Guiden James var påläst och intressant. Foto: Helen von Zweigbergk
Guiden James var påläst och intressant. Foto: Helen von Zweigbergk

En vanlig djonktur brukar oftast bestå av att man samlar ihop ett gäng som åker ut till någon ö, ankrar, äter lunch, badar och umgås under en dag. Jag tänkte att det vore roligt att prova på något annat och fick tips om att Hong Kong Yachting erbjuder turer ut till den stora containerhamnen.

Denna söndagsförmiddag var vi en grupp på runt 30 personer som samlades vid Central Piers för att gå ombord på djonken som döpts till Jungle Jane. En gammal krabbfiskebåt från Australien, som renoverats om till en djonk och därefter körts upp till Hongkong. Emedan besättningen serverade obegränsat med dricka, snacks och muffins åkte vi via Victoria Harbour ut till den stora containerhamnen. Det var en mäktig känsla att få åka in bland dessa hissnande stora fartyg och kranar. De lastbilar som körde in och fick containrar pålastade, såg nästan ut som leksaksbilar. När djonken ankrat var det dags för själva guidningen. James, som själv arbetat för ett av de världsledande fraktföretagen, berättade och svarade på frågor. För att dessa jättefartyg ska kunna baxas ut ur hamnen behövs flera bogserbåtar.

Därefter for vi bort till en av Hongkongs övergivna fiskebyar, Park Island, en liten ö inklämd mellan Tsing Yi och Lantau Island under Tsing Ma Bridge. Där fick vi strosa omkring på egen hand i någon timme medan besättningen satte i gång grillen. Det var både fascinerande och lite tragiskt att gå där i gränderna och se alla dessa övergivna hem som nu bara fått förfalla mer och mer. Överallt stod det anslag om att det var förbjudet att beträda marken eller bosätta sig där. Vi bjöds på en sallads- o grillbuffé med en brownie som efterrätt. Sedan låg vi ankrade där i några timmar tills det var dags att åka tillbaka till Central Piers till kl. 17.

Vi som åkte var jag, min man, våra söner 12 och 8 år samt besökande svärmor. Alla tyckte utflykten var bra. Jag hade dock trott att vi skulle få gå iland och gå omkring i själva hamnen med dessa staplar av containrar och lyftkranar. Men förmodligen skulle det vara en för stor säkerhetsrisk? Sedan kan jag tycka att vi låg ankrade lite väl länge vid fiskebyn innan färden gick tillbaka till Central Piers. Men turen kanske var anpassad till en varmare djonksäsong då man kan förströ tiden med bad och vattenlek. Vi åkte i slutet av november och hade tur med vädret, men tror nog att det är bättre att åka tidigare på året för att optimera chanserna för fint väder samt möjligheten för bad för dem som gillar det.

Ångrar dock att jag aldrig ställde frågan om någon container någonsin har tappats ner i vattnet…

Container Port Tour

Arrangör: Hong Kong Yachting

Pris: Vuxen: 900 HKD, Barn (upp till 11 år) 750 HKD då ingår båtresa och lunchbuffé med dryck.

Tid: Heldagstur, drygt 6 timmar

Hemsida: http://www.hongkongyachting.com/

Info: Ring +852 25260151 eller mejla via hemsidan. De svarar väldigt snabbt och är mycket servicemedvetna.