Syrah-druvan – som den kallas i större delen av världen förutom just Australien där den vanligtvis går under namnet Shiraz – är en av de allra mörkaste röda druvorna och sägs nu bevisligen härstamma från Rhône-Alpes regionen i sydöstra Frankrike, närmare bestämt norra Rhône.

Genom en korsning av druvsorterna Dureza (fader) och Mondeuse Blanche (moder) så blev det lyckade resultatet Syrah – något jag trots relativt stort vinintresse inte hade den blekaste aning om innan jag helt nyligen började läsa på lite mer om Shiraz. Så nu vet vi det, väldigt användbart om man t.ex. skulle gå till final i en TV-sänd amerikansk frågesportstävling, och just detta visar sig vara ”the million dollar question”!

Innan dess ursprung blev vetenskapligt bevisat genom DNA-analys spekulerades det mycket i just namnet Syrah/Shiraz. Diverse hypoteser och mer eller mindre tvivelaktiga ”bevis” lades fram om att druvan ursprungligen härstammade från området runt den antika persiska huvudstaden Shiraz (som är beläget i dagens Iran) och därifrån togs med till Europa någon gång under ett tidsspann av inte mindre än 1,800 år, beroende på vilken historia man finner mest trovärdig. Så det finns fortfarande lite historisk mystik runt Shirazens bakgrund för den som tycker DNA-analys är alldeles för tråkigt och/eller opålitligt.

Syrah/Shiraz blev över tiden mycket populär. Den har numera spridit sig till större delen av den vinodlande världen, och återfinns från såväl Kalifornien till Sydafrika, som Chile till Australien.  På tidigt 2000-tal tog sig Shirazen in på vindruvornas topp-10 lista, och fram till idag har den klättrat ytterligare några placeringar och är nu världens sjunde mest odlade druva!

Som med de flesta andra druvor, ju mer sol och värme, desto kraftigare vin. Jänkarna, fransoserna och diverse annat löst folk har sedan ett bra tag tillbaka blivit omsprungna av australiensarna när det kommer till just kraftiga Shirazer, som passar till en rejäl porterhouse eller tomahawk steak. Att jämföra en ”balanserad” fransk Syrah med en ”tungt bläckig” australiensisk Shiraz, är ungefär som att utmana en medelmåttig abborre mot en vithaj som missbrukat anabola steroider. Segern går oundvikligen till vithajen, och vi tänker inte ens ödsla någon tid med att blanda in andra länders Syrah-viner i denna upplaga av Bulletinen. Så efter sommarens alla barbeques är det nu äntligen dags att kora Australiens okrönta konung: dvs Shirazernas Shiraz!

Under solen på Australiens lata latituder hittar man kraftiga shirazer i många regioner, även om de mest kända och kraftfulla antagligen kommer från Barossa Valley och McLaren Vale. De första stockarna Shiraz togs med från Frankrike av skotten James Busby under tidigt 1830-tal och planterades i Sydney Botanical Gardens, varefter de sedan spreds till olika platser lämpade för dess odling. Herr Busby borde i det närmaste helgon-förklaras, eller åtminstone få ett retroaktivt Nobelpris, om man betänker vad hans initiativ sedermera har resulterat i.

Så, vad kan man då korka upp när man vill bjuda på en exemplarisk australiensisk Shiraz till sin steak? Man kan förstås gå mainstream och duka upp några flaskor från de kommersiellt framgångsrika storproducenterna, som t.ex. Penfold’s eller Jacob’s Creek. Men dessa viner är för det mesta antingen relativt mediokra, eller jämförelsevis överprissatta om man kvalitetsjusterar priset. Bulletinen gräver därför djupare bland de lite mindre, intressantare, och mer originella odlarna.

Med en domarpanel lika enhetligt överens om Shiraz-resultatet som befolkningen var i Kazakhstans presidentval 2015 när Nursultan Nazarbayev valdes om för femte gången med 97.7 % av rösterna, presenteras härmed den rekommenderade topp-10 listan (se tabell på andra sidan).

Till nästa gång, framåt marsch!

//måns