I stort sett alla vi som bor här i Hongkong får då och då besök av vänner och familj och vi byter skepnad och blir små turistguider. För det mesta är det ju väldigt roligt men kanske ibland lite trixigt att få till. Bulletinen bjuder på lite tips på heldagar. Riv ut och ge dina gäster eller använd som tips för dina guideuppdrag.

En heldag med marknader
SONY DSC
Flower Market, Bird Market, Goldfish Market, Ladies Market, Night Market, Antique Market. Listan över marknader i Hongkong kan göras lång. För att ta del av några av dem kan man ta MTR till Prince Edward, gå österut till Flower Market på Flower Market Road. Traska sedan tillbaka en bit och gå söderut till Tung Choi Street så passerar du först Goldfish Market för att sedan komma till Ladies Market i Mong Kok.

När marknaderna tagit ut sin rätt fortsätter shoppingen in i shoppingcentrumen runt Kowloon Park, TST. Följ Nathan Road söderut mot Mira Mall, Harbour City, Ocean Centre och The One för att nämna några. I The One finns det även en trevlig rooftopbar (Wooloomooloo) för den som önskar förfriskning. I 1881 Heritage kan man hitta shopping i den högsta prisklassen men kanske främst beskåda arkitekturen från kolonialtiden och äta middag ute i trädgårdens lummiga oas på Hullett House. Den som hellre vill insupa utsikten av skylinen kan gå till prisbelönta Hutong i huset bredvid (Peking One) eller ta en drink i systerbaren Aqua.

Före eller efter passar det bra att gå ner till Victoria Harbour och beskåda Hongkongs skyline och den 13 minuter långa ljusshowen som visas kl 20.00 varje kväll. Eller om man är mer shoppingsugen vandra upp till Temple Street för Night Market.

För den som bor på Hongkongön är Star Ferry-färjan ett smidigt, billigt och trevligt alternativ för att ta sig hemåt, antingen till Central eller till Wanchai. Den kostar 2 HKD–3.40 HKD (beroende på övre/nedre däck o vardag/helgdag) och avgår var 10–15e minut med garanterat fin utsikt.

Missa inte: att pruta på marknaderna. Du behöver inte skämmas när du bjuder halva priset. Ta med kontanter. Även om du kan betala med kort på de flesta ställena i Hongkong så gäller fortfarande ”cash is king” på marknaderna.

Missa gärna: marknaderna på helgen, det som är rimligt trångt på vardagar är olidligt jobbigt på helger.


Världens största Buddha
Big Buddha.JPG
Ta MTR till Tung Chung. Därifrån kan man antingen ta en hike upp (tar ca 2 timmar), ta buss nr 23, taxi eller åka gondolen upp (20 min). Framme i byn Ngong Ping finns det små butiker med souvenirer och en å annan ko. Fortsätt upp till torget där man tar de 250 trappstegen upp till den mäktiga bronsstatyn Big Buddha. Det finns även ett tempelområde som är gratis att gå in i. Bredvid tempelområdet serveras billig, vegetarisk lunch för den modige eller så kan man äta mer modern lunch vid området runt gondolen. Ta samma väg tillbaka eller ta buss nr 2 till Mui Wo och åk båt tillbaka till Central. Åker du tillbaka till Tung Chung så kan du avlägga ett besök och fynda märkeskläder på Citygate Outlet innan du beger dig tillbaka till stan

Missa inte: att boka gondolerna med glasgolv,
härligare upplevelse och mindre kö.

Missa gärna: att åka gondolen på helgen alternativt förköp biljetter på nätet för att slippa köer.

 

Södra Hongkongön
SONY DSCInget besök blir komplett utan att ha upplevt kontrasterna mellan den södra och norra delen av Hongkongön. Ta buss 6 från Exchange Square till Stanley och försök sitta högst upp och längst fram för att få bästa upplevelsen. Buss nr 6x och 260 går också till Stanley men tar den kortare vägen genom Aberdeen Tunnel, dvs man missar den hisnande färden över bergskedjan.  Den som vill korta ner bussresan och se så mycket som möjligt kan hoppa av vid Deep Water Bay och gå den drygt 20 minuter långa promenaden längs vattnet bort till Repulse Bay. Väl i Repulse Bay finns gott om pit-stops innan resan fortsätter vidare mot Stanley.

På Stanley Market kan man shoppa mer västerländska storlekar och smaker jämfört med Ladies Market men här finns inte lika mycket prutmån. Längs strandpromenaden  och in mot Stanley Plaza finns bra lunch- eller middagsmöjligheter. Ta en annan, äventyrligare resa tillbaka med kinesisk junk boat, Aqua Luna. Den går till Central från Stanley, tar ungefär 1,5 timme och kostar 280 HKD inkl drink och loungemusik. Observera att denna tur endast går på lördag och söndag eftermiddag men det finns andra rutter på vardagar.  (aqualuna.com.hk)

Missa inte: att blippa ditt kort vid chauffören även när du går av, om du hoppar av tidigare än vid ändhållplatsen, så slipper du betala för den delen du aldrig åker.

Missa gärna: Stanley Beach. Gå hellre till någon av de andra stränderna i närheten, exempelvis St Stephen’s Beach och Chum Hok Beach.


The Peak och lite historia
SONY DSC Victoria Peak eller The Peak som det kallas, är ett område i närheten av Hongkongöns högsta berg och en uppskattad sevärdhet. Dit kan man ta sig med buss nr 15, taxi, The Peak Tram eller hike för den hurtige. Uppe på Peaken kan man promenera en 2.5km lång slinga runt berget, njuta av utsikten, ta en selfie, äta lunch på Bubba Gump, shoppa eller besöka 3D-museum.

The Peak Tram går från stan och är en över 120 år gammal bergbana som går upp och ner till The Peak. Den kostar 32 HKD enkel resa, det går bra att betala kontant men med Octopus slipper du kön för att köpa biljett. När man kommer ner med bergbanan från Peaken når man HSBCs spektakulära huvudkontor på ett par minuter för att ta del av Hongkongs historia. Förvisso ur HSBCs perspektiv men det är intressant att se bilder av staden från 1800-talet och se hur vattenlinjen och avståndet till Kowloon minskat år för år, mestadels på pga landutfyllnad.

Ta vägen förbi Statue Square och avsluta kvällen med att njuta av utsikten uppe på fjärde våningen på IFC mall där du kan välja att ha med dig egen mat och dryck, gå till Red Bar eller bara vara. Terrassen faller under någon allemansrättsregel vilket gör den öppen för alla.

Missa inte: solnedgången uppe på Peaken. Du kommer inte vara ensam men det vackra skådespelet när solen går ner och staden ändrar skepnad är väl värt att trängas lite för.

Missa gärna: köerna för att åka bergbanan upp till Peaken. Åk hellre taxi eller buss upp, och bergbanan ner.

Om det regnar

 • Det finns många museer att välja på. Det kanske bästa museet, Historiska museet, ligger i TST och är dessutom granne med Science museum. Maritime museum ligger vid Star Ferry, Dr Sun Yatsen museum och Medicinska museet om bl a SARS 2003, ligger båda på Hongkongön.
 • Åka spårvagn från Kennedy Town till Causeway Bay. Knappa 2 HKD är en billig sightseeing som tar dig från västra till östra sidan av stadskärnan på Hongkongön.
 • 4D bio i Langham Place i Mong Kok som lätt kan kompletteras med shopping i samma Mall.
 • En tur till Horizon Plaza i Ap Lei Chau vid Aberdeen. 30 våningar fyllda outlet-
  affärer för märkeskläder och inredning. Åk hela vägen upp och jobba dig nedåt via trapphuset.

Saker vi vant oss vid

 • Söndagar – på söndagar är stadens allmänna utrymmen och allmänna BBQ pits fyllda av lediga helpers.
 • Octopus – med ett Octopus-kort tar man sig fram smidigare i lokaltrafiken och kan betala på caféer, 7-Eleven m.fl.
 • 10 % service charge – på restaurangerna betalar man 10 % i service avgift vilket motsvarar dricksen. Det är bara om du får extraordinär service som du ger extra dricks.
 • Vädervarningar – att titt som tätt få varningar från väder-appen MyObservatory, regn, storm, för varmt, för kallt, för torrt, ja det mesta.
 • Hiss-vett – glöm för allt i världen inte att trycka på stänga-hissdörren-knappen.

I gamla nummer av Bulletinen finns:

Text: Amilia Liverstrand