De flesta har väl tågluffat som unga. Skumpat omkring sittandes, ofta på ett golv för att spara pengar, på tåg från norra Europa till värmen i Sydeuropa. Inte så glamoröst alla gånger och inte ett tåg var i tid. Men man var ung och det var ett äventyr. Nu 25 år senare fick jag och min man en släng av den gamla tågluffaräventyrslustan. Fast istället för 50 år gamla tåg i Europa och skitiga tågstationer så prövade vi Japan.

japan-2301Jämfört med mina gamla Europaminnen så är den enda likheten att det är just tåg vi åker. Men på rätt många andra punkter skiljer det sig: bekvämligheten, punktligheten, moderna tåg och rena stationer.

Tågnätet sträcker sig från ön Hokkaido i norr till Kyushu i söder. De mest kända tågen är snabbtågen, de s.k Shinkansen eller Bullettrains som har en fart upp till 320 km/h. Vi lyckades pricka Shinkansentåg för alla resor förutom en kort strecka mellan Matsumoto och Kyoto då vi åkte ett gammalt hederligt tufftufftåg.

japan-0160
MATSOMUTO

Första stop Matsumoto

Efter fem timmars flygning från Hong Kong tog vi oss direkt till tågstationen i Tokyo. Vi köpte biljetter till Matsumoto och insåg medan vi bläddrade fram japanska Yen för bil-jetten, att tåget alldeles strax skulle avgå. Springandes genom den enorma tågstationen och tack vare snälla och hjälpsamma japaner hittade vi rätt perrong med tre minuter till godo. Jag hann till och med greppa tre bentolådor till middagsmat från ett matstånd i närheten. En dryg timme senare var vi framme i Matsumoto och vår Airbnb-lägenhet.

Matsumoto Castle och vandring i Kamikochi

Under våra tre dagar i Matsumoto utforskade vi dels ett av Japans mest välbevarade Samurajslott, byggt på 1500-talet. Helt klart värt ett besök. Dessutom erbjuds inhemska guider som helt utan att vilja ha betalt visar runt och berättar slottets historia.

Från Matsumoto kan man också lätt ta sig till Kamikochi. Vi tog en tur dit, ett smått magiskt bergsområde som erbjuder alla typer av vandringsalternativ. På självklart Japan-vis är det dessutom kliniskt rent, inte ens en cigarettfimp går att finna och dessutom tydligt utmärkta leder.

Nästa anhalt vackra Kyoto

Efter några dagar i Matsumoto gick färden vidare till anrika Kyoto. Här bodde vi i ett townhouse, även det via Airbnb. Ägaren var otroligt hjälpsam med tips och trix och lånade även ut tre cyklar till oss. Med dessa tog vi oss runt i denna vackra stad med omnejd. Vi besökte givetvis ett antal av de klassiska templen, bland annat Fushimi Inari Shrine, Nanzen-Ji och Ryoanji. De var alla vackra och värda ett besök.

Men det som ändå imponerade mest i Kyoto var staden som sådan. Så lugn, mysig och avslappnad. Allt är så stilfullt och snyggt designat, till och med en av de större restauranggatorna var stilfullt presenterad. Inga stora blinkande skyltar, utan låga trä-hus med diskreta ingångar och i bästa fall en liten meny utanför.

japan-2431
MOUNT FUJI

En avstickare till Fujiomårdet

Även om det var svårt att lämna vackra Kyoto så väntade ju nya äventyr. Vi hoppade på tåget igen, till Mishima, rakt söder om Mount Fuji. Där hyrde vi en bil och körde upp till foten av Mount Fuji. Här var naturen helt annorlunda jämfört med Kyoto eller Mat-sumoto. Berg och dalgångar, sjöar och skog. Som svensk kändes det väldigt bekant. Vi hade hyrt en fjällstuga, väldigt rymlig för vår lilla familj, med en stor terass med utsikt över sjön Saiko. Vi vandrade, grillade, badade och nosade lite på Mount Fuji men gick inte upp till toppen.

Avsluta i världens största stad

Lite möra i ben och lem efter några aktiva dagar klev vi åter på tåget och for tillbaka till Tokyo för att avsluta med några dagars storstadsliv. Vi bodde på hotell i stadsdelen Hibiya. Helt ok läge men efterklok kanske vi skulle valt något mer centralt. Dock fick vi här uppleva det japanska vardagslivet med tusentals män (ja det var mest män) som strömmade ut från kontoren vid femtiden, iklädda nästan identiska vita skjortor och svarta byxor. Strömmen gick till någon av de hundratals restauranger som prydde gatorna, de åt och drack…mest öl. Sen strömmde en del vidare till märkliga pachinko*-spelhallar och några en våning upp till rum med röda lampor för att framåt midnatt tuffa hemåt till Tokyos förorter.

japan-0016
TOKYO

Lätt att ta sig runt

Tack vare Tokyos fantastiska kommunikationer tog vi oss runt till de flesta delar som en turist ska ha sett efter några dagar i den stora staden. De gamla shoppingkvarteren i Asakusa, Tsukiji Fish Market, modekvarteren i Ginza, Shibuya crossing mm. Världens största stad är väl värd ett besök till.

japan-0404

Tips

• Köp  enkelresor  med  tågen  om  ni  tänker  göra  färre en  4–5  resor.  Det  blir  billigare  än  att  köpa  ett tågpass.

• På  de  flesta  stationer  finns  bemannad  biljettförsäljning  vilket  är  lättare  än  att för-söka  förstå biljettautomaterna.

• Fråga  om  ni  inte  hittar  eller  förstår,  alla  är  extremt hjälpsamma  mot  en  förvirrad  turist.

• Det  är  generellt  dyrt  att  bo  i  Japan,  Airbnb  är  ett bra  alternativ.

Snabba  fakta

• Den  första  linjen  öppnades  1964  mellan  Tokyo och  Osaka.

• Totalt  finns  drygt  500  linjer  och  nästan  10  000 stationer.

 Japan  Railway  (JR)  äger  ca  70  %  av  tåglinjerna i  Japan.

• Det  finns  olika  typer  av  Railpass  att  köpa  (7-,  14-, 21-dagarspass)  men enkel-biljetter  går  också  bra.

• Railpassen  är  bara  till  för  turister.  Ett  21-dagars pass  för  hela  Japan  kostar ca 4 300  HKD.

* En rätt knasig företelese i Japan, ett spel där man häller i massor av järndankar som sedan faller ner genom en labyrint, rätt dank på rätt ställe ger vinst i form av en krambjörn, typ.

Text & Bild: Lena Löfling 

Annons