Det kanske vanligaste sättet att ta sig till Shenzhen från Hong Kong är att helt enkelt ta tunnelbanan. För ca 50 HKD tar den dig hela vägen till två av de tre gränskontrollerna, Futian och Louhu och du kan lätt byta till Shenzhens egna tunnelbanenät, buss eller taxi.

Vill du undvika de ofta långa köerna vid Louhu och Futian kan du istället åka till den tredje gränskontrollen, Huanggang. Från färjeläget i Wai Chai kan du ta en buss för 45HKD. Resan tar under en timme och du slipper släpa på väskan genom massa tunnelbanebyten.

Färja är ett bekvämt sätt att ta sig till ställen som Shenzhens flygplats och Shekou. Kommer du utomlands ifrån och landar på Hong Kongs flygplats är färja ett smart sätt att spara tid då man skippar Hong Kongs gränskontroller. Du behöver heller inte vänta på ditt incheckade bagage. Det fixar färjepersonalen och du kan istället hämta ut det från båten när du kommit till Shenzhen.

Att ta sig runt

Att ta sig runt i Shenzhen med metron är billigt. Priset börjar på 2RMB och sen får du lägga till 1RMB för var 4:e kilometer du åker. Med en tia kan du ta dig från tunnelbanans ena hörn till det andra. Den som vill ta sig fram snabbt gör rätt i att åka under jorden men för oss bekväma resande kostar även taxi bara en billig peng. De första 2 kilometrarna kostar 12 RMB. Att ta sig från Luohu till Window of the World kostar ungefär 50 RMB. Taxibilarna i Shenzhen har olika färger. Vill du vara säker på att de kan ta dig dit du vill välj en röd eller blå bil. Båda bilarna får köra både i och utanför Special Economic Zone. Skillnaden är att de blå bilarna är eldrivna och därför har ett något billigare startpris eftersom de inte tar standardbetalningen för bränsle som betalas vid varje taxifärd.

Se upp för svarttaxis som du kommer stöta på runt turisttäta ställen som Luohu. Även om taxikön kan se skrämmande lång ut bör du inte förhandla med svarttaxiförare om du inte redan vet vad en vanlig taxi skulle ta för färden och hur mycket extra du är villig att betala. Det är lätt att bli lurad!

Äta och dricka

Då de allra flesta som bor i Shenzhen är hitflyttade från andra delar av Kina är Shenzhen kanske det bästa stället att ta del av alla de olika kinesiska köken. Den som gillar stark mat gör rätt i att passa på och äta lite hot pot eller eldgryta som vi svenskar kallar den kinesiska versionen av fondue. I Luohu hittar du Haidilao Hot Pot, en prisvärd och populär kedja med engelsk meny och bra service. Är du istället sugen på något att dricka eller lite kinesisk barbecue finns Kingway Beer Garden. Här kan du ta en öl med lokalbefolkningen och spela Liar’s dice, ett pokerliknande spel fast med tärningar.

Ännu ett ställe att äta gott på i Luohu är Leyuan Lu eller fisk- och skaldjursgatan. Ta en promenad och titta i akvarium som står utanför restaurangerna. Ser du något du gillar är det bara att peka och du kommer ha det på en tallrik framför dig några minuter senare. Färskare än så blir det knappast.

Modernare områden

OCT Loft i Nanshan är ett modernt och minimalistiskt område med gatukonst i varje hörn. Vad som brukade vara gamla fabriksbyggnader är nu hem åt gallerier och kaféer.  Byggnaderna är utsmyckade med stora målningar och det blir plötsligt lite mer förståeligt att Shenzhen blev utsedd till UNESCO City of Design 2008. OCT Loft är stället att ta del av lokal konst och design och dricka ordentligt kaffe eller handbrygd öl. Det finns även en bokaffär inriktad på designböcker. Ett liknande område är F518 Idea Land i Bao’An. Då det ligger i utkanten av Shenzhen är här mindre folk och eventuellt inte lika pretentiöst. Här vandrar du runt med lokala invånare istället för turister men det ligger också i utkanten och det tar ett tag att ta sig hit från Shenzhens centrala delar.

Den som istället alltid drömt om en Monet eller Picasso att ha på väggen gör rätt i att ta en tur till Dafen Village. För en billig peng kan man köpa kopior av kända konstverk målade av någon av de 10 000 konstnärerna som målar och säljer konstklassiker. Vägg i vägg ligger små butiker med oljemålningar i massor. Det går också bra att ha ett fotografi på sitt husdjur eller en mindre känd tavla och få den uppmålad. Även om du inte är intresserad av att köpa är det värt ett besök för att titta på konstnärerna när de jobbar. Oftast sitter de utanför sin butik och förbipasserande kan ta del av hur tavlorna blir till.

Miniatyrer

De flesta har hört talas om Window of the World. En park i Shenzhen där man helt enkelt återskapat kända byggnader från runt om i världen. Man kan ta kort på sig själv framför Eiffeltornet, Taj Mahal och det lutande tornet i Pisa bara för att nämna några få. Man får ett litet pass som man kan stämpla vid varje plats. Mindre känt men kanske mer intressant för oss som kommit till Kina för att se Kina är Splendid China Folk Village. Ena delen har samma koncept som Window of the World där man istället kan vandra runt (eller ta tåget) och se miniatyrer av till exempel Terrakottaarmén, Sommarpalatset samt Kinesiska muren byggd av 6 miljoner miniatyrtegelstenar. I andra delen av parken får man lära sig mer om Kinas 56 olika etniska grupper.

 

Fem snabba tips

1. Dapeng Fortress/Dapeng Dongshan Temple

En bra bit utanför Shenzhen, ungefär en och en halv timmes bussresa från centrum, ligger Dapeng Fortress. Precis som Nantou byggdes en mur runt byn under Mingdynastin men i Dapeng är byggnaderna bevarade. Inte långt därifrån ligger vackra Dapeng Dongshang Temple med imponerande arkitektur. Templet byggdes efter att en Feng Shui-mästare sett lila ljus på platsen och utropat det till helig mark.

2. Happy Valley

Brevid Window of the World i Nanshan ligger Shenzhens nöjespark full av berg-och-dalbanor och annat skoj. Parken är uppdelad i åtta olika områden och teman plus en vattenpark som är öppen halva året. Det är ofta mycket folk och man gör rätt i att undvika högsäsongen. Priset för en vuxen ligger på 230 RMB men kommer man efter kl.18.00 sänks priset till 100 RMB.

3. Naturreservat Mangroveskog

Shenzhens mangroveskog har minskat till en fjärdedel av vad den var på 1980-talet. Träden som växer i salt eller bräckt vatten är viktiga för olika arter som till exempel jätteräkan. Trädens frön kan ligga i dvala upp till ett år i väntan på en lämplig plats att slå rot. Det skyddade området ligger vid Shenzhen Bay och här kan man vandra längs kusten och titta på antingen Hong Kong på andra sidan vattnet eller spana efter några av de nästan 200 olika fågelarterna som hälsar på i reservatet.

4. Shopping Dongmen/Sun Plaza Mall

Bara två tunnelbanestationer från Luohu Commercial City ligger Dongmens Laojie eller ”gamla gatan”. Laojie har varit shoppinggatan Shenzhenbor handlat på i 300 år. På kvällar och helger blir det knökat men tycker man att det är värt det kan man köpa kläder och annat för struntsummor. I samma område ligger Sun Plaza Mall. Där hittar man kända internationella affärer med outletpriser.

5. Coco Park/Seaworld

Den som saknar västerländsk mat och engelsktalande sällskap gör rätt i att åka till Coco Park i Futian eller Seaworld i Shekou. Coco Park är en shoppinggalleria med ett utbud som vilket som helst. Anledningen till dess popularitet är
istället restaurangerna och kaféerna med västerländsk mat. Seaworld känns igen på det strandsatta skepp som ligger i en stor fontän mitt bland restauranger och butiker. Även här hittar du mat och dryck med västerländsk prägel och bageri där man kan köpa bröd utan den söta majonnäsliknande såsen som kineserna tycker om att täcka sina brödbullar med.

 

Text och bild: Emelie Nilsson