AprilFeature3
Maclehose Trail (foto: Lena Löfling), Lantau Trail, Wilson Trail och Hong Kong Trail (foto: Christina Nylund).

Det är sannolikt att de flesta av oss redan har provat en eller flera vandringsleder här i Hong Kong. Det är härligt att komma ut i naturen och byta bort det hektiska stadslivet bara för någon eller några timmar ibland. I Hong Kong finns det dessutom diverse olika tävlingar och arrangemang att vara med på. En av de större tävlingarna är Oxfam Trailwalker som går av stapeln varje år i november månad på den längsta och tuffaste av Hong Kongs fyra stora vandringsleder;  MacLehose Trail (100km). De övriga tre stora är Hong Kong Trail (50km), Wilson Trail (78km) och Lantau Trail (70km), längs vilka det också hålls också olika tävlingar. Utöver de fyra stora finns det även ett 70-tal Country Trails och många Family Trails att välja på. Eftersom denna tätbebyggda plats på jorden ju faktiskt har 2/3 av sin lilla yta täckt av naturområden så kan man bara imponeras över hur väl myndigheterna har gjort vandringslederna tillgängliga för allmänheten med BBQ-områden, papperskorgar, toaletter och nödtelefoner. Man håller efter
vegetationen längs lederna, ser över underlaget samt avståndsmarkeringar och varningsskyltar för allas säkerhet och trevnad. Vädret under tyfonsäsongen kan orsaka stora skador och faror.

Maclehose Trail 100 km, 10 etapper

Namngiven efter Murray MacLehose som var guvernör från 1971 till 1982. MacLehose vandringsled är Hongkongs längsta led och innehåller allt från enkla till mycket jobbiga etapper.

Etapp 2 som går via de fantastiska stränderna Sai Wan och Tai Long Wan är en av de finaste vandringslederna i hela Hongkong. Under sommaren kan man med fördel passa på att bada och sola samt äta och dricka gott vid de pittoreska restaurangerna samt ta båt tillbaka till Sai Kung från Sai Wan.

Etapp 5 bjuder också på möjligheten att göra en avstickare upp  på Lion Rock varifrån man får en otroligt häftig utsikt över Hongkong från norr det vill säga med Kowloons skyskrapor i förgrunden och Hongkong-ön i bakgrunden.

Längs etapp 6, som passerar igenom Kam Shan Country Park, är chansen stor att få se grupper av apor (makaker) som delvis livnär sig på kvarlämnad mat i picknickområden i parken.

Etapp 8 går förbi och nästan upp till toppen av Hongkongs högsta berg, Tai Mo Shan 957 möh.

Wilson Trail 78 km, 10 etapper

Namngiven efter guvernör David Wilson, som tjänstgjorde1988–92. Leden börjar på södra sidan av Hongkongön och slutar långt upp i New Territories.

Etapp 1 Twin Peaks erbjuder en mycket vacker utsikt över Stanley från en tuff uppförssträcka på dryga 1.000 trappsteg, följt av en brant nedförstrappa och ytterligare plus 1.000 trappsteg uppför.

Etapp 2 från Park View till Quarry Bay är en utmärkt och lättillgänglig sträcka att ta med besökare på. Man får se både skyskrapor, vattenreservoarer, stränder och kvarlevor från andra världskriget längs med turen som tar ca 2 timmar och slutar i närheten av en MTR-station.

Wilson etapp 6 möter MacLehose etapp 6 genom Kam Shan Country Park för den som vill uppleva apor.

Etapp 9 är en tuff sträcka upp och ner över åtta kullar som ligger på rad i ett grönt, böljande naturtäcke med otrolig utsikt över Plover Cove reservoaren. Etapp 9 och 10 tar man gärna samtidigt på grund av svår tillgänglighet. Här är man långt bort från civilisationen så det gäller att ha tillräckligt med vatten och nödproviant hela vägen fram i mål. Räkna med 5–6 timmar för dessa etapper.

Hong Kong Trail 50 km, 8 etapper

Etapp 2 går förbi Hongkongs äldsta vattenreservoar Pok Fu Lam som britterna byggde för att förse staden med färskvatten. Dessa vattenreservoarer är hjärtat av det som idag utgör de vidsträckta nationalparkerna som alla kan njuta av.

Etapp 5 från Parkview är den jobbigaste sträckan, delvis gemensam med Wilson men fortsätter österut mot Tai Tam Country Park och avslutas med den mycket kända och uppskattade Dragon’s Back som är sista etappen på denna vandringsled.

Etapp 8 är ganska enkel att gå och mycket populär. På helger kan det rentav vara kö på sträckan som böljar fram likt en drakens rygg med vacker utsikt över Tai Tam och Red Hill i väster och Shek O golfbana i öster.

Lantau Trail 70 km, 12 etapper

Lantau-ön med det passande namnet Tai Yue Shan ”Big Island Mountain” är Hongkongs största ö med höga berg, många och långa stränder, mer isolerade dalar och relativt få bofasta i förhållande till storleken. Vandringsleden bjuder på stor variation.

Etapp 2 Sunset Peak är jobbig men också en utmärkt sträcka att bjuda med sportiga besökare på. Under en solig och klar dag kan man njuta av fantastiska vyer över milslånga stränder, flertalet öar och flygplatsen. Högst upp finns en platå med ett tjugotal stenhus uppförda som semesterhus för utländska missionärer. Bra område för medhavd picknick. Leden klättrar vidare uppåt och passerar över toppen på Hongkongs näst högsta berg Lantau Peak 934 m, the Big Buddha samt den isolerade byn Tai O.

Efter Tai O vänder leden tillbaka med etapperna 8–12, längs Lantaus södra sida hela vägen till Mui Wo.

 

hikersguideAlla leder samlade i ett paket

The Serious Hiker´s Guide to Hong Kong är en mycket god investering. Den innehåller alla fyra vandringslederna i fyra separata böcker. Här kan du läsa om hur du tar dig till de olika lederna, svårighetsgrad, längd och annan nyttig information. Boken finns hos de flesta bokhandlarna i Hongkong och kostar runt 300 HKD.