Att resa själv med barn utan att behöva tänka alltför mycket på allt praktiskt? Går det? Absolut! Jag gjorde det med mina tre pojkar. Vi följde med Kinaresor på familjevecka i Peking. Att vi var bosatta i Hong Kong var inget hinder. Det visade sig gå alldeles utmärkt att boka flygresa och ordna visum själv och sedan möta upp resten av gruppen på Pekings flygplats. Vi kunde tom följa med gruppens busstransfer från och till flygplatsen och slapp därmed att ta oss själva till och från hotellet med taxi.

4E7DE7EB-765B-4FB9-B298-9DB8DFACC902

Resan rekommenderades för barn från 6 år och uppåt, vilket nog var ett rätt bra riktmärke. Gruppen bestod för övrigt just av barnfamiljer med barn i åldrarna 7 till 14 år. Mina pojkar var vid tillfället 4, 7 och 12 år. Min 4-åring klarade det dock galant, men det kan ju ha att göra med att han är barn nummer tre i syskonskaran och således van att bara hänga med överallt. Vi var flera i gruppen som reste ensamma med barn. Den tuffaste deltagaren var nog farmodern som åkte med sitt barnbarn.

Bra programinnehåll
Programmet var fullmatat med en lagom blandning av utflyktsmål, kultur, guidning och tillfällen för både fotografering och shopping. Vi besökte platser som Himmelska fridens torg, Den förbjudna staden, Himmelstemplet, Kinesiska muren och hutongerna. Utöver detta fick vi se hur vackra emaljföremål tillverkades i cloisonné samt hur silke framställdes och hur det användes för att tillverka exempelvis täcken. Det fanns även lite mer hands on-upplevelser, såsom teprovning, äta lunch hemma hos en kinesisk familj och göra dumplings. Även utrymme för egen tid fanns inlagt. Vissa eftermiddagar/kvällar var fria och en av dagarna var helt programfri, vilket gjorde att man hade tillfälle att ge sig ut på egna äventyr och äta annan mat än bara kinesiskt om man så önskade.

Barnanpassade inslag
Programmet var upplagt med hänsyn till att det var barn med på resan. Vid välkomstlunchen fick alla barn färgglada ätpinnar i plast att använda vid måltiderna. Det var ingen stress på utflykterna utan gott om tid så att alla kunde ta det lite lugnt. Därutöver blandades det in lekfulla inslag, såsom drakflygning i parken vid Himmelstemplet, skattjakt där det gällde att hitta olika föremål i den förbjudna staden samt besök på leksaksmarknaden vid Pärlmarknaden. Medan vi väntade på bussen kunde Stina, en av två svensktalande reseledare, ha en lekstund, vid ett tillfälle i bussen bjöds barnen på kinesiskt ”lördagsgodis” och på vägen hem en sen kväll berättades det en godnattsaga med kinesiskt tema.

Flexibla reseledare
Stina och hennes likaledes svensktalande reseledarkollega Monica var mycket proffsiga och tillmötesgående. Det märktes att Stina arbetat länge inom resebranschen. Hon var väldigt flexibel, och alltid villig att lyssna in på gruppens önskemål. Till exempel erbjöd hon sig att ta oss till en matmarknad, något som inte ingick i det ordinarie programmet. Det var en upplevelse då det inte bara såldes typisk street food utan också lite läskigare saker som skorpioner, spindlar och tusenfotingar på spett. Ett annat exempel var hur Stina spontant
fixade vernissage på hotellet av de teckningar med motiv från Peking som barnen hade ritat. Monica, som är kinesiska, men som valt att läsa svenska som en del av sin universitetsutbildning bjöd på sig själv och berättade gärna om sig, sin son och sitt liv i Kina.

Jianguo hotel
Vi bodde på Jianguo Hotel, ett fyrstjärnigt hotell, som var helt okej både gällande rummen och frukosten. Dessutom låg det nära både silkesmarknaden, ett litet köpcenter och ett flertal restauranger samt massage och manikyr/pedikyrsalong. Tunnelbanan fanns också runt knuten.
Ett stort plus var också att när jag bad hotellreceptionen om en adapter till familjens oräkneliga elektronikprylar, då fick vi inte bara en liten plugg, utan en hel grenkontakt. Det fanns även en inomhuspool på hotellet, men det blev inte av att jag och pojkarna prövade den.

Sammanfattningsvis hade vi en mycket bra resa. I och med att det mesta var arrangerat blev resan enkel och vi kunde verkligen njuta av alla upplevelser. För den som vill resa till Peking rekommenderar jag Kinaresor varmt, inte minst eftersom det är kul och lite speciellt att som utlandsboende få turista med andra svenskar.

Text & Bild: Helén von Zweigbergk