britt flagVad är det bästa med att komma till en ny stad? Att dricka Tanqueray & tonic med gurka på de lokala barerna. OK då, men vad är det näst bästa? Att gå på riktigt sjyrrans restaurang! I mars 2017 åkte vi i Bulletinen jorden runt på 8 dagar här i Hong Kong, med mat och dryck från alla möjliga kontinenter. Men vad gör man när man ger sig ut i stora vida världen på riktigt? Jo, då går man på restaurang rekommenderad av Mat- och Dryckeshörnan! 

Man ska lägga av innan man blir gammal och gaggig, så denna 17:e Mat- och Dryckeshörna blir den sista. Det ska vi fira med en rejäl gravöl, och inte mindre än 20 rekommendationer av restauranger runt om i världen för framtida resor och strapatser. Ett axplock efter att under 15 år ha cirkulerat jorden likt någon sorts mänsklig satellit i ständig omloppsbana. Om någon av dessa restauranger tidigare har nämnts i Bulletinen så är det bara ytterligare en indikation på att den är värd ett besök. Vi exkluderar närområdet här i Asien. Så nu, smaklig måltid och bon voyage!

Med detta, over and out!

//måns

Buenos Aires, Argentina

Happening

Klassiskt argentinskt steakhouse i Puerto Madero-distriktet, med en modern twist utan att för den delen ha tappat något av det traditionella sättet att tillreda köttet på. Om det har fyra ben och finns på menyn: beställ det. Som alltid kan man dra nytta av den ständigt devalverande valutan i Argentina när notan ska betalas.

Pris: $$

Adress: Av. Alicia Moreau de Justo 310, Puerto Madero

Tel: +54 11 4319 8712

http://www.happening.com.ar

Sydney, Australien

Café Sydney

Kanske det mest klassiska av alla ställen i Sydney, med en helt enastående utsikt över hamnen. Stort utbud av australiensiska specialiteter i modern tappning. Seafood rekommenderas, liksom att boka bord utomhus på terrassen.

Pris: $$$

Adress: 31 Alfred Street

Tel: +61 2 9251 8683

http://www.cafesydney.com

Sao Paolo, Brasilien

Fogo de Chao

Traditionell brasiliansk churrascaria, som numera är en kedja med fler restauranger i USA än Brasilien. Mycket bra kvalitet på det grillade köttet i alla dess former. Som alltid på en churrascaria: ta inte för mycket av kycklingen och korvarna i början, utan be dem skicka in picanhan istället… Desserten är given: creme de papaya!  

Pris: $$$

Adress: Avenida dos Bandeirantes 538, Vila Olímpia

Tel: +55 11 5505 0791

http://www.fogodechao.com.br

Santiago, Chile

Aquí está Coco

Den absoluta favorit-restaurangen i Santiago efter många besök. Färsk seafood från det kalla Stilla Havet utanför Chile. Missa inte den lokala specialiteten ”Machas a la Parmesana”, musslor gratinerade i parmesan och vitt vin. Före och efter middagen: Pisco Sour såklart!

Pris: $$

Adress: La Concepción, Providencia

Tel: +56 2 2410 6200

http://www.aquiestacoco.cl

Paris, Frankrike

Marius

Seafood, seafood, seafood när den är som bäst i Paris. Ca. 20min från Triumfbågen och Eiffeltornet ligger denna pittoreska restaurang. Missa inte ostronen och den panerade flundran.   

Pris: $$$

Adress: 82 Boulevard Murat, 16th Arrondissement

Tel: +33 1 4651 6780

http://www.restaurantmarius.fr

München, Tyskland

Osteria Italiana

Världens bästa ravioli? Antagligen. I alla fall världens bästa ravioli i Tyskland! Tvivelaktigt förflutet som Hitlers favoritrestaurang (han bodde i samma hus), men numera italiensk restaurang i världsklass. Under sommarmånaderna sitter man med fördel ute i deras court yard. Limoncello på huset!

Pris: $$$

Adress: Schellingstrasse 62

Tel: +49 89 2720 717

http://www.osteria.de

Budapest, Ungern

Csalogány 26

En liten, på något sätt bohemisk men ändå elegant, restaurang på den vackra Buda-sidan av Budapest. Traditionell ungersk mat, tillagad på ett lite modernare sätt. Det är bara att köra på avsmakningsmenyn. Bra utbud av ungerska viner till på köpet.

Pris: $$

Adress: Csalogány utca 26

Tel: +36 1 201 7892

http://www.csalogany26.hu

Almaty, Kazakhstan

Zoloto

En av de ”hippare” ställena att äta i Almaty, där Mat- och Dryckesredaktionen spenderat mången en kväll under årens lopp. Fokusera på den lokala maten såsom kuyrdak (friterat lamm), tearoom pilaw (ris med kött, liknande saudiernas kapsa) och kazy (korv av häst). Det är i princip omöjligt att äta en måltid i Kazakhstan utan hästkött – en nationalrätt! Blir ganska ofta fest efter middagen på detta ställe. Så glöm inte vodkan…

Pris: $$

Adress: 280 Prospekt Dostyk

Tel: +7 771 333 2333

http://www.zolotovsem.kz

Vilnius, Litauen

Lokys

Kanske den äldsta restaurangen i Vilnius, eller i alla fall i ett väldigt gammalt hus i gamla stan. En ganska bred meny, men fokusera på köttet, och då helst vilt-skjutet. Här finns vildsvin, hjort och vaktel beroende på aptit och preferens. Som ofta i Östeuropa, ganska enkla robusta rätter utan krusiduller.

Pris: $$

Adress: Stikliu str. 8

Tel: +370 5 262 9046

http://www.lokys.lt

Warszawa, Polen

Boathouse

Belägen vid Vistula-floden mitt i Warszawa, Boathouse är antagligen så nära Medelhavet man kommer i Polen, med en Italien-inspirerad meny långt ifrån tunga soppor och potatis. Har utsetts till en av Polens bästa restauranger, och priset är absolut överkomligt.

Pris: $$$

Adress: Wał Miedzeszyński 389A

Tel: +48 22 616 3223

http://www.boathouse.pl

Lisabon, Portugal

Olivier Avenida

En ”Mediterranean-Japanese fusion”, nästan som Aqua här i Hong Kong. Helt klart i topp-10 för världens bästa carpaccio. Allt från enkla pizzor till hummer och kobe-biff. Återigen: fokusera på carpaccion, du kommer inte bli besviken.

Pris: $$$

Adress: Rua Julio César Machado 7

Tel: +351 2 1317 4105

http://www.restaurante-olivier.com

Bukarest, Rumänien

Lacrimi Si Sfinti

En super-spartansk bistro i Bukarest när man tröttnat på hotell-restaurangerna och andra mer extravaganta tillhåll. Missa inte ”Pick me up”-soppan och ”Forget me not”-kåldolmarna. Mer lokalt, och bättre än så här, blir det inte i Bukarest.

Pris: $

Adress: Sepcari 16, Centrul Vechi

Tel: +40 7 2555 8286

http://www.lacrimisisfinti.com

Moskva, Ryssland

Aist

Om man nu inte går till det mer berömda Café Pushkin, så går man till Aist, vilket är mer genuint och kanske i slutändan mer extravagant också. Boka ett bord på takterrassen under sommaren, och om du är närsynt så se till att ha med glasögonen, för här passerar både det ena och det andra. Det finns shisha (vattenpipa) som avslutning på kvällen. Smakar det så kostar det.

Pris: $$$$

Adress: Str. Bronnaya 8/1

Tel: +7 49 9940 7040

http://www.aistcafe.ru

Riyadh, Saudiarabien

Globe

När man har tröttnat på den libanesiska maten på Karam Beirut (väl värt mer än ett besök), så kan det vara trevligt att bege sig till en högklassisk internationell restaurang. Högst upp i Al Faisaliah Tower så är det här restaurangen man letat efter. Dessvärre får man skölja ner sin foie gras med Saudi champagne eller morotsjuice!

Pris: $$$$

Adress: Al Faisaliah Tower, Al Olaya Road

Tel: +966 11 273 2222

Madrid, Spanien

Palacio de Cibeles

Boka bord ute på terrassen med en perfekt utsikt över Plaza Cibeles, och efter middagen så är det bara att gå över till andra sidan av huset för cocktail-baren (båda på sjätte våningen). Modern spansk mat från Medelhavet och en helt OK vinlista därtill.

Pris: $$$

Adress: Plaza de Cibeles 1

Tel: +34 91 523 1454

http://www.palaciodecibeles.com

Istanbul, Turkiet

Eleos

Någonting så pass ovanligt som en grekisk-inspirerad restaurang mitt i hjärtat av Turkiets största stad! Fantastisk mezze och fantastisk seafood. Bläckfisken går inte av för hackor på det här stället.

Pris: $$$

Adress: İstiklal Caddesi No.231

Tel: +90 212 244 909 091

http://www.eleosrestaurant.com

Dubai, UAE

Al Nafoorah

Kanske den bästa libanesiska maten i Dubai, och klar konkurrent till Karam Beirut i Riyadh. Det största problemet här är att kunna äta upp allting som serveras – det är som en ny Mission Impossible-film. 

Då vi befinner oss i UAE så går det som tur är att skölja ner maten med en flaska Chateau Musar eller en Almaza öl.

Pris: $$

Adress: Jumeirah Emirates Towers

Tel: +971 800 666353

London, England

Estiatorios Milos

Fram till helt nyligen så var Hakkasan favoritrestaurangen i London, men första-platsen har nu ersatts av Milos. Grekisk seafood, ursprungligen startat i Montreal. Ett stenkast från Piccadilly Circus ligger denna kulinariska institution. OK, det gräver ett litet hål i fickan, men vad gör väl det? Ta en Mastika efter maten och släng kvittot. 

Pris: $$$$

Adress: 1 Regent Street

Tel: +44 20 7839 2080

http://www.estiatoriomilos.com

Amsterdam, Nederländerna

Harbour Club

Populär blandning av restaurang, bar, och titt som tätt klubb. Har precis som Hakkasan i London två lokaler i Amsterdam, den ursprungliga i den östra hamnen, och en nyare i södra delen av själva innerstaden. Maten är bra, men bara en del av den totala upplevelsen. Boka in en helkväll.

Pris: $$$

Adress: Apollolaan 2

Tel: +31 20 570 5731

http://www.theharbourclub.com

New York, USA

Grand Central Oyster 

Bar & Restaurant

Detta är kanske den mest klassiska seafood-institutionen man kan hitta i världen. Belägen i källarvalven under Grand Central Terminal och med utsökta ostron, räkor, humrar, fiskar – ja allt som lever i havet. Grundat 1913, och det känns som tiden till viss mån stått still sedan dess. Sitt i baren – mycket trevligare än vid borden.

Pris: $$$

Adress: Grand Central Terminal, 89 East 42nd Street

Tel: +1 212 490 6650

http://www.oysterbarny.com