streamhike-1869

Ett alternativ att hika upp och ner för stigarna över Hongkongs gröna berg är att istället hika i vatten. Streamhiking är ett numera populärt sätt att ta sig fram genom den maffiga naturen. Dessutom erbjuder det bad och svalka.

 

Streamhike är inte som annan hiking, du hittar inga skyltar som visar vägen och Hongkongs myndigheter har inte varit här och fixat så det ska vara lätt att ta sig fram. Det är med andra ord aningen mer äventyrligt än en vanlig hike längs Maclehose Trail. Men det är väl värt ett extra äventyr, speciellt under de varmaste månaderna då en vanlig hike känns alldeles för varm och utmattande.

Streamhike innebär att du tar dig längs rinnande vatten från bergen, allra helst uppför. Ibland innebär det att hoppa från sten till sten, ibland vada genom vattendrag och ibland simma en bit genom naturliga bäckar och pooler i naturen. Få saker får dig att känna dig ett med naturen som detta. Naturen är bedårande och svalkan från vattnet underbart.

En bra klädsel när man streamhikar är kläder som torkar lätt, det kan vara skönt med byxor eller tights som går över knät då man annars riskerar skrapa upp benen. Ryggsäck som klarar vatten är också bra, behöver inte vara vattentät så länge det du har i väskan förvaras i vattentäta påsar/väskor.

Var hittar man streamhikes? Som sagt, det är inte riktigt utmärkt på samma sätt som övrig hiking i Hongkong men det finns en hel del information på nätet. Några favoriter när det gäller streamhikes är:

 

streamhike-8664Wang Chung Stream – Brides Pool

En väldigt fin streamhike som både är lätt att ta sig till och dessutom enkel att ta sig tillbaka från när man är klar. Hiken utgår från Brides Pool Road, slingrar sig genom vattenfall och naturliga små pooler tills man till slut når en liten gångbro. Där går man över bron, sedan till vänster för att ta sig tillbaka till samma plats man började på.

 

Ma Dai Stream – Tai Shui Hang

Fin streamhike som absolut är den enklaste att ta sig till och relativt enkel att hitta. MTR stationen Tai Shui Hang ligger näramst. Otroligt vackert, speciellt när du kommit upp en bit för hiken och utsikten över Hongkongs fantastiska natur blandas med klassiska skylines. Håll vänster där vattnet delar sig och kliv av vid Ma On Chan Tsuen Road.

 

streamhike-1612Yellow Dragon River – Lantau Island

En aningen mer avancerad hike då man nästan behöver klättra sig förbi vissa pas- sager om man ska gå hela vägen och förbi alla vattenfall. Men också en väldigt vacker hike som går att göra en del av och då inte är så svår. Utgå från Tung Chung och ta dig till Chep Lap Kok village.

 

Sheung Luk Stream – Sai Kung

Denna vackra hike börjar vid Sai Kung Rock Pools bakom Tai Long Sai Wan i Sai Kung Country Park. Du kan börja med att njuta av just Sai Kung Rock Pools, som bara de är värda ett besök, för att sedan fortsätta uppströms österut. Flera vanlig hikingleder korsar vattnet så det är relativt enkelt att “kliva av” när man känner att man fått nog. Beroende på var man avslutar så behöver man fortsätta sin hike längs trails tills man kommer till anting- en Pak Tam Road eller Sai Kung Sai Wan Road.

Foto 2018-10-02 11 27 24

 

Bra att veta

Tänk på att sätta fötterna där du får fäste och var försiktig när du vadar genom vattnet, stenarna under kan röra på sig, det är halt och lätt att vricka foten om man är oförsiktig. Gå lågt och hjälp till med händerna.

Det tar längre tid att ta sig fram genom vatten- drag än att gå en vanlig stig. Se till att ha gott om tid för att ta dig tillbaka.

Text & Bild: Lena Löfling