Med sina drygt 260 öar och subtropiska klimat erbjuder Hongkong fantastiska vattensportmöjligheter, året runt.

 

Windsurfing

windsurfing-84615_1920Prova vindsurfing, antingen via Leisure Bildtext Departments billigare kurser eller via privata aktörer.

Året runt och oavsett väder windsurfas det i Hongkong, även i en T8. De mest populära ställena är Stanley, Sai Kung, Cheung Chau, Tai Po och Tuen Mun. De statliga vatten-sportcentren har lägst priser men det finns även många privata uthyrare som oftast inte kräver certifiering. Ett exempel är Aqua Bound Centre på Stanley Main Beach där det går att hyra windsurfingsutrustning samt ta privatlektioner. Priset är högre men flexi-biliteten större. Windsurfing Association of Hongkong är en bra informationskälla.

http://www.aquabound.com.hk  www.windsurfing.org.hk

 

Segling

PHOTO-2018-10-15-11-03-36Att segla i Victoria Harbour är en upplevelse. Men det är ganska byigt för vindarna påverkas av höghusen.

Seglingssäsong i Hongkong är även den året runt. Royal Hong Kong Yacht Club rekom- menderas för de med kappseglingsvana. De har kappseglingar i Victoria Harbour, Sai Kung och Middle Island varje vecka. De har även väldigt bra jolleseglingskurser för barn och vuxna samt även motorintygskurser. För att hyra jolle eller någon typ av båt med motor krävs att man har lokal certifiering. Svensk skepparexamen gäller inte i Hongkong och det finns exempel på jordenruntseglare som stött på patrull när de kommit till Hongkong. Den tyngre båttraffiken i Hongkong gör även att det tyvärr inte går att segla från ö till ö med en mindre seglingsjolle.

 

Open Water Swimming

Simning på öppet vatten är en populär sport i Hongkong. Tidiga morgnar eller helger ser man ofta grupper av simmare med färgglada bojar simma långa distanser. Open Water Asia anordnar flera lopp, bland annat Repulse Bay Triple och Shek O challenge på södra sidan av Hongkongön. Ett av de mest spektakulära loppen är New World Harbour race som är ett lopp på en kilometer tvärs över Victoria Harbour.

waters-3583042_1920Tävla i Open Water simning eller häng med någon av MeetUp-grupperna som erbjuder sällskap.

http://www.openwaterasia.com/

 

Wakeboard och Wakesurf

wakeboard-798008_1920Fixa en båt och lek loss med Wakeboard eller Wakesurf.

Wakeboard vet de flesta vad det är. Men wakesurf hade vi på Bulletinen aldrig hört om innan Hongkong. Man startar på samma sätt som på wakeboard, med fötterna mot en minisurfbräda i vattnet och håller i ett rep som sitter fast i båten. När man väl har kommit upp ska man surfa på svallvågen efter båten. När man har hittat rätt på vågen, kan man släppa repet och man rör sig ändå i samma fart som båten. Det innebär att man surfar på båtens svallvåg utan att varken brädan eller personen är kopplade till båten. Första gången jag såg det trodde jag knappt mina ögon. Stanley och Tai Tam Tuk är två populära ställen för wakesurf på södra sidan av Hongkongön.

http://www.wakesurfection.com/wakesurf

 

SUP-Stand Up Paddle Board

sup-3565519_1920Att paddla SUP är populärt på många ställen runt om i Hongkong. En av an- ledningarna bakom dess popularitet är att det är en sport där det inte behövs så mycket teknik. Det är bara att hoppa upp på brädan och börja paddla. Trots det, är SUP en väldigt bra motionsform som om du paddlar lite snabbare både tränar balans, kondition samt arm- och bålstyrka.

För den som vill utmana sig lite extra hålls det i Stanley pass i SUP Yoga. Det är precis som det låter ett yogapass med solhälsningar och nedåtgående hunden ute på vattnet. Eftersom underlaget är mer instabilt än på land är det extra intensiv balans och styrketräning. SUP-brädor finns att hyra på väldigt många ställen, bland annat Aqua Bound på Stanley Main Beach. Affären Decathlon säljer uppblåsbara SUP brädor till ett lågt pris.

http://www.aquabound.com.hk

Kajak

Kajak finns att hyra på många ställen i Hongkong. Vissa uthyrare kräver certifiering, andra inte. Det som tyvärr tar ner lite av vitsen med kajak, är att man inte får paddla iväg på längre strapatser på grund av att det på många ställen går tung båttrafik nära kusten. Kajaker finns att hyra på många ställen, bland annat på Aqua Bound på Stanley Main Beach.

http://www.aquabound.com.hk

Vågsurfning

Surfsäsongen är året om i Hongkong även om vågorna brukar vara ganska små under vår och sommarmånaderna. Några av de mest populära surfställena i Hongkong är Pui O Beach och Cheung Sha Beach på Lantau samt Big Wave Bay på södra sidan av Hongkongön. Det går att hyra brädor och ta lektioner på alla tre ställen från lokala hål i väggen. Pui O Beach har även ett populärt surfläger för barn som drivs av Treasure Island.

http://www.treasureislandhk.com

0M4A9076En sport med gamla anor

Isabelle flyttade till Hongkong för ca 1 år sedan och bor utanför Stanley med utsikt över vattnet. -Jag blev intresserad av att börja paddla drakbåt efter att ha sett drakbåtslagen träna utanför fönstret hemma. Det såg så roligt ut. En granne hade varit med i laget Dragon-flies tidigare och hon uppmuntrade mig att testa. Eftersom jag gillar vatten och ville testa på en lagsport så fastnade jag genast, säger Isabelle.

Paddelrörelsen är helt annorlunda än när man paddlar kanot och det är betydligt tyngre. I drakbåtspaddling förs paddeln lodrätt genom vattnet och man tar i med hela kroppen. -Det är ganska mycket att tänka på och mycket teknik. Klart att det är tufft, men det är ju en sport säger Isabelle och skrattar.

Dragonflies tränar tisdagar och torsdagar 9.00–10.00. Vi behöver fler starka tjejer till laget säger Isabelle.

Om några av läsarna är intresserade så får de gärna höra av sig till Dragonflies lagkapten AnSo på WhatsApp: 9527 3940

22 personer per drakbåt

I Hongkong är det vanligast med drakbåtar som är cirka 12 meter långa och 1 meter smala. I båten sitter 22 personer, 10 paddlare på varje sida som använder en paddel som ser ut ungefär som en kanotpaddel. Längst bak i båten sitter även en styrman och längst fram sitter en trummare som slår takten för årtagen. Vid tävlingar smyckas båtarna med vackra drakhuvuden och svansar, men dessa brukar få bli kvar på land under träningstillfällen. Säsongen för drakbåtspaddling är i stort sett hela året men många lag gör uppehåll under de varmaste sommarmånaderna.

En sport med 2 000-åriga anor

Drakbåtspaddling har rötter i gamla traditioner och har funnits i Pearl River deltat i runt 2 000 år. Liknande former av långbåtspaddling har förekommit över hela världen. Den moderna formen av drakbåtstävlingar uppkom i Hongkong 1976. Sporten är mycket populär och en så viktig del av Hongkongs kultur och historia att den har en egen helgdag, Tuen Ng Festival Day i juni. Då hålls stora drakbåtstävlingar på ett tiotal ställen runt om i Hong- kong. De två absolut största drakbåtstävlingarna hålls dock i Stanley och Victoria Harbour där tusentals tävlar.

Text: Ebba Lindtorp