Vad är ett lyckligt liv för dig? Vad behöver du för att vara där du vill vara, där du är ditt rätta jag? Anita Cimmerbeck har hittat sitt svar, ”Yoga är min trygghetsbubbla. Varje gång jag går in i min yogazon kan jag erövra världen, jag orkar vad som helst.”

yoga

Fotograf Andrea och jag möter denna härliga yogainstruktör en solig dag på Café Filters Lane i Central. Det sprudlar om Anita, hon är vacker både på utsidan och insidan. “Det bästa med att vara yogainstruktör är när eleven upptäcker något nytt med sig själv varje vecka” berättar hon. ”När de lämnar passet är de starkare, svettiga och trötta, men mentalt uppfriskade och tillfreds med sig själva.” Batterierna är laddade. Anita tror att hennes största tillgång som instruktör är hennes röst. Hon får ofta höra att hennes stämma är så ljuv att man kan somna till den. Det har hänt att elever har bett henne spe-la in ett program så att de kan göra sina rörelser till Anitas röst även när de är ute och reser. En annan tillgång är hur positiv Anita är. Yogan hjälper henne att se ljust på sin livssituation, men hon tar också till välkända knep som att tänka på en sak hon är tacksam för, både innan hon kliver ur sängen och innan hon somnar. Anita samlar på citat och dikter som hon skriver upp i en bok som hon bär med sig. Dessa delar hon sedan ut till sina elever efter passet.

Certifierad RYT-lärare

För 10 år sedan började Anita leda egna klasser och skapade sin egen kombination mellan Hatha, Lyengar, Sivananda och Ashtanga som hon kallar Allomyoga. Det är ett gammalsvenskt uttryck som betyder, för alla. “Jag är både spirituellt och vetenskapligt medveten” säger Anita som är en 500 timmars certifierad RYT-lärare i Karuna yoga. Två gånger om året ordnar Anita yoga retreats i Thailand, Bali och Indien. Då har eleverna chans att utöva, andas och leva yoga. Förutom två yoga pass varje dag är det tysta promenader och meditation. Hälsosam mat och dryck är också viktiga delar av resan. Vid sidan av sina klasser driver Anita till sammans med en brittiska kollega företaget Anara. De designar och säljer yogakläder, bälten och diverse yoga accessoarer, jämte indiska doftoljor, pashminasjalar och samearmband. Julbasaren på Conrads är ett av deras bästa försäljningstillfällen.

Fasta punkten är Junsele

Anita känner sig väldigt svensk trots att hon lämnade Sverige för över 20 år sedan. Den fasta punkten är gården i Junsele, ett litet samhälle med 1400 invånare i Ångermanland. Här samlas familjen under jul och sommar. Det är också hit Anita och äkta maken, Joakim, ska dra sig tillbaka en dag när de tröttnat på storstadslivet. För några år sedan lät de bygga en timrad yogalada på tomten, med fin sjöutsikt. Här hålls det klasser hela sommaren.

Aldrig för sent

Yoga är en över 5000 år gammal filosofi från Indien om att skapa träning för hela människan. I mitten av 1950-talet slog den igenom i västvärlden och på 1970-talet fick yogan starkt fotfäste i Sverige. Genom att börja inifrån och träna den psykiska delen, finner man en mer positiv känsla i tillvaron och det motverkar stress, ångest och depressioner. Den fysiska delen av yoga minskar och förebygger skador, samtidigt som det ger balans, smidighet och styrka. Enligt Anita är det aldrig för sent att börja. Hon leder sju-åtta pass i veckan, bl a på Hong Kong Parkview och i Tai Tam. Andrea och jag lämnar fiket uppfyllda av positiv energi. För ett ögonblick tror även vi att allt är möjligt.

0M4A1284Om du vill kontakta Anita eller är intresserad av någon av hennes klasser går du in på hennes hemsida, www.allomyoga.com.

Fakta Anita Cimmerbeck

Född: Pretoria, Sydafrika

Uppvuxen: Dalarna, Hälsingland och Skåne

I Hong Kong sedan: 2010

Familj: Man och tre vuxna barn

Största styrkan som yogainstruktör: Rösten

 

Text: Katarina Berglund Bild: Andrea Björsell och Anita Cimmerbeck