0M4A3731Svenska skolan, blir toppen för oss tänkte vi när vi flyttade till Hongkong sommaren 2016. Ett beslut vi aldrig ångrat, tvärtom. Via svenska skolan har barnen fått svenska kompisar, uppmärksammat svenska traditioner samt fått chans att behålla sina svenskkunskaper och utveckla sina språkfärdigheter. 

Svenska skolan i Hongkong bedriver för närvarande undervisning i Discovery Bay, i Wan Chai på Generalkonsulatet och på Bradbury school, Hongkongön. Vår verksamhet vänder sig till elever i åldrarna 6-16 år.

0M4A3907

Vad jobbar vi med 

Eleverna jobbar med ljud, å/ä/ö, e/i/y å/o vilket är en utmaning när man är van vid engelskt uttal. Vi lär oss om Sverige, årstider, djur, kultur och historia. Vi satsar lite extra på att uttrycka oss i skrift. Vi har diktamen varje vecka vilket leder till samtal om stavning och stavningsregler. En eller två konsonanter är inte alltid så lätt och vad tokigt det blir när det blir fel.

Prästen besöker oss till jul och till påsk för att berätta om varför vi firar dessa högtider i Sverige. I februari bakar vi och äter semlor. Varje jul har vi en avslutning med luciatåg samt lussefika. Till sommaravslutningen blir det traditionell svensk skolavslutning med sommarsånger, sommardikter och jordgubbtårta.

Satsning på ungdomar 13-16 år  

Vi har nyligen startat en år 7-9 grupp (högstadiegrupp) som håller till i Generalkonsulatets lokaler. Det känns både roligt och spännande att få möjlighet att hjälpa äldre elever i deras utveckling i svenskämnet. Elever i första hand födda 2003-2005 är välkomna. Vi vänder oss främst till elever som förväntas flytta hem till Sverige och fortsätta sin skolgång i det svenska skolsystemet samt till de som vill ha handledning i sina studier via Sofia Distans. Vi jobbar enligt skolverkets kursplaner. Syftet är att eleverna ska känna sig säkra och vara väl förberedda för fortsatta studier i Sverige.

Läsa svenska vid utomlandsvistelse 

Det är bra att hålla liv i svenskan när du flyttar utomlands. För att få läsa gymnasiets kurser i Sverige krävs det att du har minst ett E i svenska. Via Sofia Distans och med vår hjälp kan du lösa detta. Hermods är ett företag om vänder sig till ungdomar som vill läsa gymnasiekurser på distans. Du behöver ett godkänt svenskbetyg från gymnasiet för att kunna söka alla kurser på universitet och högskola. Om du har en utländsk gymnasieutbildning men saknar betyg i svenska kan du skriva TISUS-testet som ges två gånger per år.

Viktigaste pusselbiten  

Den viktigaste framgångspusselbiten i svenska språket är förstås föräldrarna. Det är du som förälder som ger ditt barn grunderna, vi inom svenska skolans verksamhet underhåller, utvecklar, berikar och underlättar för ditt barn att lyckas med framtida studier inom svenskämnet. Varmt välkommen till verksamheten om du vill ge ditt barn detta. Vi ses! 0M4A3805

///

”Jag vill gå till svenska skolan för att jag tycker det är väldigt kul att vara där och jag vill inte glömma bort min svenska. Min favoritsak på svenska skolan är att lärarna gör lektionerna roliga och dom försöker alltid.”

Elias

”Jag tycker om svenska skolan för att läraren är trevlig och snäll. På rasten träffar man kompisarna som alla är jättesnälla. På svenska skolan har jag lärt mig mycket”

Eva

”Man får vara med kompisar som kanske bor lite långt bort. Lärarna är jättesnälla! Man lär sig nya ord och meningar nästan varje dag som jag kanske förut inte visste men vet nu. Man har så roligt”

Sofie

///

 Mer info via:

http://www.svenskaskolan.hk

http://www.hermods.se

http://www.su.se/svefler/tisus

Text: Malin Moberg Bild: Andrea Björsell