DSC_1844

Förra året i slutet av årskurs 9 på Discovery Bay International School, gjorde jag och en handfull andra utvalda elever en “kindness walk” med Impact HK.

Impact HK är en välgörenhetsorganisation som dagligen ger mat och förnödenheter till behövande runtomi Hongkong. Vi gick en promenad i Sham Shui Po och gav tvål, vatten och bananer till hemlösa. Målet med upplevelsen för oss studenter var att få insikt i mindre priviligerade människors liv ute på gatorna i Hongkong. Målet med en “kindness walk” är att vara snäll och bygga vänskap som kan leda till möjligheter för de hemlösa. Först möts man upp på Impact HK’s kontor och plockar ihop varorna man ska ge ut och går sedan en promenad på en timma och möter människor. Ger ut matvarorna och pratar med den som har lust. Så här var min upplevelse:

Jag är nervös inför min första “kindness walk”. Jag vet inte hur de hemlösa ska uppföra sig. Eller hur jag ska uppföra mig. Det är lugnt på gatorna i Sham Shui Po och i parken vi går genom ser vi många hemlösa och fler som öppet injicerar sig själva med heroin. Vi pratar med några och ger dem de förnödenheter vi har med oss. Några roffar bara åt sig och springer iväg. Andra tar en flaska vatten, tackar och går iväg. Dessa människor är ensamma och har ingenting att göra och försöker fylla tomrummet med droger. Där jag går utefter gatan ser jag kanyler strödda på trottoarerna. Kanyler som återanvänds. Vår guide berättar att aids är ett stort problem här. För första gången förstår jag vad drogmissbruk är. Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Jag har läst om detta men aldrig kunnat ta det till mig. Förrän idag. Jag får en akut känsla av att plötsligt befinna mig i verkligheten. Andra människors verklighet. Varför är världen så orättvis? Vi går till en bro där många illegala invandrare bor. De sover på pappkartonger och gamla madrasser bakom smutsiga skynken. De förvarar sina få ägodelar i plastpåsar. Vi pratar med några, de berättar om sina livsöden för oss. Det känns så orättvist. Vissa kan inte lämna landet och de kan inte hitta arbete. Så de bor här, tills de schasas bort av myndigheterna och måste hitta en ny plats till sina temporära hem. En man vi pratar med säger att det är bättre att bo här, på en gångbro som inte ofta används, än i ett cage home. Här har han en fläktande vind, visserligen också regn ibland, men han behöver inte betala hyra.

Jag förstår inte hur världen kan vara så skev. Handlar det bara om tur? När och var man är född? Hur mycket har vi alla att säga till om i våra egna liv? undrar

jag. Kontrasterna mellan rik och fattig är så stora här i Hongkong. En “kindness walk” är verkligen ett uppvaknande till verkligheten och har gjort mig mer medveten om det riktiga Hongkong som inte annon- seras. Jag åker hem, tacksam för allt jag har men illa berörd över vad jag sett. Glad för att jag lärt mig nya saker idag, min värld har vidgats. Ordet orättvist, har fått en ny innebörd för mig idag.

Följ Impact HK’s facebook @impacthkcharity eller boka en egen “kindness walk” för dig och din familj. http://www.impacthk.org

Text: Theo Felgate Bild: Sandra Isaksson