Mats Berglund är CEO för Pacific Basin Shipping som har en av världens största flottor av torrlastbåtar. Företagets specialitet är att hitta lastkombinationer för sina 220 båtar. Tack vare välutrustade båtar med bl a kranar på däck kan man köra olika typer av last och behöver endast en kaj för att lasta och lossa. Båtarna går nästan aldrig tomma utan har full last 90% av alla dagar till sjöss. Den vanligaste lasten är spannmål (sojabönor, vete, gödningsmedel, socker) samt konstruktionsmaterial (timmer, cement, stål). Företaget har ca 340 landanställda varav 200 sitter i Hongkong samt 3600 till sjöss.
Du har erfarenhet av att arbeta med shipping i Sverige, USA, Singapore och Hongkong. Vad är den största skillnaden mellan att arbeta i dessa länder?
– Pacific Basin Shipping är börsnoterat, det är stor skillnad. Generellt kan man säga att det är enklare att få acceptans för långsiktighet i Asien – vilket är viktigt när man arbetar med båtar som håller i 25 år. I USA är det nästa kvartalsrapport som gäller. Det är också stor skillnad på folks sätt att arbeta. I Europa säger folk mer vad de tycker. I Asien och USA är det mer hierarkiskt. Det finns alltid en risk i att bara omge sig med ja-sägare. Ombord på fartygen är det t ex viktigt att juniora medarbetare vågar ifrågasätta om kaptenen går in i farlig situation. Här i Hongkong har vi väldigt lojala medarbetare med hög etik.
Pacific Basin Shipping är världsledande inom sitt område och du har en av de högsta positionerna av alla svenskar i Hongkong. Vad är det som driver dig?
– Jag har arbetat med shipping sedan jag började på Stena i Göteborg 1986. Jag har inte haft någon plan. Jag har nog haft tur och fått olika positioner i olika länder. Det är en spännande bransch med många nationaliteter, kunder spridda över hela världen, man kan uppleva nya miljöer. Shipping är en bransch där man behöver vara specialist. Det blir väldigt personligt. Jag tycker att det är roligt, och det finns fortfarande utmaningar.
Stora fartyg kan bidra till dålig luft i Hongkong. Hur ser ert miljöarbete ut?
– Här i Hongkong har vi Fair Winds Charter, vilket är ett bransch-lett, frivilligt bränsleomkopplingsprogram för fraktfartyg. Det är det första i sitt slag i Asien. Deltagande fartyg byter till lågsvavligt bränsle när de närmar sig land. Svavel är egentligen inte farligt till havs – det reagerar med saltvattnet och blir ofarligt -men är inte bra för skogar, sjöar eller människor. Det kommer en global ny svavel-begränsning i januari 2020. Vi har även andra miljövänliga initiativ på båtarna – framför allt handlar de om att minska bränsleförbrukningen.
Kina och USA är era huvudsakliga marknader. Hur påverkas verksamheten av handelskriget mellan dessa länder?
– Mindre än man tror. Osäkerhet är aldrig bra. Men jag är mer bekymrad över den in-direkta effekten. Världsekonomiutvecklingen. Antalet handelsvaror inom torrlast som direkt omfattas av ökade avgifter är inte så stort. Det påverkar mer containertrafiken. Vår verksamhet har en otrolig förmåga att anpassa sig efter förändringar. Våra rutter förändras snarare än att de upphör.
Temat för det här numret är vatten. Tycker du själv om att vara ute på sjön?
– Vi har sommarställe på Gullholmen i Bohuslän. Där åker jag gärna båt. Det finns inget vackrare än den svenska västkusten. Jag försöker besöka våra båtar i jobbet så mycket jag kan, t ex brukar jag passa på när jag är i Vancouver. Där kan vi bland annat lasta timmer och lossa stål. Nya båtar bygger vi mest i Japan, dem brukar jag också besöka.
Vad tror du om Hongkongs framtid som hamnstad?
– Här finns en fantastisk dynamik med mycket shipping tradition. Pacific Basin Shipping kommer alltid att vara kvar i Hongkong, företagets själ finns här. Vår största styrka är vår personal, och de finns ju här.
Text: Eva Ladeborn Bild: Andrea Björsell