Fredrik Lindell från Shotgun Politics är en framgångsrik svensk trummis i Hong Kong. Bandets tredje album ”Four on the Floor” fick ett fint mottagande tidigare i år. Fredrik beskriver musiken som arena-punk: pop-baserad publikvänlig punk. Shotgun Politics har spelat för allt mellan 10 och 18,000 personer, och turnerat i både Japan och Kanada.

Fredrik Lindell utstrålar energi, han är glad och positiv, orden kommer snabbt. Perfekt att kanalisera genom ett trumset. Men hur hamnade en svensk trummis i Hong Kong?

– Jag ville vara en del av det globala samhället och fick jobb i Peking 2004. Jag hade tre magisterexamina i bagaget: som civilingenjör, inom psykologi och musikvetenskap. Det är roligare att göra mycket på en gång. Den första kvällen i Peking träffade jag min blivande fru, även hon expat. Jag uppvaktade henne i ett halvår. När hon till slut sa ja visste jag att det var henne jag ville gifta mig med. För nio år sedan flyttade vi till Hong Kong och nu bor vi här med våra två barn.

Fredrik Lindell var med och bildade Shotgun Politics för nio år sedan tillsammans med sångaren Timmy Gunn. Bandet har tre permanenta medlemmar med olika sologitarrister.

– Hong Kong har en liten, passionerad musikscen där man kan växa. Platsen är så kosmopolitisk vilket bidragit till att många fått en internationell karriär. Vill man börja spela i Hong Kong rekommenderar jag att kontakta President Piano eller The Wanch Open mic kväll. Det är roligt, många är så öppna för att spela tillsammans i Hong Kong.

Vad vill ni förmedla för budskap med Shotgun Politics?

– Från början hade vi inget politiskt budskap alls. Men genom årens lopp har politiska händelser i min omgivning berört mig – t ex Paraplydemonstrationens krav för ökat demokratiskt inflytande i Hong Kong. Vi ser hela tiden hur ställen som spelar politisk musik stängs ner. Även händelser i USA, såsom skolskjutningar har påverkat mig. Det är farligt lätt att bli blasé. Men har man möjlighet att påverka bör man göra det, det känns mer angeläget nu än tidigare. Man kan säga att vi har vuxit in i vårt namn.

Framtidsplanerna inkluderar att satsa mer på andra media, som att göra fler musikvideos. Även fler turnéer vore roligt tycker Fredrik Lindell, t ex till Europa. Den 9 december spelar Shotgun Politics på Fringe Club i Lan Kwai Fong, för ”Build A Music School” välgörenhetskoncert. Nya gig publiceras på http://www.shotgun-politics.com.

Text: Eva Ladeborn
Bild: Andrea Björsell