JuniFeature

Det tog mig ett år innan jag hittade mig till Happy Valley kapplöpningsbana på en racingkväll. Jag skulle visa några gäster Hongkongs sevärdheter. För en tjej från Finland som aldrig riktigt slagit vad (lottat som vi säger i Finland) och är rädd för hästar verkade Happy Wednesday som något mindre givande… men så fel jag hade!

Man kommer in till kapplöpningsområdet med Octopus-kortet eller betalar kontant: 10 HKD. Samma betalmedel gäller hela kvällen. Nära ingången finns en ATM, så det går att lyfta kontanter… åtminstone i början av kvällen.

Enkelt att orientera sig
Området är inte stortoch det är lätt att hitta, dock det kan vara bra att komma överens om en mötesplats ifall man ändå tappar bort varandra under kvällens lopp. På samma nivå som kapplöpningsbanan finns flera tält där man kan köpa drinkar eller mat. Vissa av dessa brukar dela ut små saker som passar till kvällens tema. Vid påsk fick vi t ex fina ”bunny ears”.

Flera lopp att spela på
Vanligen brukar det vara 8 kapplöpningar per kväll. Den första är kring klockan sju och den sista vid tiotiden. Det är cirka 20 minuter mellan löpningarna. Det finns ett kapplöpningshäfte för varje kväll med mycket statistik om hästar och ryttare. Oddsen brukar ge en hel del information om åtminstone historiska meriter. Men som osäker tippare brukar jag köra på den  häst och ryttare som har snyggast färgkombination och relativt okej odds. Ekipagens namn är också ett möjligt kriterium. Val av häst brukar bli mer och mer intressant längre in på kvällen när man blivit mer på festhumör och varm i kroppen.

Håll koll på resultaten
Det gäller att hålla reda på den stora digitala anslagstavlan. Där får man information om när nästa löpning sker så man vet om man ännu har tid att ”betta”. Loppen är olika långa så man måste ha lite koll på var starten går. Ekipagen styrs in i en startfållemaskin. Det hörs när starten går – och stämningen ändras. Håll blicken mot höger! Loppet sker medsols. Målet är vid en gul hästsko till vänster om huvudrakan. Det är riktigt roligt att ta foton av de galopperande hästarna. Vänta dig dock inga superbilder med en mobil.

Härlig stämning
Party-feelingen är hög hela kvällen. Man ser affärsmän som kommit i sina kostymer på after-work samt maskeradklädda grupper. Men största delen är där för att ha kul över ett par öl utomhus. Mest är det västerlänningr men det finns ett hardcore gäng, som är lokala äldre herrar. De sitter med sina tidningar prydda med massor av egna noteringar och kollar noga anslagstavlan samt hästarna. Man kan verkligen se skillnaden på folk som vinner och folk som förlorar.

Finrummen
Själv har jag ännu inte blivit inbjuden till de privata balkongerna. Där kan det handla om stora pengar, både som vadslagning eller andra stora affärsförhandlingar. Men det känner man inte av eller störs av på marknivå där feststämningen alltid är hög.

Fyll i din kupong
Om man vill slå vad så skall man fylla i en kupong (se exempel i bilden). Det finns olika system men det enklaste att följa är om man ”bettar” för vinnare eller placering (bland de tre bästa). En kupong per löpning brukar vara enklast. Man kan ”betta” för hela kvällen men jag har haft mest kul med att ”betta” ca 3 löpningar per gång. Det finns hjälp att få under läktaren vid informationsställen. Vid själva vadslagningspunkterna gäller det att vara beredd och ha kupongerna ifyllda. En gång hade jag problem pga att den häst jag ville betta på deltog inte den kvällen – fast den fanns med i brochyren. Det tog en stund att förstå vad som var problemet då personen inte kunde engelska och bara muttrade och visade sin frustration med händerna.

För varje betald kupong så får man ett bettningskvitto som man skall hålla reda på. Ifall man vinner är det med detta kvitto som man får kassera in vinsten från vadslagningspunkterna. Det brukar oftast ta ca 30 min efter en löpning innan vinsten kan betalas ut.

Håll koll på dagsformen
Innan loppet börjar vandrar hästarna i en liten ring som ligger till vänster, nära målgångsområdet. Så det går att utvärdera i hurdan dagsform de vältränade hästarna och ryttarna tycks vara. Efter loppet får vinnaren en pokal i samma ring. Så de mer insatta och inbitna besökarna brukar hålla till i den änden av området.

Så nu borde du fatta galoppen hur du kan slå vad. Gå och prova – det är mer kul än man anar. Ifall du inte är sugen att slå vad så är stämningen redan värd det lilla inträdespriset. Och så kan man ju alltid satsa på att fotografera kvällens händelser – oftast får man många kul foton med sig hem av hästar, ryttare samt olika party-gäng.