bao-ho-secret-walls-scmp

Hongkong är en stad med kända gallerier, återkommande etablerade konstutställningar som t ex Art Basel, Asia Contemporary Art Show och Affordable Art Fair. Det anordnas konstnätter, konstvandringar och det finns en minst sagt inspirerande konstnärlig utsmyckning av det allmänna rummet, så kallad Street Art.

I takt med fastighetsägarnas ständiga hyreshöjningar så tvingas en del gallerier lämna sina skokartongslika lokaler i Central för att flytta in i industribyggnader längre ut i jakten på lite större utrymmen.  Nya konstinitiativ utökar utbudet som t ex HKwalls, vilket är Hongkongs årliga Street Art-festival med uppgift att skapa möjligheter för lokala och internationella konstnärer att visa sina verk på Hongkongs gator. Festivalen arrangerades för 3:e gången i mars i år och den här gången gavs uppmärksamhet till Sham Shui Po. HKwalls har tidigare genomförts i Sheung Wan och Stanley.

Boende i Sham Shui Po hoppas att besökare nu får ytterligare en anledning att komma till deras kvarter utöver billiga lokalhyror samt tyg- och elektronikmarknaden. HKwalls är ett oberoende, ideellt initiativ av Jason Dembski, designer och professor på University of Architecture St Joseph Macau.

En bra tidpunkt att gå dit och titta är en tidig morgon innan småbutikerna har öppnat, då kan man även beundra målningarna som pryder utsidan av metallplåten som butikerna drar ner och låser framför sina butiker på kvällen. Många målningar är också gjorda på väggar i smala gränder så det gäller att vara uppmärksam när man går längs gatorna.

Eftersom Hongkong är ett historiskt handelscentrum ser många artister det som viktigt och lockande att lämna sina konstnärliga avtryck här, dessutom inspirerar den vertikala arkitekturen och det fantastiska hamnområdet till kreativ konst. Men att myndigheterna skulle godkänna några större ytor eller officiella byggnader till Street Art är inte troligt.

Street Art på takterrass
Red Bulls världsomspännande aktivitet Flugtag är en tävling som startade i Österrike och som nu hållits 150 gånger på olika platser runt om i världen. Vi svenskar kan likna det vid ett studentupptåg som forsränningen i Uppsala när studenterna bygger egna farkoster för att glida nerför Fyrisån den sista april varje år.

Det underliggande budskapet i Flugtag är ”Let’s fly Hong Kong people” i betydelsen lyft dina vingar, låt dina idéer och din kreativitet flyga genom att bygga ett ”flygplan/flygmaskin”. Det förväntas inte att maskinerna som byggs ska kunna flyga, det är inte en ingenjörstävling, utan bara en tävling som ska vara kul och kreativ.

Bao Ho och Kristopher Ho (de är inte släkt och inte gifta!) anlitades av Red Bull för i svart och vitt måla ”skuggan” av Flugtagsymbolen och Red Bulls namn med kinesisk tagline. De målade budskapen på den låga takterrassen på Queens Way Plaza i Admiralty som sedan plåtades av en drönare som flög ovanför och videon med musik lades ut på Youtube inför lanseringen den 5 oktober. Dessutom hade man ett pop-up store i
Queens Way Plaza. Bao Ho och Kristopher Ho valdes ut genom att de svarade på en förfrågan på sociala medier om att vara med och hjälpa Red Bull med takterrassmålningen.

Artisterna
Eicó både säljer miljövänlig målarfärg och sponsrar konstaktiviteter. Både mer traditionella och StreetArt-artister tycks bry sig om miljövänlig färg. Vi träffade Mary-Lou från Canada och Alana från Nya Zeeland på en fika i Eicós ruffa och tuffa lokaler i Wong Chuk Hang.

Mary-Lou Boulanger
Mary-Lou är från Canada, hon har tidigare arbetat som lärare, och har skapat målningar till teateruppsättningar, hon målar på canvas och kallar sig Canvas Artist och Print Maker. Mary Lou ser sig inte som en Street Artist, hon målar med en äldre teknik – encaustic painting – där hon blandar färgpigment och bivax, dvs vaxmålning. Mary Lou har bott 12 år i Hongkong, hon målar i sin egen studio och för sitt eget nöjes skull för som hon säger ”-tur att jag inte behöver leva på mitt måleri som inkomst”.  Mary Lou säljer direkt till privata samlare, oftast via rekommendationer. Miljövänlig målarfärg är viktigt för mig, säger Mary Lou, det gör att jag slipper få dåligt samvete över att mitt måleri kontaminerar vattnet, jag gillar inte kemikalier. Med Eicós färg behöver man bara ett lager för att det ska bli bra, billigare färger kräver flera lager färg. Jag målar också i akryl och de är alla vattenbaserade.

Utöver tavlor målar jag även en serie målningar på mocka som ska bli till handväskor, de ska säljas i butiker i Canada och UK, under namnet Perfectly Imperfect ”PI” där en del av vinsten går till ett välgörenhetsprojekt i Indien.

Drömprojekt: Att få måla tavlor, inomhusdekorationer eller annan utsmyckning till äldreboenden eller sjukhus för att skapa en mer positiv och trevligare atmosfär för de boende och patienterna.

Alana Tsui
Alana är Fashion Stylist och Mural Artist, utbildad i Auckland, NZ. Hon bor i Hongkong sen 2 år tillbaka tillsammans med sin moster. Innan hon startade eget för 4 månader sen arbetade hon på trendiga Hypebeast ”an online fashion destination”. Nu arbetar hon mest med inomhusprojekt, målar kontor, barer, restauranger och lägenheter. Ett av hennes aktuella projekt är en vägg i ett kontorslandskap i nya Tower 535 i Causeway Bay, hennes stil är att enbart måla i svart/vitt, med skarpa, starka linjer.

Alana kom i kontakt med Eicós målarfärg efter ett uppdrag som hon hade för HKwalls där Eicó var en av sponsorerna för projektet. Jag tycker det är viktigt att målarfärgen inte luktar kemikalier, speciellt vid dekoration av barer och restauranger, färgen är dessutom bra både på canvas och väggar, säger Alana. Hongkong är ett av världens mest spännande städer för Street Art, staden som leder trenden är New York förstås, men även Berlin, London och Melbourne är coola ställen som har mycket Street Art, enligt Alana.

Drömprojekt: Att få måla för något stort modehus, att få göra design på tyg och accessoarer för en kollektion, det vore fantastiskt!

Text: Ingrid Reinli