Min lust att fotografera gatumodet kom till mig raskt efter vår flytt till Hong Kong. Ganska snart fick jag i uppdrag av ett modeföretag i Stockholm att hålla en föreläsning om street style i Hong Kong. Efter det uppdraget har jag fortsatt att fotografera människor. Det har blivit ett beroende!

I Hong Kong finns inga moderegler. Less is more är inte mottot utan snarare att frossa i det man älskar. Att blanda blommönster från topp till tå eller varför inte med alla mönster man älskar. Eller att klä sig i det vi svenskar kallar festblåsa i mataffären.

Jag var så van vid den lite ängsliga svenska mentaliteten. Att hålla sig inom ramen om vad som är passande. På gatorna i Hong Kong kan jag tydligt se att Hong Kong kineserna klär upp sig för sitt eget välbefinnande och inte för någon annan. I Hong Kong kan man komma som man vill, extravagant eller nedtonad. Till skillnad från i Sverige finns i Hong Kong ingen rädsla för att dyka upp alltför uppklädd.

De trendiga på gatorna jag pratar med nämner ofta att de själva designar sina plagg och köper kläder av små lokala designers.

Modehusen glänser i varje gathörn och man förundras över att så många har råd att klä sig i de exklusiva märkeskläderna. Men har man bott här ett tag har man förstått hur lättillgängliga kopiorna är och att många kineser prioriterar att lägga sina pengar på designerkläder och lyxaccessoarer.

Dock så tror jag att modehusen med sina häftiga skyltfönster också ger en massa inspiration. Det är som att bläddra i Vogue när man går runt i alla lyxiga shoppingcenter. De lokala asiatiska designers jag har träffat hämtar mycket inspiration från mytologi, sagor och natur. En del använder humor i sin design, som roliga citat och symboler.

Kineserna klär sig gärna barnsligt och uttrycksfullt! De älskar detaljer och mönster. Det är väl den stora skillnaden om man jämför hur kineserna och svenskarna klär sig. Den barnsliga mentaliteten har vi svenska expats förundrats över. Att män i kostymer går runt i Wan Chai Toy Market för att köpa vintage-leksaker till sig själva, att äldre kvinnor dyrkar Hello Kitty eller att män gärna har en liten nalle hängandes på portföljen eller ryggsäcken. Vissa säger att detta beror på den hårda elitistiska uppväxten och att de inte har fått leva ut som barn tillräckligt.

Männen i Hong Kong skäms inte för att visa sin fåfänga och tänker mycket på modedetaljerna. Kvinnorna klär sig feminint och uppklätt på kontoret. I Sverige tenderar kvinnorna att klä sig mer maskulint och nedtonat, särskilt i de mansdominerade yrkesgrupperna. Det finns inga tydliga moderegler för olika åldrar i Hong Kong. För kvinnorna är det viktigt att klä sig både trendigt och sensuellt även efter 50-60 års ålder.

Tydligt är också bland kvinnor att en flickaktig, mjuk kvinnlig stil är mer sensuellt än att som i Europa framhäva en fyllig byst i urringat, bära korta kjolar och höga klackar.

Personligen så älskar jag den asiatiska stilen och jag får otroligt mycket inspiration i Hong Kong!

Text och bild: Jenny Ragnwaldh