1000buddawebb2
Foto: Christina ”Cho” Nylund

Jag sitter på lokaltåget ut till Sha Tin, en förort i the New Territories i Hong Kong. Målet för färden är en av Hong Kongs, i mitt tycke, mer spektakulära sevärdheter och attraktioner, The Ten Thousand Buddhas Monastery, Hong Kongs mest kända buddhistiska tempel.

Jag väljer att vika av och ta bakvägen upp till tempelområdet genom fridfulla Pai Tau Village, och passar på att göra en avstickare till Wing Wo Bee Farm för att köpa deras egenproducerade honung. Stigen och trapporna genom byn tar mig upp till tempelområdet och vägen kantas av bambu, och redan här möts jag av Buddha-statyer i guld i olika skepnader. Jag får också sällskap och eskorteras upp av en flock apor som kommer farande i trädtopparna. De iakttar lojt mina steg upp till tempelområdet.

Trots allt inget kloster

Ten Thousand Buddhas Monastery är inget kloster som man skulle tro av namnet utan ett tempel. Här bor inga munkar.

Templet grundades 1949 av en man vid namn Yuet Kai, född 1878, som kom från en välbärgad familj i Kunming i Yunnan-provinsen i södra Kina. Han var bl a poet och hade studerat filosofi. När han var 19 år gammal beslöt han sig för att ägna sitt liv åt Buddhismen. För att bevisa sin tro lär han ha satt eld på kött från två av sina fingrar som då omvandlades till en olja att antända 48 lyktor med framför Buddha!

Många buddhor blev det

1933 flyttade Yuet Kai till Hong Kong och fick många anhängare när han predikade Buddhismen som lära. 1957 stod alla tempelbyggnaderna färdiga, men det skulle ta ytterligare ca 10 år innan alla nära 13 000 gyllene miniatyr-Buddhastatyer skulle stå färdiga på hyllorna inne i huvudbyggnaden av templet! Antalet figurer är alltså fler än vad namnet Ten Thousand Buddhas Monastery antyder. 10000 är ett begrepp inom Kantonesiska språket som betyder ”väldigt många”.

Avbildad på 100-dollarsedeln

Yuet Kai dog 1965, 87 år gammal. Hans kropp balsamerades och finns bevarad, sittandes i lotusställning, täckt av bladguld och draperad med tyg, i en glasbur framför huvudaltaret i tempelbyggnaden.

Själva tempelområdet på 8 hektar är anlagt i två nivåer utefter en sluttning. På den nedre terrassen av området står bland många andra byggnader den nio våningar höga pagoden som 2001 blev vald att avbildas på Hongkongs 100-dollars-sedel.

Köp din gravplats

Trappor leder upp till den andra terrassen och kantas av Buddha-statyer i guld i naturlig storlek, alla med individuella uttryck och ställningar. Häruppe finns också ett Kolumbarium, i vilket man kan köpa in sig på en riktigt dyr begravningsplats. En guldinramad låda med en Buddha på framsidan för förvaring av askan. Jag slinker in i byggnaden. Mest för att få en stunds svalka. Det är luftkonditionerat därinne, och det är skönt att komma undan Hongkongs fuktiga värme för en stund. Det spelas musik på mycket låg volym i rummet. Trots musiken råder en alldeles speciell stillhet. Det är svårt att uppskatta, men det måste vara säkert flera hundra gravplatslådor som trängs längs väggarna i den
lilla byggnaden.

Fantastisk utsikt

I östra änden av den övre terrassen står en stor vit staty framför ett vattenfall. Nedanför finns en damm med koi – karpar och slöa vattensköldpaddor. På bergsidan intill står Buddha-statyer i olika skepnader utplacerade, en smått bisarr syn på klipporna. Utsikten över Sha Tin är magnifik.

Vägen ut från tempelområdet (som egentligen är den officiella ingången) går via 431 trappsteg och kantas av statyer i naturlig storlek, s k Arhans, munkar som uppnått Nirvana men som valt att stanna förkroppsligade på jorden! Den ena figuren är inte den andra lik utan i stort sett samtliga har sitt unika uttryck. Några av statyerna står på djur. De skall symbolisera de munkarnas speciella egenskaper. Tex tigern står för styrka och sköldpaddan för klokhet. Det lär finnas 500 Arhans-statyer på området!

Och en kaffe på IKEA

Det tar en stund att gå de 431 trappstegen ner. Det finns mycket roliga detaljer och ansiktsuttryck att studera och förundras över hos de många gyllene munkarna som kantar vägen ner. Väl nere behövs en stunds reflektion över denna märkvärdiga plats. Vad kan passa bättre än att smita in på IKEA som ligger precis bredvid för en kaffetår!

Så nästa gång du ska till IKEA i Sha Tin för att shoppa Billybokhyllor, lägg då på några timmar för ett besök hos de mer än 10 000 Buddha-figurerna! Det finns inget liknande, jag lovar!

Text av: Christina ”Cho” Nylund