill utöva på helgerna som underlättas av att man bor i ett visst område.

Bild och text: Ingrid Reinli