Christina ”Cho” Nylund och Helén von Zweigbergk är två personer som blivit riktiga proffs på att låta sy upp kläder i Lo Wu, Shenzhen. Det finns oerhört mycket vackra tyger och
accessoarer i tex Sham Sui Po i Hong Kong och på tygmarknaden i shoppingcentret i Lo Wu. Möjligheten att skapa unika, skräddarsydda kläder till vardag och fest är verkligen en kul och prisvärd aktivitet som vi kan rekommendera.

1. Du har en idé, en inspirationsbild eller ett färdigt plagg som du tycker mycket om, något av dessa kan du ta med till skräddaren för att visa måtten.

2. Det första du bör göra är att köpa tyget. Tänk på att det är yard i Hong Kong och meter i Shenzhen. Tyginköp i Hong Kong gör du troligen i Sham Shui Po (SSP) eller på Western Market i Sheung Wan (dock dyrare än i SSP). Eller så gör du dina inköp på tygmarknaden på plan 5 i shoppingcentret i Lo Wu, Shenzhen. Det kan vara en god idé att inte slå på så stort första gången utan prova dig fram med ett plagg för att se hur det blir. Det gäller att hitta en skräddare som du kommer överens med, som förstår vad du vill. En bra regel är att vara övertydlig med alla detaljer, se till att minsta möjliga tveksamhet eller självklarhet finns förklarad på uppdragslappen.

3. Normalt sett betalar du 50% i handpenning för att sedan betala resten när du hämtar ut kläderna. Det går att få kläderna hemskickade men erfarenheten säger att du behöver prova kläderna in i det sista för att försäkra dig om att allt blivit som du tänkt sig så var beredd att åka ett par vändor till Shenzhen beroende på hur mycket du vill ha uppsytt.

4. Det kan vara bra att köpa accessoarerna (band, knappar, dekorationer etc) i samband med att du köper tyget för att ha det klart innan du kontaktar skräddaren. Utbudet av accessoarer är större i SSP än i Shenzhen och det vore ju trist om t ex ett band som du tänkt dig inte har just den önskade färgkombinationen när du står där på tygmarknaden.

5. Fodret kan med fördel köpas in i samband med tyget och kan bli ett unikt sätt för din egen skapelse. Foder finns från billigare och dyrare, från polyester till silke.

6. Nästa steg är att kontakta en skräddare. Det finns en uppsjö av skräddare i Shenzhen och det mest naturliga är ju att använda sig av en skräddare som pratar bra engelska och som verkar förstå vad du vill ha. De flesta skräddare har ju flera personer som de jobbar med så det är troligen många olika personer som kan komma att sy upp din skapelse så det kan vara lurigt att rekommendera en viss skräddare.

Chanelskorna ovan blev inspiration till en uppsydd jacka i liknande tyg.

7. Efter att du kommit överens om uppdraget och betalt handpenningen så tar det allt ifrån 1 vecka–10 dagar tills det är dags att åka över och prova kläderna. Många gånger vill skräddaren att du själv ska säga till när du tänker komma till Shenzhen nästa gång, t ex ett par dagar innan du kommer. Det håller kontakten via email, telefon eller  WeChat.

8. På plan 5 i shoppingmallen i Lo Wo har sräddarna sina små butiker i rad längst bort mot väggen av tygmarknaden.

Oftast är det svårt att få skräddarna att ge tillbaka några tygrester av någon anledning så det kan vara en bra idé att själv klippa bort en remsa först innan du lämnar tyget till skräddaren om du behöver en bit som referens.

 

Tips för ett besök i Lo Wo

Det går lätt åt en heldag i Lo Wo. Både när du beställer dina kläder och hämtar ut dem.

Lunch

Lunch kan du med fördel inta på resturangen som ligger i anslutning till tygmarknaden. Det är alltid kö där men har du skrivit upp dig på listan så kommer de förr eller senare och hämtar dig och visar dig till bords. Här kan du t ex äta en mycket god dim sum eller pekinganka för en överkomlig penning.

Hur vet du hur mycket tyg som behövs?

Det är förstås olika beroende på mönsterpassning, bredd och längd, material som ska veckas el dyl. Se till att du tar i ordentligt med tyg när du köper. Har du en bild att visa upp eller ett medhavt plagg så är det ganska lätt för tygförsäljarna att hjälpa dig. Har du redan en favoritskräddare så är chansen stor att de kan följa med ut på tygmarknaden och både hjälpa dig med vägledning och prutning.

Blixtlås?

Här gäller det att köpa ett eget blixtlås själv om du vill ha något speciellt, annars syr de i något som de själva väljer, oftast något billigt och ganska tråkigt. För ett mer specifikt eller större blixtlås så är det bra om du köper det själv innan du går till skräddaren.

Ändringar?

Oroa dig inte om du kommer hem med plaggen och sen upptäcker du att du vill ändra något eller om det finns något som du inte är helt nöjd med. Det brukar inte vara några problem alls att få mindre justeringar gjorda utan att betala något extra. Skräddarna verkar vana vid att det inte alltid blir rätt första gången.

Pruta?

Det klart att det finns prutmån på både arbete och material men det är svårt att säga vad det kostar i generella termer eftersom det beror på så många parametrar. Känn dig för och bygg upp en bra relation till skräddaren så ni får ett bra samarbete. En prisindikation är att det är i alla fall är billigt att vara sin egen designer.

 

Text: Ingrid Reinli
Bilder: Lena Löfling