Det kinesiska köket är som bekant känt för att tillaga och servera allt som går på fyra ben förutom bord, och allt som flyger förutom flygplan. En och annan sköldpadda slinker ned i kastrullen av bara farten, speciellt i Guangdong-provinsen. 

dsc_0880just

“En padda med en sköld”, sa Bill. ”En sköldpadda”, sa Bull
Hongkong har också rykte om sig att vara Kinas kulinariska Mecka, och hade det funnits en gren i de olympiska sommarspelen i ”ätande” så hade antagligen Hongkong och Singapore slagits om guldmedaljen vart fjärde år. Var smakar en Peking-anka allra bäst? I Peking? Nej, i Hongkong så klart! Vår hemstad är således en ypperlig plats för att smaka de flesta olika sorters kinesisk kokkonst, och en del av det kinesiska köket är precis vad vi skall fokusera på i denna första mat- och dryckeshörna.

Inte bara ris
Den mest basala historiska uppdelningen av det kinesiska köket, på den tiden då kombinationen av klimat, undermålig infrastruktur och rivaliserande klaner utgjorde effektiva hinder för olika livsmedels spridning, torde vara Yangtze-floden. Söder om Yangtze var det ris som gällde, och norr om floden var mjöl huvudingrediensen. Över åtskilliga dynastier har dock det kinesiska köket utvecklats till det smakmässigt kanske mest varierade i världen, med numera åtta ”officiellt” distinkta (provinsbaserade) variationer, här i alfabetisk ordning: Anhui, Cantonese, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Sichuan och Zhejiang. En salig blandning av milda, salta, medelsöta och vulkanstarka smakupplevelser!

Tre maträtter
För att limitera denna upplagas mattips så bad jag tre trovärdiga lokala vänner att rekommendera deras favoritmat inom kategorierna ”milda” och ”salta” rätter, och svaren blev: Chinese rice congee, anka och Hongkong seafood. Följdfråga: så var äter man den bäst ihoprörda congeen, rostade ankan, och pinfärska seafooden i Central? (i rent egenintresse, Central, för att kunna gå dit under en lunch eller innan man sätter sig på Airport Express).

Rice congee – Law Fu Kee
För alla göteborgare, detta är definitivt Hongkongs motsvarighet till Lasse på Heden (frekvent besökt och högt rankad korvkiosk i ett hörn av Heden i centrala Göteborg). Motsvarigheten till Lasses ”helspecial” är en rykande het fish
congee, till vilken det uppmanas att addera ett century egg. Med en grötångande och livlig atmosfär, en mer lokal matupplevelse än så här går det antagligen inte att hitta i Central. Ägaren talar dessutom utmärkt engelska!
Favoriträtt: beef and fish congee (deras wonton noodle soup slinker också ganska enkelt ner)
Pris/person för lunch: ca HKD 50
Adress: 50 Lyndhurst Terrace

yung-keeAnka – Yung Kee
Jag blev förtäljd att detta är något av en institution i Central, och jag kan intyga att så är fallet. Om man skulle råka återfödas som en anka och förirra sig in i dessa trevliga lokaler så blir man inte långlivad – avskuren hals och plockade fjädrar blir med största sannolikhet ödets lott. Med hela tre våningar, lite lagom modern stil och påpasslig service, så är detta definitivt ett ställe dit man kan bjuda in såväl lokala som utländska gäster på en trevlig lunch eller middag.
Favoriträtt: charcoal roasted goose, salted chicken och duck with black mushrooms (dvs, allt som har haft vingar och fjädrar smakar utsökt).
Pris/person för lunch: ca HKD 200
Adress: 32-40 Wellington Street
Extra tips: de har även en take-away counter med separat ingång om man har bråttom.

Seafood – Chuk Yuen Seafood
Efter åtskilliga seafood-måltider i Aberdeen, på Lamma Island, Cheung Chau och Kowloon så kan jag konstatera att man inte behöver lämna Central för att smörja kråset med allt som simmar och vandrar omkring på havets botten. Det räcker med att slinka ned i källaren som Chuk Yuen ockuperar. Som den ende icke-kinesen i restaurangen efter att ha gått igenom entrén, där torkade hajfenor utgjorde huvuddelen av utsmyckningen, så kände jag mig 100% local.
Favoriträtt: oavgjort mellan garlic scallops och garlic lobster
Pris/person för en middag: ca HKD 500
Adress: 3 Connaught Road West

Seafood – Star Seafood and Roasted Goose Restaurant
Världens (antagligen) bästa Peking-anka, även om huvudfokuset är på de varelser som lever under havsytan och andas med gälar istället för lungor. Trevlig och livlig atmosfär, och definitivt inget ställe man går till för en myskväll i lugn och ro, men vem behöver lugn och ro på en söndag kväll? Man får absolut inte missa geoduck (elefant- snabelmussla) sashimi, trots det tveksamma utseendet.
Favoriträtt: ankan och geoducken
Pris/person för en middag: ca HKD 500
Adress: 2/F, 271-285 Des Voeux Road West

manswebb”Ett bord på hjul”, sa Bill. ”Ett (h)julbord”, sa Bull
Aj aj aj, på grund av vårt fokus på det milda kinesiska köket så finns dessvärre ingen plats att recensera Hongkongs bästa julbord detta år, men däremot så kommer här månadens resetips för dem av er som planerar svänga förbi Singapore och undrar var man äter Singapores (dvs världens) bästa chicken rice. Efter fem år i Lejonstaden utan lejon och ett ganska tungt chicken rice-missbruk, var jag övertygad om att min granne Boon Tong Kee på River Valley Road hade uppnått nirvana vad gäller denna delikatess. Men med en ganska medioker 25:e ranking av 53 på denna lista så kan det vara dags att vidga vyerna lite. https://rubbisheatrubbishgrow.com/2014/11/21/best-chicken-rice-in-singapore/

Till nästa gång, framåt marsch!

Text: Måns Olsson
Bild: Ingrid Reinli