De flesta har väl tågluffat som unga. Skumpat omkring sittandes, ofta på ett golv för att spara pengar, på tåg från norra Europa till värmen i Sydeuropa. Inte så glamoröst alla gånger och inte ett tåg var i tid. Men man var ung och det var ett äventyr. Nu 25 år senare fick jag och min man en släng av den gamla tågluffaräventyrslustan. Fast istället för 50 år gamla tåg i Europa och skitiga tågstationer så prövade vi Japan.
Jämfört med mina gamla Europaminnen så är den enda likheten att det är just tåg vi åker. Men på rätt många andra punkter skiljer det sig: bekvämligheten, punktligheten, moderna tåg och rena stationer.
Tågnätet sträcker sig från ön Hokkaido i norr till Kyushu i söder. De mest kända tågen är snabbtågen, de s.k Shinkansen eller Bullettrains som har en fart upp till 320 km/h. Vi lyckades pricka Shinkansentåg för alla resor förutom en kort strecka mellan Matsumoto och Kyoto då vi åkte ett gammalt hederligt tufftufftåg.

Första stop Matsumoto
Efter fem timmars flygning från Hong Kong tog vi oss direkt till tågstationen i Tokyo. Vi köpte biljetter till Matsumoto och insåg medan vi bläddrade fram japanska Yen för bil-jetten, att tåget alldeles strax skulle avgå. Springandes genom den enorma tågstationen och tack vare snälla och hjälpsamma japaner hittade vi rätt perrong med tre minuter till godo. Jag hann till och med greppa tre bentolådor till middagsmat från ett matstånd i närheten. En dryg timme senare var vi framme i Matsumoto och vår Airbnb-lägenhet.
Matsumoto Castle och vandring i Kamikochi
Under våra tre dagar i Matsumoto utforskade vi dels ett av Japans mest välbevarade Samurajslott, byggt på 1500-talet. Helt klart värt ett besök. Dessutom erbjuds inhemska guider som helt utan att vilja ha betalt visar runt och berättar slottets historia.
Från Matsumoto kan man också lätt ta sig till Kamikochi. Vi tog en tur dit, ett smått magiskt bergsområde som erbjuder alla typer av vandringsalternativ. På självklart Japan-vis är det dessutom kliniskt rent, inte ens en cigarettfimp går att finna och dessutom tydligt utmärkta leder.
Nästa anhalt vackra Kyoto
Efter några dagar i Matsumoto gick färden vidare till anrika Kyoto. Här bodde vi i ett townhouse, även det via Airbnb. Ägaren var otroligt hjälpsam med tips och trix och lånade även ut tre cyklar till oss. Med dessa tog vi oss runt i denna vackra stad med omnejd. Vi besökte givetvis ett antal av de klassiska templen, bland annat Fushimi Inari Shrine, Nanzen-Ji och Ryoanji. De var alla vackra och värda ett besök.
Men det som ändå imponerade mest i Kyoto var staden som sådan. Så lugn, mysig och avslappnad. Allt är så stilfullt och snyggt designat, till och med en av de större restauranggatorna var stilfullt presenterad. Inga stora blinkande skyltar, utan låga trä-hus med diskreta ingångar och i bästa fall en liten meny utanför.

En avstickare till Fujiomårdet
Även om det var svårt att lämna vackra Kyoto så väntade ju nya äventyr. Vi hoppade på tåget igen, till Mishima, rakt söder om Mount Fuji. Där hyrde vi en bil och körde upp till foten av Mount Fuji. Här var naturen helt annorlunda jämfört med Kyoto eller Mat-sumoto. Berg och dalgångar, sjöar och skog. Som svensk kändes det väldigt bekant. Vi hade hyrt en fjällstuga, väldigt rymlig för vår lilla familj, med en stor terass med utsikt över sjön Saiko. Vi vandrade, grillade, badade och nosade lite på Mount Fuji men gick inte upp till toppen.
Avsluta i världens största stad
Lite möra i ben och lem efter några aktiva dagar klev vi åter på tåget och for tillbaka till Tokyo för att avsluta med några dagars storstadsliv. Vi bodde på hotell i stadsdelen Hibiya. Helt ok läge men efterklok kanske vi skulle valt något mer centralt. Dock fick vi här uppleva det japanska vardagslivet med tusentals män (ja det var mest män) som strömmade ut från kontoren vid femtiden, iklädda nästan identiska vita skjortor och svarta byxor. Strömmen gick till någon av de hundratals restauranger som prydde gatorna, de åt och drack…mest öl. Sen strömmde en del vidare till märkliga pachinko*-spelhallar och några en våning upp till rum med röda lampor för att framåt midnatt tuffa hemåt till Tokyos förorter.

Lätt att ta sig runt
Tack vare Tokyos fantastiska kommunikationer tog vi oss runt till de flesta delar som en turist ska ha sett efter några dagar i den stora staden. De gamla shoppingkvarteren i Asakusa, Tsukiji Fish Market, modekvarteren i Ginza, Shibuya crossing mm. Världens största stad är väl värd ett besök till.
Tips
• Köp enkelresor med tågen om ni tänker göra färre en 4–5 resor. Det blir billigare än att köpa ett tågpass.
• På de flesta stationer finns bemannad biljettförsäljning vilket är lättare än att för-söka förstå biljettautomaterna.
• Fråga om ni inte hittar eller förstår, alla är extremt hjälpsamma mot en förvirrad turist.
• Det är generellt dyrt att bo i Japan, Airbnb är ett bra alternativ.
Snabba fakta
• Den första linjen öppnades 1964 mellan Tokyo och Osaka.
• Totalt finns drygt 500 linjer och nästan 10 000 stationer.
• Japan Railway (JR) äger ca 70 % av tåglinjerna i Japan.
• Det finns olika typer av Railpass att köpa (7-, 14-, 21-dagarspass) men enkel-biljetter går också bra.
• Railpassen är bara till för turister. Ett 21-dagars pass för hela Japan kostar ca 4 300 HKD.
* En rätt knasig företelese i Japan, ett spel där man häller i massor av järndankar som sedan faller ner genom en labyrint, rätt dank på rätt ställe ger vinst i form av en krambjörn, typ.
Text & Bild: Lena Löfling
Kommentarer är stängda.