Trafiken till Sai kung – “Hongkongs bakgård”, ökar stadigt för varje år som går. Självklara attraktioner är den storslagna naturen, stränderna, båtturerna, diverse vattensporter, golfbanor och besök på en av de många fiskrestaurangerna utmed hamnpromenaden. Trots ett tilltagande antal besökare och invånare så behåller den historiska fiskebyn sin charm och förutom att den erbjuder en snabb tillflyktsort från det livliga stadslivet finner vi numera även eklektiska matställen, vintagebutiker, retroinredningsbutiker och kaffenördar varav en också har en make som säljer ut sina exklusiva vinyler. Jag tar mig en extra tur runt i Sai Kung stad, Ann-Sofi Chakrabarty delger hur Sai Kung har utvecklats under det senaste decenniet och jag pratar atmosfär med Ulf Olsson – alla vi tre bor i Sai Kung och tycker ni ska komma på besök!
Rundtur i Sai Kung
The Bottle Shop (1)
Flaskorna i denna butiken innehåller till största delen öl – och variationen är stor. Sedan 2012 har The Bottle Shop specialiserat sig genom att jobba med världens 100 bästa bryggerier och därav vunnit flera priser bland annat för att vara Hongkongs bästa ölimportör. Ibland de 300 sorters öl de erbjuder representeras bryggerier från hela världen men där finns också lokalbryggda alternativ. Deras filosofi är att erbjuda sina kunder det senaste och bästa som ölvärlden har att bjuda på – så bjud med ett par vänner för att utforska denna butik och förflytta er sedan vidare ut mot den livliga hamnpromenaden.
The Bottle Shop – G/F, 114 Man Nin Street
Nya kaffetrender i Old Town (2)
Det är i Sai Kungs äldsta del, “Old Town”, som jag hittar fram till flera profilerade kaffebarer. Det är med fördel man rör sig hit för att dricka sin dagliga espresso eller för att få en introduktion till de allra senaste kaffetrenderna. I min research omkring Sai Kung så är det ställe jag fått rekommenderat allra flest gånger Little Cove Espresso. Det är ett stilfullt och gemytligt kafé som ligger precis i starten av den gamla stadsdelen om man kommer gåendes från hamnen. I tillägg till att de kan något visst om kaffe så visar de även på goda mat- och naturvinskunskaper i sitt internationella kök. Rör vi oss lite längre in bland smågatorna så hittar vi Five Coffee Company som drivs av tre unga killar. Här kompromissar de inte heller med kaffet, de serverar även enklare luncher och att sitta här på bakgatan och kika på livet som passerar i ett lugnare tempo är som en liten, väldoftande semester i sig.
På en av de allra smalaste gatorna, uppför en liten trapp hittar jag till slut fram till ett annat ställe jag har hört rykte om. Moni Stand har bara funnits i Sai Kung i ett par månader och här träffar jag Monica som introducerar mig för en helt ny värld – när det kommer till kaffe. Jag får slå mig ner vid hennes bardisk och hon tar mig igenom alla steg i konsten att servera mig en kopp hand dropped coffee. Vi pratar i vilken höjd just dessa kaffebönor från Etiopien har vuxit, temperaturer, mängder, pH-värden, minuter ja, faktiskt helt ner på sekunden i vissa skeenden medans det långsamt droppar ner i muggen. Monica provsmakar kaffet innan hon häller upp min kopp som får mest karaktär vid 40-60 grader så jag väntar och under tiden tittar vi igenom hennes mans exklusiva vinylsamling, där varenda en är till salu. Allt är njutfullt i denna dekorativa lokal som osar proffs – kaffet and all that jazz!
A) Five Coffee Company – G/F, 3 Hoi Pong Street
B) Little Cove Espresso – G/F, 34 See Cheung Street
C) Moni Stand – 1/F, 5 Tak Lung Back Street
Stilkänsliga 18C Retro Living (3)
I denna lilla, dekorativa butik som ägs av reseglada Hongkongbor går det fynda intressanta och udda inredningprylar, skor och plånböcker av kvalitetsläder och i viss mån textiler, porslin och accessoarer som de tagit med med sig hem från resor runt om i Asien – såsom Korea och Taiwan. Är det något som vi genom urvalet av sortiment kan utgå ifrån när det kommer till ägarnas egenskaper så är det att de har ett gott öga till den klassiska stilen och fingertoppskänsla för dekorationer i alla möjliga material men med en viss förkärlek till metaller.
18C Retro Living – G/F, 18C Tai Street
The Wine Guild (4)
När vi går innanför dörren till denna vinbutik så möter vi Jean-Baptiste Mage (JB) – ägaren till The Wine Guild kommer från Bordeaux och har en bakgrund som miljörådgivare för vingårdar runt om i sin hemregion och studier i vinbiologi. I 3 år har han importerat viner till Hongkong och öppnade för 1 år sedan sin butik i Sai Kung stad. Genom JBs kunskaper och ett oerhört intressant sortiment med viner från små, oberoende producenter så får kunden ett nästintill skräddarpressat vin med sig härifrån. Här finner också viner från de klassiska stora vingårdarna, champagne, naturviner, rom, ett litet urval med franska delikatesser och cirka en gång i månaden anordnas vinprovning. Santé!
The Wine Guild – Shop A, 21 Po Tung Rd
Vintagebutik grundad av artistkollektiv (5)
VintageHKs ursprungliga butik var belägen i Central och grundades för ca åtta år sedan av en grupp bestående av fotografer, arkitekter, författare, DJs och designers. Sedan två år tillbaka ligger den mitt i “Old Town” och drivs numera av mångsysslaren Gum Gum. Till försäljning i butiken finns kläder, accessoarer, planscher, lampor, designsmycken, solglasögon och mycket mer som de involverade parterna har samlat på sig under resor runt om i världen. Vad som är helt gratis i butiken är det trevliga bemötandet jag får medan jag tar mig ett par extra rundor mellan hyllor, bord, väggar och golv, här presenteras nämligen allt i olika höjder.
VintageHK – G/F, 10 Sai Kung Hoi Pong Street
Veteran i området
Ann-Sofie Chakrabarty är född i Stockholm. 1999 lämnade hon villa och äppelträdgård i Nacka för flytt till Singapore. Tre år senare blev maken förflyttad till Hongkong och här har de bott sedan dess tillsammans med sina döttrar. Vid sidan av sitt yrke som tandhygienist intresserar sig Ann-Sofi även för körsång, Tai Chi och oljemålning. Hon berättar vidare hur Sai Kung har förändrats sedan hon flyttade hit år 2002.
När vi flyttade från Kowloon ifrågasatte mäklaren varför vi ville ända ut till Sai Kung, det var för 14 år sedan, en tid då nästan inga västerlänningar fann sin väg hit, säger Ann-Sofi. Vi bodde först i närheten av bommarna in till Sai Kungs naturreservat, på den tiden var det lugnt och knappt några besökare till parken. Inne i Sai Kung stad var det nästan folktomt – några enstaka skolklasser i veckorna.
I och med att efterfrågan på hus och lägenheter ökade samtidigt som man gav fastlandskineser tillstånd att få permanenta visum till Hongkong om de köpte en fastighet för minst 6 miljoner HK$ så steg hyror och kostnader även kraftigt på alla affärslokaler. Många mindre affärer fick stänga och in flyttade Starbucks, McDonalds, fastighetsmäklare m.m. Bara ett fåtal mindre affärer är kvar från då vi flyttade hit, berättar Ann-Sofi. Ett sk village-hus som du tidigare kunde hyra för 11.000 HK$/månad steg snabbt till 25.000 HK$/månad. En annan bidragande faktor till att besökar- och invånarantalet ökade var när Hong Kong Academy flyttades hit.
Nu byggs här ett hotell och ett bostadskomplex. Man ser proffsiga cyklister som tränar i grupp långt inne i naturreservatet och även många hikare. Det verkar som om Hongkongborna fått upp ögonen för havet och naturen. Mängden människor utmed hamnpromenaden har ökat explosionsartat, därtill också antalet fiskerestauranger. Är det något som är sig likt så är det fiskarna som kommer in med sin fisk från odlingarna och som de vill sälja till kunderna!
Ulf föll för atmosfären i Sai Kung
Ulf Olofsson är född i Karlskrona men lämnade Sverige redan som 20-åring och efter åtskilliga år i USA och Kanada fann han så småningom sin väg till Hongkong. Han hade redan som tonåring bekantat sig med asiatisk filosofi, funnit intresse för kamp- och extremsporter och alltid varit en stor naturfantast. Han har nu bott i Hongkong i sex år. Ulf jobbar som musikproducent i sin egen studio och bor med sin fru, dotter och två hundar i närheten av naturreservatet i Sai Kung.
Hur kom det sig att du hamnade i just Sai Kung?
När jag först flyttade till Hongkong 2010 så utforskade jag alla tänkbara områden för att få en känsla för varje ställe. Jag växte upp på landet och har aldrig varit förtjust i det myllrande stadslivet. Jag blev kär i Sai Kung – inga shoppingcenter eller skyskrapor, istället ett område med mycket av den lokala kulturen bevarad medan det samtidigt gjorde att man kände sig hemma på något sätt. Rätt ”vibe”. Sai Kung har också Hongkongs vackraste natur! När jag flyttade hit begav jag mig ut på de mest avancerade hikerna och besökte varje strand. Numera tar jag med mig min dotter på 1,5 år. Tillsammans så upptäcker vi Sai Kungs djurliv och varje gång stöter vi på något nytt och intressant att undersöka och fotografera. Det är härligt att kunna ta med henne på dessa upptäcksfärder, ibland 15 kilometer långa, även om hennes 12 extra kilo gör farsan lite trött.
Kan du berätta mer om atmosfären du föll för i Sai Kung?
Jag har alltid haft ett stort intresse för människor och att den lokala kulturen är så närvarande här i Sai Kung är något jag uppskattar. Old Town är ett av de få områden som fortfarande ser ut som Hongkong gjorde för mer än 60 år sedan. I en butik jobbar en 101 år gammal man med att göra hushållsredskap av plåt. Han har levt genom hela Sai Kungs förändring, från att det var en liten fiskeby där invånarna också drev jordbruk, till där vi är idag. Atmosfären här är väldigt avslappnad och vänlig, man känner nästan en slags medelhavsmentalitet. Kom ska jag visa dig!
Ulf tar med mig till Old Town – vi går in i en blomsteraffär, Ulf introducerar mig för ägaren som drivit affären i 30 år tillsammans med sin bror. Här låter de Ulf göra sina egna blomsterbuketter och räknar sedan ihop priset efteråt. Ägaren ler och nickar med huvudet. Vi går vidare och passerar affärer och kafeer där folk hälsar och vinkar. En person kommer fram och tar Ulf i hand. Vi går vidare till Mary Chans fruktstånd. Hon plockar fram Ulfs favoritjuice och ger honom ett – granatäpple. Mary, 60 år, driver fruktståndet tillsammans med sin 80-åriga mamma och de båda är på plats varje dag och har så varit i fem år. Mary ger mig en flaska med citrongräs- och ingefärsjuice och hon och hennes mor ställer gärna upp på ett fotografi. Vi går vidare till Anthony’s Ranch. Här får Ulf själv, när han vill, gå bakom baren och blanda sin egen drink. Vi passerar också Shun Kee City Houseware eller “Harrods” som det kallas av ”expatsen” – här finns allt (verkligen)! Vi går igenom Sai Kung Wet Market och Ulf pekar ut de godaste fiskarna, var jag finner de bästa, organiska grönsakerna och under tiden träffar vi bara folk som möter våra blickar och ler. Jag börja förstå vad denna speciella atmosfär innebär och jag känner att jag har hamnat på ett väldigt bra ställe i Hongkong. När Ulf och jag skiljs åt så ringer jag min man och frågar om han kommit hem från jobbet än – nej, han är på “Harrods” och köper sytråd.
Ulfs 3 restaurangtips
- Down to Earth, G/F, 17 Man Nin Street (Barnvänligt, prisvänligt och helskön personal.)
- Let’s Jam, G/F, 2 See Cheung Street (Bästa våfflan – very berries waffles!)
- Anthony’s Ranch, G/F, 28 Yi Chun St (Skön atmosfär och billigaste drinkar.)
Text & bild: Linn Larsson