Efter ett alltför salladsinspirerat första kvartal, så är det nu dags att göra en 180-graders u-sväng från detox till retox, och återgå till de gamla goda tiderna av wining and dining! Inspirerade av Jules Vernes klassiska äventyrsroman Around the World in Eighty Days, så är fokuset nu Around the World in Hong Kong in 8 Days! I Vernes roman så satte ju Phileas Fogg fot här i Hong Kong en-route med ångbåt från Calcutta till Yokohama.

Så efter ”local seafood” och ”sallader” uppgraderar vi nu till lite mer av ”fine dining” jorden runt. Var ska man gå när chefen som inte gillar kinesiskt eller sushi kommer på besök? Hur impar man på den nya flamman som faktiskt verkligen gillar kinesiskt? Var tar man med sin äkta make som bara tycker om amerikanska stekar, när man har något lite extra att fira? Det är exakt det vi försöker svara på i denna upplaga av Bulletinens mat- och dryckeshörna!

“Fin middag”, sa Bill. ”Middagsfin”, sa Bull
Definitionen av fine dining i Wikipedia lyder som följer: ”Fine dining restaurants are full service restaurants with specific dedicated meal courses. Décor of such restaurants features higher-quality materials, with establishments having certain rules of dining which visitors are generally expected to follow, often including a dress code.” Vår egen definition är en variant av detta: (i) riktigt bra mat, service och atmosfär, (ii) en trevlig och inspirerande vinlista, och (iii) någonstans runt HK$ 500-1,500 per person för en helkväll med (i vissa fall motsvarigheten till) en trerätters middag och utan att snåla på drycken!

manswebbVärlden har ju förändrat sig en del sedan Phileas Foggs och Jean Passepartouts resa någon gång på mitten av 1800-talet, så vi har även utvidgat begreppet jorden runt till att faktiskt inbegripa alla kontinenter, exklusive Antarktis. Så istället för att köpa en jordenruntbiljett med One World eller Star Alliance, och dra ett varv på åtta dagar, så har vi försökt att beta av så många restauranger vi kan, och valt ut åtta kulinariska rekommendationer att representera världen, här i Hong Kong. Så håll i er, då kör vi igång!

Till nästa gång, framåt marsch!
//måns

 

Nordamerika – Ruth’s Chris  Steakhouse
Slutstriden stod mellan Morton’s of Chicago och Ruth’s Chris! Båda dessa steakhouse-kedjor uppfyller kraven för en enastående kväll: fantastiska amerikanska stekar, bra service, och en bra (om än ganska dyr, ja vi är ju i Hong Kong!) tillhörande vinlista med allt från Napa Valley cabernets till australiensiska shirazer. Det som talar till Ruth’s Chris (Central branch) fördel är atmosfären. Boka bord i den del av restaurangen som ligger närmast entrén (dvs inte längst in i det större rummet), och skinnsofforna och träpanelerna gör så att det känns som man var tillbaka i Chicago under Al Capones dagar!
Missa inte: Porterhouse steak for two (samma koncept finns på Morton’s)
Pris/person: HK$ 1,500
Adress: Lippo Centre Tower 2, 89 Queensway, Admiralty

Sydamerika – Tokyolima
Peru, kanske ett av världens bästa matländer? Dessutom med starka band till Japan (15–20 % av befolkningen utgörs av japaner och kineser). Sydamerika får således representeras av den peruansk-japanska fusion-restaurangen Tokyolima, som slog upp portarna i mitten av februari. Kvaliteten på maten och servicen är definitivt enligt förvätningarna, och det finns en trevlig barsektion med bord innan man kommer in i själva restaurangdelen där man kan sitta och filosofera över en pisco sour.
Missa inte: ceviche, bbq steak och, viktigast av allt: pisco sour Peruana såklart
Pris/person: HK$ 1,000
Adress: 18-20 Lyndhurst Terrace, Central

Sydeuropa – Giando
Klassisk italiensk fine dining, med vita dukar och hela baletten. Atmosfären är genuint trevlig och likaså servicen. En restaurang som fungerar för allt från affärsmiddagar till födelsedagskvällar. Trevlig vinlista, men dessvärre bättre att hålla sig till de icke-italienska vinerna när det kommer till pris/kvalitet, och kanske ännu bättre att helt enkelt ta med sig en egen flaska och betala deras corkage fee på HK$ 300.
Missa inte: carpaccio di manzo, och en otroligt god burrata
Pris/person: HK$ 1,000+
Adress: 9 Star Street, Wan Chai

Nordeuropa – Frantzén’s Kitchen
Vad vore väl en väldsturné utan ett besök i Sverige? Relativt nyöppnade Frantzén’s erbjuder svenska och nordiska favoriter i ”modern tapas style”. Mycket bra råvaror, och trevlig alert service. Inte världens billigaste middag, men det kostar ju att ligga på topp. Ingenting smakade något annat än utsökt! Glada i hågen efter maten och vinet, så hade vi det oerhört goda omdömet att även beställa in en flaska Mackmyra whisky för att avsluta kvällen (nedan exkluderat från pris-indikationen…).
Missa inte: ingenting, allt är gott!
Pris/person: HK$ 1,200
Adress: 11 Upper Station Street, Sheung Wan

Afrika – Sahara
Afrika var kanske den utmanande kontinenten på vår kulinariska fine dining resa jorden runt. Vad gäller själva Sahara-konceptet (marockanskt kök) så får vi nog droppa ”fine” från dining, men det betyder inte att detta är en tråkig restaurang. Tvärtom. Med livlig atmosfär, uppslupen stämning, påpasslig service och god mat så är det det perfekta stället för en trevlig kväll ute. Dessutom serveras det shisha (vattenpipa) att avsluta middagen med.
Missa inte: slow cooked lamb (enastående!)
Pris/person: HK$ 500
Adress: 11 Elgin Street, Central

Mellanöstern – Beirut Bar & Restaurant
Klassisk libanesisk restaurang med trevlig atmosfär, som ligger mitt i LKF-smeten. Kvick och uppmärksam service och en meny som innehåller alla de obligatoriska kulinariska ingredienserna som man hade förväntat sig att hitta på en restaurang i, ja just det, Beirut.
Missa inte: taboulleh, baba ganoush och fried kibbeh (till att börja med…)
Pris/person: HK$ 500+
Adress: 1/F (ta hissen), 27-39 D’Aguilar Street, Lan Kwai Fong

Asien – Hutong
Belägen på södra spetsen av Kowloon ungefär fem minuters promenad från Tsim Sha Tsui Ferry Pier, med en strålande ”wow-utsikt” över Victoria Harbour och Hong Kong Islands skyline, så är Hutong en klassisk kinesisk fine dining restaurang i lite modern tappning. Maten är utsökt, med en variation mellan starka Sichuan-influerade kreationer och mindre starka rätter från norra Kina, inkl. traditionella dumplings. Om maten är god, så är atmosfären minst lika bra, och utsikten ännu ett strå vassare!
Missa inte: beggar’s chicken (förbeställ den), och en Pornstar Martini i Aqua Bar två våningar upp
Pris/person: HK$ 1,000+
Adress: 1 Peking Road, Kowloon

Australien – Wooloomooloo Prime
Förrätterna var så goda, att vi aldrig ens kom fram till huvudrätterna (steaks). Med en utsikt som rivaliserar Hutong, en stor pluspoäng är den ytterst trevliga takterassen, som sannerligen inte går av för hackor! Namnet då? Förutom att vara en förort till Sydney, så gav en sökning på Wikipedia följande resultat: ”Anthropologist J.D. McCarthy wrote in ’NSW Aboriginal Places Names’, in 1946, that Wooloomooloo could be derived from either Wallamullah, meaning place of plenty or Wallabahmullah, meaning a young black kangaroo”. Så värst många unga svarta kängrur såg vi inte till – men detta är helt klart en ”must visit” restaurang! Trevlig vinlista också!
Missa inte: beef tartar och fried scallops
Pris/person: HK$ 700+
Adress: 100 Nathan Road, The One, Floor 21, Kowloon

Text: Måns Olsson