JuniFeature3

För 8 år sedan var Roger Johansson på en jorden runt resa med ett första stopp i Hongkong. Och första kvällen träffar han Joanna som levde i Hongkong sedan några år tillbaka. Tycke uppstod och nu, sex år senare, är de sambos och tillsammans driver de butikskedjan Stockholm här i Hongkong.

Jag träffar Roger på Stockholmsbutiken på Aberdeen Street. Stora glasfönster mot gatan gör att man sugs in i den vackra miljön inne i butiken. Allt är fint upplagt och ha-begäret växer när jag låter blicken vandra över manchettknappar, armband, koppar, regnjackor mm. Skultuna är centralt, inte bara den klassiska logotypen mot den bakre väggen vittnar om det, butiken har mycket från det västmanländska mässingsbruket.

Jag fotograferar och Roger poserar i butiken. Efter en stund dyker även den andra halvan av Stockholm upp, Joanna. Hon är med en stund men hastar vidare till nästa möte.

Efter fotosessionen går vi bort till ett närbeläget cafe för att prata om varför butiken Stockholm finns och hur det gick till när de startade. Det blir naturligt att börja med just Skultuna.

–I början, när jag kom hit, startade jag en vin- och champagneagentur här. Men det var trögt och hög konkurrens, suckar Roger. Svårt att nå fram och svårt att sälja. Vi behövde något mer unikt, något vi kunde något om. På riktigt. När vi insåg att Skultuna inte hade någon agentur här i Asien så tog vi kontakt med dem. De var skeptiska, jag förstår dem, vi hade ingen som helst erfarenhet av att sälja den typen av produkter. Men vi gav oss inte och vi lyckades sälja in Skultuna till en restaurang som gick ”all-in” på deras grejor. Det blev en rejäl affär och Skultuna var övertygade. Vi fick bli deras generalagent.

Men butiken består ju av mer än Skultuna?
–Ja, vi var ju inte ens en butik i början utan en renodlad agentur. Men det här med att sälja det svenska var rätt väg att gå. Fler svenska företag hörde av sig. Och när vi kände att en produkt eller varumärke passade in i vår profil så tog vi in även det i Stockholm.

När föddes tanken med en egen butik?
–Vid ett event på PMQ, där Sverige var värdnation för  Business of the Week,  fick vi möjlighet att sätta upp en liten pop-up-butik. Mest Skultunas produkter men även lite annat. Det gick så fruktansvärt bra, minns Roger. Vi sålde som smör i solsken och när veckan var slut så kom vi överens med PMQ att stanna lite längre med vår lilla pop-up. Och det fortsatte gå bra. Men, det var just bara en pop-up och när kontraktet löpte ut så var vi utan butikyta. Då dök det upp en chans att få hyra en liten butik på Aberdeen Street, den du nyss var i. Det var dyrt och kändes fruktansvärt läskigt men det kändes å andra sidan helt rätt och vi bestämde oss för att satsa.

En rätt stor investering antar jag, hur gick det?
–Efter tre dagar hade vi tjänat in första månadshyran, ler Roger. Det var helt otroligt kul. När sedan PMQ hörde av sig och frågade om vi ville ha en butik även där så tog vi den ytan också. Och hittills har det gått väldigt bra.

Varför tror du det svenska säljer?
Roger funderar en stund och sippar på sin cappucino.
–Det svenska står för kvalitet och välgjord design. Sedan tror jag faktist att det även är sättet vi säljer det på. De produkter vi tar in har ofta en historia bakom sig. Våra kunder får med sig något mer än bara en ask i handen. De får med sig en liten bit av Sverige också. En slags storytelling, vilket har visat sig vara lyckat. Det blir väldigt trovärdigt.

Hur ser framtiden ut för Stockholm?
–Vi kommer öppna fler butiker, minst två innan året är slut. Men det viktigaste kommer bli e-handeldelen som vi hoppas kan öppna upp för bland annat Kina. Kina är väldigt intressant, jag ser så mycket förändring där bara på mina sex år.

Text och bild: Lena Löfling