Andrea lade bokstavligt talat världen för sina fötter redan från födseln. Hon föddes i Asien, växte upp i Europa och började sin karriär i Amerika. Från ungdomens drömmar om att bli DJ till en spännande karriär som fotograf då hon har arbetat med flera högprofilerade företag och personer.

Hemma i Borås upptäckte Andrea tidigt musiken och hon spelade både piano och fiol under skolåren. Jazzmusik har en särskild plats i hennes hjärta. Hon blev så bra på fiol att hon fick vara med och spela första fiol i symfoniorkestern i Borås. Andrea har en bred musiksmak som glider mellan klassiskt, jazz och funk och gillar t ex Pink Floyd, David Bowie, Chet Baker, Dana Washington, Massive Attack, Sly and The Family Stone m m.

– Jag älskade att spela fiol i symfoniorkestern och min dröm var att spela fritt. Jag kunde ju tekniken men blev aldrig riktigt bra på att improvisera, jag var väldigt fast i mina noter och det störde mig. När jag var 15-16 år förstod jag att jag inte skulle bli något inom musik, konstaterar hon.

Från hobby till professionellt arbete
Andrea berättar att hon fick sin första kamera av sin styvfar när hon var 7 år och blev tidigt fascinerad. – Redan fån början fotograferade jag mycket blommor, kompisar och hundar. Det gör jag fortfarande, medger hon.  Någon riktig fotokurs blev det inte förrän hon var 17 år och då var det en kurs i svartvit fotografering. – Jag blev en riktig labbråtta och kunde spendera timmar i mitt mörkrum, säger hon och ler nostalgiskt. Jag hyrde in mig hos en kille och kunde stå där och jobba fram mina alster, gärna med hög musik på. Det var en speciell känsla som jag kan sakna ibland, spänningen att vänta och se resultatet av det jag hade fotograferat och hoppas att det skulle bli så bra som jag hade tänkt mig. T o m lukten av de starka kemikalier som användes då kan jag få positiva associationer till.

Vid 18 års ålder köpte Andrea sin första fina kamera. Hon var då utbytesstudent i San Diego och hittade den fina kameran på en loppmarknad där. Säljaren hade inte riktigt koll på kamerans värde så Andrea fick med sig en dyrgrip hem.  -Jag var verkligen förtjust i mina systemkameror och det har blivit många genom åren. Jag har sparat alla mina kameror och har väl ett 20-tal totalt som ligger i tryggt förvar hemma i Stockholm, berättar hon. Jag var sen med att börja fotografera digitalt. Jag minns att jag plåtade hela Svedbergs-
katalogen år 2002-2003 på diafilm. En del kunder jobbade fortfarande med film på den tiden, som t ex Kosta Boda. Numera jobbar jag enbart digitalt.

Men precis som inom andra branscher kan man ana en retrotrend även här, många modefotografer och arkitektfotografer har gått tillbaka till att arbeta analogt, säger hon.

Text: Ingrid Reinli