JuniFeature2

Det finns bara en handfull golfklubbar i Hongkong, vilket är väldigt lite för en stad med en befolkning på över 7 miljoner. Ett medlemskap i någon av de privata golfklubbarna är näst intill omöjligt. För de flesta av oss är det banorna på Kau Sai Chau Public Golf Course som gäller om man vill spela i Hongkong. Annars finns det förstås många banor i södra Kina som alternativ.

Det är synd om Hongkongborna när det gäller golf. Ett medlemskap i någon av de privata klubbarna kostar åtskilliga miljoner och är i princip omöjligt om du inte har obegränsat med pengar eller en mycket generös arbetsgivare. För att över huvud taget få möjlighet att spela på någon av de privata banorna krävs det oftast att du går med en medlem och ibland är green-fee-spelare inte alls välkomna.

Banorna på Kau Sai Chau Public Golf Course är dock väldigt fina och inte hutlöst dyra. Man får nästan räkna med att en golfrunda är en heldagsaktivitet – men en härlig sådan – som gärna kan kombineras med en god lunch eller middag på någon av Sai Kungs fina fisk- och skaldjursrestauranger efteråt.

Transport till Kau Sai Chau
Om du har egna klubbor så är det lättast att ta sig till Sai Kung med taxi alternativt egen bil. Golfklubben har egna, golfanpassade bekväma båtar som går från en egen pir i Sai Kungs hamn. Bilparkering finns i närheten, det finns även vagnar att låna mellan parkeringen och båtplatsen. Överfarten till Kau Sai Chau tar ca 15 min. Båtarna går var 20:e minut. Under båtresan kan du njuta av utsikten eller titta på golf som visas nonstop på TV-skärmen ombord. Vid framkomsten till bryggan på Kau Sai Chau följer en kort bussresa i minibuss uppför backen till klubbhuset.

Tur och retur med båten till Kau Sai Chau kostar 75HKD för vuxna, vilket betalas i receptionen på golfklubben. Kom ihåg att spara biljetten som ska visas upp innan du går ombord på båten tillbaka till Sai Kung!

Tillgänglighet
Banorna är öppna i stort sett varje dag året om från 07.00 till 20.00. Det är högt tryck på banorna på Kau Sai Chau, alla bollar går i princip fulla med 4 spelare på varje tee-time under hela dagen på helgerna. Det är betydligt lättare att komma ut på banorna på vardagar än på helger.

Registrera dig först
För att spela på Kau Sai Chau behöver du först registrera dig med ditt HKID-kort samt pass Det gör du genom att fylla i en blankett som kan laddas ner från hemsidan eller på plats i receptionen på golfklubben. Första gången du spelar behöver du också ha med en utskrift av ditt svenska handicapkort för att styrka ditt handicap, därefter är du med i systemet. Det går även bra att visa upp en skärmdump av ditt namn och handicap om du inte har tillgång till en skrivare. När du väl är registrerad kan du sen boka tider via telefon genom att använda de första sex siffrorna i ditt HKID-kort som identifiering.

Boka tee-time
För att boka tee-time på Kau Sai Chau behöver man ringa ett automatiskt telefonbokningssystem. Bokningar accepteras tidigast 7 dagar innan.

Det krävs dessutom att man har Hong Kong-körkort, om man har ett HKID-kort, för att få köra golfbil. Internationellt körkort accepteras endast om du är tillfällig besökare i Hong Kong, d v s  <12 månaders närvaro och inte innehavare av HKID-kort. Besökare utan HKID-kort betalar också några hundra mer i green-fee-avgift.

Ta med många bollar och kamera!
Banorna är omgivna av ett elektriskt staket som aktiveras nattetid för att förhindra vildsvinens framfart över banorna. Det är ingen el i staketet under dagtid men spelare rekommenderas ändå att inte röra det. Försvinner bollen in bakom staketet så är den borta.

Samtliga banor erbjuder fantastisk utsikt över havet, fastlandet och närliggande öar.

Det finns gratis kallt dricksvatten i stora tunnor utmed banorna där man kan fylla på sin egen flaska.

Golfshoppen ute på Kau Sai Chau har ett brett sortiment med bra priser. Klädkoden är som brukligt utomlands dvs bermudalängd på shortsen och pikétröja, golfkjol för damer och ärmlös tröja med krage är också tillåtet.

Driving Range
Driving rangen är öppen från 07.00 till 22.00, det finns 61 utslagsplatser och man behöver inte boka dessa i förväg utan kan göra det på plats. För 50 HKD får man att slå så många bollar man orkar på 30 minuter.

Övrigt
Måndag och tisdag spelar alla >60 år till reducerad avgift.

Ungdomar under 21 år har reducerat pris alla dagar. Vanliga golfvagnar kan man låna gratis men en elektrisk vagn kostar extra, den kan dock vara mycket värd för att slippa bli ordentligt andfådd i uppförsbackarna.

Faciliteter
Omklädningsrummen är stora och fina, klädskåpen rymliga. De kan låsas med ett 5 HKD mynt som man får i retur. Spelar man golf på sommarhalvåret i Hongkong är det stor risk att man blir genomsvettig så det kan vara skönt att duscha och byta om på klubben innan man åker hem. Det finns en golfrestaurang med både västerländsk och kinesisk mat. Vi tycker dock att restaurangerna i Sai Kung har ett bättre utbud och blir därför intressantare att besöka efter en avslutad golfrunda.

 

Banorna på Kau Sai Chau

De tre banorna har lite olika svårighetsgrad. East course har den finaste utsikten och är också den mest populära.

East Course: par 72 – En utmanande bana, många utslagsplatser har djupa raviner efter tee och många dolda hål. Det finns alltid en dropruta som det kan löna sig att utnyttja. Var beredd på att slå bort många bollar! Golfbil är ett krav. Detta är den dyraste och populäraste banan med den mäktigaste utsikten.

North Course: par 72 (damer par 73) – Den norra banan anses vara den svåraste men är egentligen inte svårare än den östra. Det är förstås bra att hålla sig på fairway annars är risken stor att man tappar bort bollen i den täta ruffen. Flera dolda hål. På den här banan är det bara tillåtet att gå. Den är tuff att gå, speciellt under sommarmånaderna, även om hålen ligger nära varandra. Många Hongkongbor är inte så pigga på att gå så det är oftast lättare att få tee time på denna bana.

South Course: par 69 (damer par 70) – Den mest tacksamma banan att spela med lite bredare fairways och mindre risk att slå bort bollar i djupa raviner eller den buskiga vegetationen.  Det är den kortaste banan så många långt slående spelare kan tycka att den är mindre utmanande. Man får spela 9 hål på den här banan. Golfbil är vanligast, det är tillåtet att gå men det rekommenderas inte eftersom det är långt mellan hålen och många backar.

Text: Ingrid Reinli
Bild: Lena Löfling

Läs mer om Kau Sai Chau här >>