Skön vandring på Lantau. Foto: Lena Löfling
Skön vandring på Lantau. Foto: Lena Löfling

Hongkong ligger ju som en hub mitt bland Asiens alla godbitar. De flesta som bor här utnyttjar möjligheten att resa till vackra stränder i Thailand, vågor i Bali och kultur i Kina. Men vill man ta en liten kort helgsemester på nära håll kan man tuffa över till Lantau, vandra i fantastisk natur, bo en natt på Tai O Heritage Hotel, äta en välförtjänt middag på kvällen och vandra vidare nästa dag.

Det finns givetvis flera sätt att göra själva vandringen på men en bra tur är att starta en lördagsmorgon genom att ta linbanan från Tung Chung till Buddhastatyn. Varför inte helt enkelt skippa frukost hemma och ta en stor tallrik nudlar på någon av restaurangerna på torget i Ngong Ping när du stigit av linbanan. Därifrån kan du sedan ta dig hela vägen till Tai O via Lantau Trail etapp 4, 5 och 6. Dessa tre etapper tar mellan 4 och 5 timmar beroende på hur många pauser du tar och hur snabbt du vandrar.

Varierande miljö

Etapp 4 är en kort transportsträcka på landsväg men 5 och 6 bjuder på desto mer. Lantaus bulliga berg böljar åt alla håll och i fjärran tecknar sig små toppiga öar i Hongkongdiset.  Med jämna mellanrum syns även målet, Tai O, nedanför. Framme vid Tai O slutar etapp 6 och etapp 7 tar vid. Men där promenerar du istället bort till Tai O fiskeby.

Mysig liten by

Har du inte varit där förut så är bara denna del en upplevelse i sig. Tai O tros vara en över 300 år gammal by, i stort sett byggd längs flodbanken och där husen är byggda på pålar. Byn består av låga hus och små gator där det säljs fisk i alla dess former, främst torkad. Härifrån kan du gå till Tai O Heritage Hotel, vilket tar cirka 20 minuter. Eller ta en liten båt från piren för ca 10 HKD. Innan du tar dig till hotellet så tar du en fika på Café Solo. Ett litet mysigt café med en fin uteservering med utsikt över floden. På Café Solo kan du fördjupa dig i Tai O:s historia i caféts böcker om byn och smutta på en av Hongkongs bättre Cappuccinos.

Vackert hotell

Checka sedan in på hotellet och njut av en varm dusch i otroligt fina och pittoreska rum innan du spenderar kvällen på hotellets restaurang. Här finns mat från både väst och öst, även om Guide Michelin inte kommer klistra på en stjärna på dörren så är det prisvärt. Och servicen riktigt bra.

Nästa dag, mer vandring

När söndagsmorgonen förhoppnings bjuder på sina första solstrålar är det dags för frukost och för att fylla på med energi för dagens vandring. Nu tar du vid där du slutade igår, dvs tar etapp 7 och följer upp med etapp 8 av Lantau Trail. Vill du pressa dig lite till så kör vidare med etapp 9. Men här någonstans kan det vara skönt att hoppa på bussen mot Mui Wo, antagligen trött och rätt nöjd med en helg proppad med god mat, kultur och hälsosam vandring. Om hungern slår till igen när du kommer till Mui Wo så pröva gärna den turkiska restaurangen vid torget. Slå dig ner på uteserveringen och inta lite hummus, fyllda paprikafrukter, falafel och en smarrig linssoppa. Det är du värd.

Ta båten tillbaka

Mätt och om möjligt ännu mer nöjd väntar den sista delen av helgens utflykt. Båtresa från Mui Wo till Central. Luta dig tillbaka i galonsätet och slumra in till vågornas skvalpande. Eller med lite tur är det en äldre färja med plats utomhus på akterdäck där du kan möta en ljummen eftermiddagsvind och solen som försvinner i Hongkong skyline.

 

Fakta Heritage Hotel

Heritage Hotel ligger i en vacker byggnad från 1902 en bit utanför själva byn Tai O. Hotellet har restaurang och de flesta rummen har sjöutsikt. Pris per natt för dubbelrum med frukost för två personer går på ca 2,000 HKD. Det finns också direktbussar både till Big Buddha, Tung Chung och Mui Wo. För aktuella priser och bokning se hotellets hemsida http://www.taioheritagehotel.com