anna 2Första gången jag träffar svenska Anna Kimura i professionell kapacitet som skol-sköterska på Hong Kong International School, är på skolläger för årskurs 3. Hon arbetar under högt tryck, läser jobbpapper, pratar i telefon, bär tunga lådor med material, flera lärare kommer till undsättning. Det är fart och fläkt. Barnen springer gärna in till hennes tillfälliga kontor – kanske inte främst för att de behöver medicinsk vård, utan mest för att få en liten pratstund. Det märks att hon är omtyckt.

Mer kost- och näringslära

När jag intervjuar henne för Bulletinen några månader senare ser hon frisk och sund ut. Det visar sig att Anna brinner för hälsofrågor.

 –Många barn i Hong Kong äter generellt sunt, men en del har med onyttiga mellanmål till skolan, säger hon. Många har även tutoring efter skolan. Jag skulle önska att barnen rörde på sig mer, fysisk aktivitet hjälper ju också hjärnans utveckling. Jag skulle älska att gå ut mer i klasserna och prata näringslära, kost och vikten av motion. Kanske blir det tid till det nästa år.

Bästa av två världar

Anna delar tjänsten som skolsköterska med en amerikansk kollega.

–Det är den bästa av två världar. Jag älskar att kunna jobba, få professionell stimulans. Mina kollegor är otroligt hjälpsamma och snälla. Jag vill helst inte jobba heltid, på det här sättet får jag även tid med familjen. Det är första gången två personer delar den här tjänsten, det krävdes en viss inkörningsperiod. Det är viktigt att vara flexibel och att man fungerar ihop. Jag har nog haft tur.

Håller koll på luftföroreningar

Annas arbetsuppgifter inkluderar att hjälpa barn som blir sjuka eller skadar sig under skoltid, ge mediciner, agera på mönster, t ex om flera barn får samma sjukdom. Vanligast är att det kommer in barn med magont, huvudvärk, eller feber. Det är också många barn som har allergier och andningsproblem. Anna bevakar även luftföroreningar, när de blir för höga ska alla barn vara inomhus.

–Jag kontaktar alltid föräldrarna om något mer allvarligt har hänt. Jag jobbar i team med skolkuratorer, lärare och annan personal. Ett bra samarbete är viktigt och gynnar barnen.

En salig blandning av kulturer

Den största skillnaden mellan att jobba som sjuksköterska i Hong Kong jämfört med Sverige är det kulturella. Internationella skolor är verkligen en smältdegel av olika nationaliteter, kulturer och traditioner.

–Det är mitt jobb som sjuksköterska att ge eleverna vetenskapligt underbyggd behandling, samtidigt som föräldrarna kanske har en helt annan uppfattning om att t ex använda mer traditionell kinesisk medicin. Många föräldrar tar också barnen till läkaren snabbt här, även om det kanske inte är medicinskt motiverat. Det finns även en helper-kultur som är annorlunda, många barn är vana vid att få hjälp med mycket. Det är spännande och jag lär mig mycket. Men ibland är det svårt. Då får man ta ett steg tillbaka, det är viktigt att respektera varandra. Det blir många samtal till föräldrar, skrattar Anna.

Erfaren expat

Anna hamnade i Hong Kong via sin mans jobb. Familjen bodde tidigare i Shanghai i fem år.

–Jag jobbade där också, på en barn klinik med kundservice. Sammanlagt har vi bott utomlands i nästan tio år nu. När vi väl lämnar Hong Kong planerar vi att flytta till min mans hemland Danmark. Expat livet är fantastiskt, men någon gång måste det ta slut. Ibland kan det kännas slitigt med alla avsked. Vi behöver rota oss.

Tips från Anna

När jag avslutningsvis ber Anna om rekommendationer till föräldrar med skolbarn svarar hon bestämt.

–Skicka inte sjuka barn till skolan!

Prioritera motion och bra kost. Ge dem nyttiga mellanmål. Men vi svenskar är nog generellt ganska medvetna.

Anna och son

Snabba fakta om Anna

Familj: Gift och har 3 barn, Viktor 11, Oskar 8 och Noah 3.5 år

Utbildning: Sjuksköterskeutbildning från Hälsohögskolan i Jönköping

Tidigare arbetsplatser: Pediatric Clinic i Shanghai samt sjukhus i Danmark och Sverige

Kuriosa: Anna är före detta elitgymnast (hon imponerade djupt på Bulletinens redaktion i samband med fotograferingen, se omslaget)

Text: Eva Ladeborn Bild: Andrea Björsell