star ferry

En klassisk bild över Hongkongs skyline gör sig inte helt komplett utan den vita och gröna Star Ferry i Victoria Harbour. Star Ferry är idag en viktig del av pendlingssystemet mellan Hongkongön och Kowloon sidan, varje dag åker mer än 50 000 passagerare en resa med Star Ferry. Det är idag en av Hongkongs äldsta transportsätt.

Star Ferrys är en av världens mest kända och prisvärda sightseeing turer och är även med på National Geographics “50 ‘places of a lifetime” lista. När man åker den korta turen över Victoria Harbour med Star Ferry får man en bra överblick över staden och Kowloon-halvön samtidigt som man passerar djonker och andra båtar.

Redan 1880 började Victoria Harbour trafikeras av ångbåten “Morning Star” som gick under namnet Kowloon Ferry Company. 1898 köpte affärsmannen Sir Catchick Paul Chater till slut alla båtarna, det som då var en flotta med fyra stycken färjor. Företaget bytte namn till Star Ferry Company och idag 120 år senare heter det fortfarande likadant.

De fyra första färjorna

De första båtarnas namn var Morning Star, Evening Star, Rising Star och Guiding Star. Namnen på båtarna inspirera- des av den brittiska poeten Alfred Lord Tennysons “Crossing the Bar”. De fyra båtarna hade en total kapacitet på 100 passagerare.

Färjor med historia

1933 gjorde företaget historia igen genom att lansera den första dieseldrivna pas- sagerarfärjan “Electric Star”. Under den japanska ockupationen av Hongkong invader-ande styrkor två färjor för att transportera krigsfångar från Sham Shui Po till Kai Tak Airport. Båda fartygen sänktes i strider mot amerikanska styrkor 1943, men hämtades upp och renoverades efter andra världskriget.

År 1957 färdigställdes dagens dubbla bryggor på vardera sidan av Victoria Harbour. Star Ferry var det primära sättet för gränsöverskridande transporter tills Cross-Harbour Tunnel öppnade 1972.

Idag

Star Ferry Company sysselsätter idag cirka 170 personer för att hantera sina åtta båtar, inklusive 130 sjömän och ingenjörer och 40 styrmän. Tyvärr står företaget idag inför problemet med en åldrande arbetskraft, med färre ungdomar som intresserar sig för yrket. Detta har väckt stor oro över kultur symbolens framtid. De har därför gjort några små försiktighetsåtgärder, en liten prishöjning på biljett-priserna och de erbjuder gratis Wi-Fi i sina tre pirers väntområden, de har även

uppgraderat sina avgassystem till lägre utsläpp och högre bränsleeffektivitet.
Det kanske inte låter så mycket men det är ändå ett stort steg i rätt riktning för att behålla denna fina flotta.

Boka en tur

Idag kan man även åka två andra turer med Star Ferry, “Water tour” och “Harbour tour”.

“Water tour” är den nyaste turen och körs med färjan “World Star” som tidigare gick mellan Wan Chai-Hung Hom. “World Star” är en miljövänlig färja som använder sig av den senaste tekniken för låga utsläpp. “Water Tour” kan även gå utanför Victoria Harbour och ta turister och lokalbefolkningen till olika destinationer i Hongkongs vatten via en aldrig tidigare skådad rutt.

Den andra turen är “Harbour tour” som har funnits sedan 2003. Det är en tur på ca en timme och tar dig från TST vidare till Central och sedan Wan Chai innan den återvänder tillbaka till TST igen.

Hyr en Star Ferry

Det går även att hyra en Star Ferry till privat fest eller till en privat tur. Du kan då välja att hyra en classic Star Ferry eller en av de färjor som är omgjorda. Dessa renoverade färjor som är omgjorda, har stora fönster, stolar och bord. På dessa finns även toaletter, musikanläggning, luftkonditionering och Wi-Fi.

På 120 år har företaget vuxit från en handfull enkeldäckade koldrivan båtar till en flotta med åtta dieselelektriska fartyg plus en bogserbåt . Vi hoppas att Star Ferry kommer att fortsätta med sin verksamhet då den har en alldeles speciell plats i hjärtat på alla Hongkongers.

 

Text: Pernilla Bergqvist Bild: Andrea Björsell