Tänk er den gamla välkända gorillan King Kong som klättrade upp i Empire State Building, istället klättrandes upp The ONE på Nathan Road i jakt på ett riktigt skrovmål. Nu när våren börjar närma sig sommar så har vi på Mat- och Dryckes- redaktionen hunnit bygga upp en aptit i paritet med en riktigt utsvulten King Kong som tvingats leva på sallad och blad under en längre tid.

Vad gör vi då? Jo, glöm nudlar, dim sum, och indisk biryani – nu ska vi gå på skattjakt efter det bästa köttet. Och glöm även den ananasgratinerade fläskfilén tillagad på engångsgrillen framför husvagnen på campingen i Hudiksvall. Med kött menar vi steak. Riktig rejäl beef a la tjuren Ferdinand (eller den, i alla fall hemma i Sverige, växande trenden att tillaga en gammal mjölkkossa)!

kossa_engelsk

Bringa Entrecote Fransyska Högrev Mellangärde Njurtapp Nötlägg Oxfilé Rostbiff Ryggbiff Porterhouse

Innan vi beger oss ut på gator och torg i ur och skur, så kan det vara värt att en gång för alla försöka reda ut vad de olika delarna av kossan heter på både svenska och engelska. För att göra det lite mer komplicerat så verkar inte alltid olika länders stycknings-scheman se likadana ut. Men i grova drag så verkar följande vara bra riktlinjer om man ska jämföra svenska bitar med sina amerikanska ekvivalenter, passande för menyerna i vår hemstad:

Det finns ett fantastiskt utbud av olika steakhouses i Hongkong, från enklare bistros till riktigt luxuös fine dining, med ur- sprung från jordens alla hörn (hur det nu kan finnas hörn när jorden är rund som en boll?). Med tillhörande lika stor prisskillnad bör tilläggas. En anonym subgrupp inom den svenska Hongkong-kolonin har under en längre tid utforskat diverse restauranger i glada vänners lag, och det är ett axplock av de högst rankade som vi nu kan presentera för vår vrålhungriga vän King Kong – samt Bulletinens läsare. Då tycke och smak är ett relativt subjektivt begrepp har vi inte rangordnat dem i något annat än stigande alfabetisk ordning. Rekommendationer: (i) förrätt; (ii) steak.

 

Bistecca Italiensk restaurang mitt i Lankan, som skulle passa perfekt i en Sopranos-episod eller i vilken amerikansk-italiensk gangsterfilm som helst. Livlig atmosfär, bra service, och med möjlighet att smälta steaken med hjälp av en limoncello om man skulle känna sig som en snok som har svalt en bisonråtta.

Rekommenderat: (i) grilled octopus; (ii) Delmonico bone in rib-eye

Pris: $$$

Adress: 2/F Grand Progress Building, 15 Lan Kwai Fong, Central

Tel: 2525 1308

Bones & Blades Litet kryp-in i det ständigt mer civiliserade Sai Ying Pun. Hoppa in i köttaffären Bones & Blades och välj din köttbit, som sedan grillas till i systerköket Quarter Master som ligger vägg i vägg. Har endast ett fåtal bord, och är ett perfekt hak att ta med sitt eget vin till middagen för en högst resonabel corkage fee.

Rekommenderat: (i) lammkorv; 

(ii) beef filet

Pris: $$

Adress: 1 Second Street, Sai Ying Pun

Tel: 2540 0052

La Vache Nere i en källare i Soho, med samma enkla koncept som de globalt mer välkända L’Entrecôte-restaurangerna. Det vill säga det finns bara en rätt på menyn: Trimmed entrecôte steak ”La vache!” with special house sauce, French fries and green salad. Exemplariskt ställe för den som lider av beslutsångest!

Pris: $$

Adress: 48 Peel Street, Central

Tel: 2880 0248

Morton’s Den kanske mest klassiska av alla amerikanska steakhouse-kedjor, grundad i Chicago, som idag även har restauranger i ett flertal större städer i Asien. Ett steak-ätarnas Mekka! Till skillnad från många av de amerikanska restaurangerna som ligger i källare, så hittar man den i Hongkong i Sheraton med utsikt över hamnen.

Rekommenderat: (i) jumbo shrimp cocktail; (ii) prime rib

Pris: $$$$

Adress: 4/F Sheraton Hotel, 20 Nathan Road, Tsim Sha Tsui

Tel: 2732 2343

Porterhouse Om man vill ha en blandning av både seafood som förrätt och steak som huvudrätt, så är det här definitivt dit man ska styra kosan för en härlig middag. Då Porterhouse är beläget i California Tower i LKF kan man även med fördel åka upp till Cé La Vi på takterrassen och ta sig en Hendricks & Tonic med gurka, såväl före som efter maten.  

Rekommenderat: (i) seafood platter; (ii) Porterhouse såklart!

Pris: $$$

Adress: 7/F California Tower, 30 d’Aguilar Street, Central

Tel: 2522 6366

Ruth’s Chris Konkurrenten till Morton’s, också från andra sidan Stilla Havet. Klassisk inredning i mörkt trä och lädersoffor, vilket gör att man nästan känner sig som en välbärgad redare på den gamla goda tiden när man hade stil och hyfs nog att inreda kontoren på liknande sätt. Boka inte bord i huvudmatsalen, utan i avdelningen till höger innan man kommer dit, och man glömmer att man är i Hongkong.

Rekommenderat: (i) barbecued shrimp; (ii) porterhouse for two

Pris: $$$$

Adress: Lippo Centre 2, 89 Queensway, 

Admiralty

Tel: 2522 9090

Tango Lika trevligt och livligt som Bistecca, men som namnet antyder med rötterna i Argentina. Servicen och atmosfären gör att man faktiskt nästan skulle kunna tro att man är i det fantastiskt sprudlande Puerto Madero-distriktet i Buenos Aires. Förrättsmenyn innehåller ett par ceviche-tallrikar, uppenbarligen inspirerade från grannlandet (och rivalen) Chile – även de väl värda att prova.

Rekommenderat: (i) empanadas; (ii) bone-in sirloin

Pris: $$

Adress: 1/F Carfield Commercial Building, 77 Wyndham Street, Central

Tel: 2525 5808

Wooloomooloo Prime Anländ gärna en halvtimme före middagen för en trevlig aperitif på takterrassen, med utsikt över södra delen av Kowloon och Hong Kong Islands skyline. Om man vill äta i en modern fine-dining atmosfär så blir det nog inte bättre än i denna Aussie-pärla. Boka fönsterbord, så blir det ännu mer bang for the buck.

Rekommenderat: (i) pan seared Hokkaido scallops; (ii) Wagyu tomahawk (om man är 3-4 personer)

Pris: $$$$

Adress: 21/F The ONE, 100 Nathan Road, Tsim Sha Tsui

Tel: 2870 0087

Cabernet Sauvignon

Vad man dricker till en rejäl steak? Jodå, det är inte mycket som går upp mot en klassisk Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Det som egentligen satte Cali Cab på den internationella vinkartan var den berömda blindprovningen mot några av de främsta franska vingårdarna, i Paris i mitten av 70-talet, då USA mot alla dåvarande experters odds vann. Mest känt är väl Napa Valley, som tar sin början vid Yountville (ett bra samhälle att slå basläger i när man utforskar Napa) ca. en timmes bilfärd norr om San Francisco. Så förutom de mer vanligt förekommande Beringer och Robert Mondavi, håll även utkik efter t.ex. Duckhorn, Cakebread, Hall och Shafer. Ett annat tips, för en middag hemma i lyan, är The Prisoner som då och då dyker upp i hyllorna på CitySuper.

Till nästa gång, framåt marsch!

//måns