Bor man i en stad som Hong Kong, finns det egentligen inget behov av att ha en egen bil. Kollektivtrafiken är väl utvecklad och nästan alla platser kan nås inom 1 timme. Det finns dock tillfällen då du är obekant med området (särskilt om du är ny i stan) eller när du har bråttom, eller bara när du inte orkar gå till närmaste MTR station. Då uppskattar man taxi och att det är så mycket billigare i Hong Kong jämfört med andra jämförbara städer. En taxi kan vara din räddare ibland.

IMG_0028

De allra flesta av oss åker taxi då och då och har haft blandad erfarenhet. Det finns saker vi har undrat över och velat fråga. Vi på Bulletinen gjorde slag i saken och bestämde oss för att hitta någon som jobbar bakom ratten och som vet lite om taxi i Hong Kong i allmänhet och tack vare Swean Linda Engdahl kom vi i kontakt med Mr Man Au.


Mr Man, vår chaufför

Mr Man, som han föredrar att kalllas, ser inte ut som en vanlig taxichaufför. Han är välklädd och han talar med mild röst. Mr Man förklarar att han har jobbat som taxichaufför i fyra år nu och han brukar köra på Hong Kongön som han är mest bekant med, men egentligen kör han förstås varhelst kunden vill åka. Om han råkar bli strandsatt i Kowloon, kör han till ICC i hopp om att kunna komma tillbaka till Central och avslutar han en resa i New Territories så kör han till Shatin, eftersom chansen att få resor till ön är stor därifrån. Mr Man arbetade tidigare på ett tryckeri men tvingades byta jobb när fabriken stängde. – Jag tog taxilicensen långt innan dess, säger Mr Man. Jag kunde inte låta bli att påpeka att han var så mycket trevligare än den genomsnittlige taxichauffören, och han svarade vänligt: – Taxichaufförer som oss, vi som byter karriär mitt i livet, är ofta mer serviceinriktade, vi överför vår kunskap från våra tidigare jobb till vår nuvarande roll.

Livet som chaufför
Mr Man gillar livet som taxichaufför, ”det jag tjänar som taxichaufför är tillräckligt för att det ska gå ihop, jag kan försörja mina två barn”, säger han, ”dessutom är det trevligt att möta nya och intressanta människor hela tiden. Du kan småprata med passagerarna när du arbetar och du kan också småprata med andra kolleger”.

Hjälp av appar
Så det verkar vara bra att vara taxichaufför i Hong Kong? ”-Självklart finns det baksidor med att vara taxichaufför här” säger Mr Man, ”Det finns så många vägar i Hong Kong som jag inte känner till och det finns ingen här som kan lära dig. Det är också besvärligt att hitta toaletter, det är lite lättare på ön. Dessutom är trafiken i Hong Kong väldigt intensiv! ”Lyckligtvis har jag hjälp av GPS och taxiprogram. De underlättar att få kunder och man hittar lättare nuförtiden. ”TaxiAppar började bli populära bland förarna under Occupy Central, trafiksituationen var verkligen illa då. Då var det omöjligt att köra ända fram till kunderna. Numera kan vi med hjälp av programmen ta nästa kund inom 10 minuter i stället för att bli stillastående i trafiken.”

faktataxi

Kräsna förare?
Det kan tyckas ironiskt att man behöver hjälp av program för att hitta kunder samtidigt som det är vanligt att passagerarna ratas av taxichaufförer i Hong Kong, ibland t.o.m när du redan har satt dig i taxin. Dessutom säger taxiskylten ibland ”ur drift” och ändå kan föraren besluta sig för att plocka upp dig. Det är förvirrande för oss passagerare. Mr Man förklarar att det kan finnas olika skäl till detta: 1. När det är dags att byta skift (i allmänhet går ett skift från 05:00 till 16:00 och nästa från 16:00 till 05:00, men det finns undantag eftersom tiderna bestäms av förarna själva). Dessutom måste föraren ibland tanka bilen innan han lämnar tillbaka den till ägaren. Om kunddestinationen är på väg till bensinstationen innan föraren avslutar sitt skift, så kan föraren ta upp passageraren. 2. Eftersom det inte finns speciella köer för att åka över till andra sidan Victoria Harbour på alla ställen så har det blivit en regel för taxi som vill kör över till andra sidan att sätta upp skylten ”ur drift” och på så sätt vänta på ”rätt” passagerare.

taxiapparFinns det någon favoritresa?
Har taxichaufförerna några favoritresor? ”Nej, inte direkt” säger han, t ex en resa till Shenzhen Bay kan vara bra, eftersom det är en lång resa och det alltid finns många människor som väntar vid taxistationen där, så det tar inte lång tid att komma därifrån. Resor till flygplatsen är inte nödvändigtvis bra trots det långa avståndet, säger Mr Man, ”det beror på vilken tid på dagen det är. Det bästa (för mig) är att vara där vid middagstid, då kan jag enkelt få en kund tillbaka från flygplatsen. ”Mr Man tillägger att det är bra med korta resor också. ”Det beror verkligen på situationen. Men det värsta är när du har väntat länge vid taxistationen och sedan få en kort resa. När en resa överstiger 80 HKD sänks taxan per kilometer vilket också gör att långa resor inte alltid är att föredra.

Taxi i förändring
Som tidigare sagts så gillar Mr Man Appar eftersom de hjälper honom att hitta passagerare snabbare. Så vad är din åsikt om Uber? Överraskande nog svarar han, efter en kort betänketid, ”Jag tycker det är bra med Uber! Det är bra med konkurrens, det blir förbättringar när det finns konkurrens!”. Vad tycker du om taxibilar som erbjuder rabatter (vanligtvis 15 % rabatt eller ett fast belopp till vissa destinationer, t ex flygplatsen) för passagerarna? ”Jag ogillar dem inte, ärligt talat, ibland ger jag rabattresor jag med. Om jag t ex hamnar i ett mer avlägset område så tar jag ibland rabattkörningar via en app, det är bra att komma därifrån så fort som möjligt. Nya MTR-linjer har faktiskt den största effekten på verksamheten. ”Särskilt den nya linjen till södra sidan av Hong Kong-ön”, säger han, ”Många väljer att åka MTR istället för taxi eftersom det är mycket snabbare och bekvämare, även jag själv gör det”.

Taxisjukan
Ett annat mysterium med taxi i Hong Kong är hur förarna kör. Många förare tenderar att bromsa kraftigt och accelerera snabbt som om de försöker göra sitt bästa för att få dig illamående. Gör de så för att spara gas? ”Nej, det hjälper inte, man kan inte spara gas genom att köra så. Tvärtom är det mer sannolikt att slösar gas! De kör så för att de är otåliga, de försöker köra snabbare för att tjäna mer pengar. Det kan också vara så att vissa förare distraheras av de många mobiltelefonerna, och är tvungna att bromsa snabbt.” Han fortsätter: ”Jag erkänner att jag kör annorlunda när jag kör i jobbet. När jag kör min egen bil är jag mer avslappnad. ”

Alla telefoner i framrutan
Det leder fram till en annan fråga – varför har en del förare så många telefoner i sin taxi? ”Jag personligen bara har två telefoner. En del har fler eftersom de vill ha en enhet för varje app. Vissa förare tar också order och skickar dem vidare till sina egna taxipolare. ”
Mr Man har under sina fyra år som taxichaufför upplevt många tokiga händelser. I början körde han mycket nattskift och de flesta av hans mest minnesvärda resor hände då.

Den mest generösa passageraren:
Det var en kort resa på cirka 35HKD, passageraren gav mig 500HKD och bad om växel på endast 300HKD, så det blev en stor dricks på 170HKD.

Den mest irriterande passageraren:
Kanske inte så irriterande men den mest omständliga var en ung tjej som steg in i min bil från LKF. Hon verkade vara ok men så småningom blev hon fullare under åkturen och när vi kom fram så insåg hon att hon hade förlorat sin telefon och plånbok. Hon bad mig att vänta på henne medan hon gick upp för att hämta kontanter. Hon hittade bara en 1000-lapp och jag hade ingen växel så det slutade med att vi körde tillbaka till LKF för att hitta hennes pojkvän och leta efter plånboken och telefonen, men de återfanns inte.

De värsta passagerarna: De som inte betalar – de är berusade och de betalar inte. Det finns inte mycket du kan göra.

Den mest komiska händelsen: När en kund råkade halka och flög in i bilen, kanske det var halt ute och han hade bråttom att hoppa in i bilen. Det såg hemskt roligt ut och jag fick kämpa för att hålla mig för skratt!

De bästa upplevelserna: Att möta människor som delar mina intressen, en passagerare lärde mig mycket om fiske. Och för några månader sen körde jag en kund till flygplatsen, sedan dess har han blivit en av mina stamgäster och vill ofta att jag hämtar honom där.

faktachaufför

Text: June Heung
Bild: Linn Larsson/Lena Löfling

Annons